Imamo ideju kako na romantičan način provesti bablje ljeto na Jadranu

Kraj ljetne sezone idealan je za romantičan bijeg u dvoje do nekih od lokacija koje tijekom srca sezone rade i žive isključivo kao turističke. Da, ponuda sadržaja im je odlična, bogata, raznovrsna, no manje gostiju i prestanak vrućina te jako ugodno vrijeme babljeg ljeta ove destinacije pretvaraju u romantična odredišta.

Tvrđava Barone, Šibenik

Šibenik je jedan od najljepših dalmatinskih gradova s bogatom poviješću, te kulturnom i turističkom ponudom. Posebno se posljednjih godina ističe zbog događanja na Tvrđavi Sv. Mihovila i Tvrđavi Barone. Za idealno bablje ljeto u Šibeniku preporučujemo dva događanja na tvrđavi Barone te njihovu gastro ponudu u bistrou Barone.

U bistrou Barone kušajte selektiranu ponudu lokalne hrane i pića – autohtone namirnice proizvedene u okolici Šibenika i najbolje od izvorno hrvatskih proizvođača. Autohtone sorte babića, plavine, debita, maraštine i lasina uzgojene na vinogorjima u okolici Šibenika pretočene u čaše vrhunskog vina. Uparite ih s tradicionalnim dalmatinskim namirnicama ili slatkim desertima.

Svima dobro poznate namirnice koje se vežu uz dalmatinsko podneblje – pršut, panceta, sir, maslinovo ulje – na degustacijski meni bistroa Barone donose vrijedni dalmatinski težaci, redom obiteljski proizvođač čije se namirnice odlikuju vrhunskom kvalitetom. U ponudi bistroa Barone predstavljen je čak 51 mali i srednji proizvođač – poticanjem njihove proizvodnje posjetiteljima pružamo proizvode vrhunske kvalitete.

Nakon guštanja u gastronomskoj ponudi na Tvrđavi Barone u rujnu vas čekaju dva odlična koncerta! Sutra, 13. rujna, nastupa Jelena Radan & Pedro Abreu te izvode koncert Fado glazbe.

Jedinstvena interpretatorica portugalskih pjesama, Jelena Radan sa svojim dugogodišnjim suradnikom, gitaristom, Pedrom Abreuom u intimni ambijent pozornice nad gradom donosi dašak Portugala – fado. Okosnicu koncertnog programa čini izbor pjesama iz kazališne predstave Femme Fadal, koju zajednički izvodili ovo dvoje umjetnika. Na repertoaru će se naći i napjevi o portugalskom narodu te pjesme Amalije Rodrigues, „Kraljice fada“, najveće promotorice ovog glazbenog stila širom svijeta. Radan i Abreu na tvrđavi će izvesti i pjesme snažnog Amalijinog pečata Estranha forma da vida („Čudni oblik života“) te Tudo isto e fado („Sve je to fado“).

Tvrđava Barone 16. rujna ugostiti će jedan od najzanimljivijih šibenskih bendova, The Fogsellers. Često nazivani electro-fusion bendom, glazba koju izvode nadilazi elektroničku bazu, i sadrži utjecaje i primjese raznolikih glazbenih žanrova koje vješto i pametno komponiraju u cjelinu. Na pozornici nad gradom izvest će program Sono Koloro kroz koji svoju glazbu spajaju s projekcijama umjetnice koju od milja nazivaju „čarobnica od vizuala“, Tetraparalelopiped.

Sono Koloro na esperantu, jeziku koji je trebao postati univerzalan kao što je i glazba sama po sebi univerzalna, znači „zvukovi boja“. Projekt je to iza kojeg stoji Fikcio Monger (Mirko Rak, prvo ime benda) sa svojim bendom, a razvio se iz ideje spajanja glazbe i vizualnih efekata u potpuniji doživljaj glazbe i projekcija.

Izvodeći program Sono Koloro Fogsellersi nikada ne opravdaju svoje ime, već nude potpun audiovizualni doživljaj. Učinit će to nad gradom, pod otvorenim nebom, na samom početku rujanskog tjedna i sve prisutne uputiti u novu dimenziju glazbe.

Fort George na Visu

Mjesto dobre zabave, uživanja u hrani i piću, ali i savršena lokacija za vjenčanje. Sve je to u kratkom periodu postao Fort George. Naime, riječ je o povijesnoj tvrđavi koju je sagradila Britanska kraljevska mornarica te je bila zapuštena čak dva stoljeća. 2012. započela je restauracija zahvaljujući kojoj danas domaći, ali i turisti, mogu uživati preko dana u konceptu kafića/lounge bara te navečer uz vrhunske partyje. Zbog nevjerojatnog pogleda s krovne terase na višku luku i otoke, prekrasnog vrta i okolnog ambijenta, mnogi parovi odlučili su izreći svoje sudbonosno ‘da’ upravo na ovoj tvrđavi.

Prije par godina se opravdano našao na listi Harper’s Bazaara kao jedna od preporuka za posjetu tijekom medenog mjeseca.  Sezona počinje 1. lipnja, a bablje ljeto rujna možete iskoristiti za posjet ovom magičnom mjestu na Visu.

Dubrovnik

Dubrovnik je grad koji očarava svojom kulturnom scenom, festivalima, koncertima na otvorenom, u povijesnim prostorima. Umjetnici iz svih krajeva svijeta na živopisnim otvorenim pozornicama poput atrija palače Sponza, otoka Lokruma, tvrđave Revelin ili Kneževa dvora, parka Orsula gostima Dubrovnika pružaju nezaboravne užitke u vrhunskim izvedbama. Koncerti, izložbe traju i tijekom kasnog ljeta i rane jeseni te su idealan odabir za romantične izlaske u jednom od najljepših gradova na Jadranu.

U tijekom rujna Dubrovnik živi punim plućima. Ako niste ljubitelji špice sezone onda je rujan period kada biste trebali posjetiti Dubrovnik. Svaku večer imate priliku poslušati dobar koncert ili čak pogledati nove predstave u kazalištu Marina Držića. U rujnu je na rasporedu i nova premijera – 14. rujna gleda se Alkestida.

1