U SAD ćemo moći putovati bez vize najkasnije od 1. prosinca

U SAD ćemo moći putovati bez vize
najkasnije od 1. prosinca

Otkako je sredinom veljače ove godine objavljeno da će SAD uskoro ukinuti vize za hrvatske državljane, mnogi su s nestpljenjem čekali kada će se taj trenutak zaista i dogoditi. A čini se da smo tome sve bliže i da ćemo bez vize u Ameriku moći najkasnije od 1. prosinca.

Naime, ta je informacija jučer objavljena na službenim stranicama Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a. “Najkasnije do 1. prosinca 2021. bit će ažuriran Elektronički sustav za autorizaciju putovanja (ESTA) kako bi se građanima i državljanima Hrvatske omogućilo podnošenje zahtjeva za putovanje u Sjedinjene Države radi turizma ili poslovanja na najviše 90 dana bez dobivanja američke vize”, stoji u priopćenju.

Vize za SAD odlaze u povijest

Ukidanje viza je gotovo 30 godina neriješeno diplomatsko pitanje u odnosima Hrvatske i SAD-a. Za ulazak u bezvizni režim potrebno je ispuniti brojne preduvjete, i to iz sfere borbe protiv terorizma, provedbe zakona, imigracije, sigurnosti dokumenata i upravljanja granicom. Uz to, postotak odbijenih viza mora biti ispod 3 posto, što je kriterij koji smo tek nedavno ispunili.

Sad kad smo sve to ispunili, ne preostaje ništa drugo nego da isplanirate put ‘preko bare’. Ukoliko vam je želja posjetiti New York, nedavno smo napravili mali vodič kao inspiraciju, a možete ga pročitati ovdje.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori