Posjetili smo mjesto Sali i tvornicu Mardešić na Dugom otoku

Posjetili smo mjesto Sali i tvornicu
Mardešić na Dugom otoku

Nakon degustacije Mardešićeve ribe u kojoj smo imali prilike uživati krajem veljače u zagrebačkom restoranu Barbieri’s, odlučili smo posjetiti mjesto Sali na Dugom otoku i tvornicu koju krasi stoljetno nasljeđe jednog od najdugovječnijih hrvatskih prerađivača ribe. Sali je najveće mjesto na magičnom Dugom otoku i mjesto s tisućgodišnjom ribarskom tradicijom. Upravo ovdje je još davne 1905. godine osnovana tvornica Mardešić. Zbog blizine Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Telašćica, ovo se područje smatra netaknutim morskim blagom ekološke kvalitete koje krasi kristalna čistoća mora.

Po dolasku u Sali, smjestili smo se u hotel Sali, koji se nalazi u prekrasnoj borovoj šumi u maloj uvali Sašćica. Nakon kratkog druženja u baru Maritimo, žili kucavici ovog mjesta, otišli smo na spavanje u hotel jer nas je ranom zorom čekao posjet tvornici.

Posjet tvornici Mardešić

Mardešić je šarmantni simbol hrvatske tradicije ribarstva, ali i suvremena, tehnički napredna tvornica za preradu ribe. Od dočeka ribara i njihovog ulova, u tvornici smo prošli cijeli proces obrade ribe do konzerve. Svježina ribe odlučujući je faktor za kvalitetu gotovog proizvoda pa u Mardešiću prerada započinje u najkraćem mogućem roku od ulova. Zbog povjerenja koje se gradilo godinama, Mardešić od ribara dobiva i odabire najbolju moguću ribu iz dnevnog ulova i tako ima potpunu kontrolu procesa prerade od odabira i prihvata do završnog pakiranja. Zbog netaknutog mora iz kojeg dolazi, riba je ukusna i zdrava, a zbog brze i stručne obrade, zadržava fantastičnu strukturu i omogućuje gastronomsko iskustvo kakvo na stol mogu donijeti samo izvorne i prirodne namirnice. 115 godina tradicije, uz modernu tehnologiju prerade, osigurava najvišu kvalitetu i superioran okus.

Večera inspirirana Mardešićevim proizvodima

Nakon posjeta tvornici koji je bio vrlo poučan i zanimljiv, došlo je vrijeme za ono što je najslađe – uživanje u gastronomskom iskustvu u restoranu Spageritimo. Uživali smo u večeri inspiriranoj Mardešićevim proizvodima, odnosno fantastičnim jelima koje je spremao chef Danijel Lučić. Sva su jela rađena s konzerviranom Mardešić Jadranskom srdelom koja dolazi u 5 okusa: Jadranska srdela u marinadi od limuna – bez ulja, Jadranska srdela u umaku od rajčice s povrćem – bez glutena, Jadranska srdela u suncokretovom ulju s mediteranskim biljem, Jadranska srdela u suncokretovom ulju i Jadranska srdela u bio-ekstra djevičanskom maslinovom ulju.

Na meniju su bili popečci od zobenih pahuljica i sardine, namaz od sardine u marinadi od limuna, salata od baby krumpira, sardine, maslina i kapara, sardina burger, pita od sardine sa roškom i porilukom, pita od sardine u povrću te zapečena palenta sa sardinom, paprikom i sirom.

Izlet u Park prirode Telašćica

Idući dan trebali smo ići na izlet brodom kroz Park prirode Telašćica, ali nas je omelo loše vrijeme. Padala je kiša pa smo se odlučili za odlazak autom do vidikovca Grpašćak s kojeg se pruža prekrasan pogled. Uvala Telašćica nalazi se na jugoistočnom dijelu Dugog otoka, a zahvaljujući svojoj iznimnoj ljepoti, bogatstvu i značaju, 1988. proglašena je Parkom prirode. Okružena je s 13 otoka i otočića, a sadrži i 6 otočića unutar uvale. Cijelo područje Parka prirode bogato je suprotnostima – s jedne strane naći ćete mirne plaže i položenu obalu, dok ćete s druge strane naići na strme i divlje klifove. Također, na jednoj strani nalazi se područje šuma alepskog bora i hrasta crnike, a na drugoj ogoljeli kamenjar.

Brodom smo zatim otišli u samo srce Telašćice – obiteljsko izletište Kršovica. Ovo je mjesto idealno za odmor uz dobro jelo s roštilja, divlju ribu i meso, peku i ostale dalmatinske specijalitete. Mi smo se odlučili za specijalitet mjesta Sali koju mještani nazivaju srdele na ražnju, a radi se o pečenoj srdeli koju spremaju na specifičan način, kao mesne ražnjiće. Nismo propustili ni hobotnicu ispod peke, koja nas je jednako oduševila. Do izletišta Kršovica osim morskim putem možete doći i autom, ali kroz makadamsku cestu pa svakako preporučujemo da, ako ste u prilici, odete brodom i uživate u prizorima netaknute prirode.

Nakon ovog ukusnog ručka, došlo je vrijeme da se se pozdravimo s Dugim otokom. Vratili smo se u Sali i katamaranom otišli do Zadra odakle smo se uputili kući u Zagreb.

Što vidjeti, posjetiti i gdje jesti u mjestu Sali?

Dugi otok je otok kontrasta, pitoresknih mjesta i bujne vegetacije; otok očaravajućih litica, skrivenih plaža i predivnih uvala. Kao što smo naveli na početku teksta, mjesto Sali je najveće mjesto na otoku, njegovo općinsko i administrativno sjedište. Bez obzira tražite li opuštajući ili aktivni odmor, Sali su idealna polazišna točka za otkrivanje svih ljepota Dugog otoka.

Knjižnica i čitaonica Sali je prava žila kucavica mjesta, u koju svraćaju sve generacije. Nalazi se u samom središtu mjesta, na obali uz more. Posebno je živa ljeti, kada se u njoj svakodnevno pušta najrazličitija glazba što joj daje poseban štih. Želja je da knjižnica izgleda poput svačijeg dnevnog boravka pa se tako u njoj nalaze kaučevi i udobne fotelje, dok su joj zidovi oblijepljeni posterima, što daje dodatan osjećaj kao da ste stvarno u nečijem dnevnom boravku. Osim što u njoj možete pronaći građu na raznim jezicima (od hrvatskog preko engleskog do njemačkog i talijanskog), knjižnica je najaktivnija na razvijanju filmskih, kazališnih i glazbenih umjetnosti. U sklopu knjižnice djeluju kazališne i filmske skupine, organiziraju se koncerti, razna događanja itd.

Glavna mjesna plaža zove se Bočac, a njeni glavni aduti su čisto more i hlad borove šume koja ju okružuje. Nakon kupanja, osvježenje potražite u pubu Kopakanana koji se nalazi na plaži. Na ručak ili večeru otiđite u restoran Spageritimo gdje možete uživati u raznim mesnim i ribljim jelima, a navečer predlažemo odlazak na piće u legendarni Maritimo bar koji se nalazi preko puta luke.

Još jedno cool mjesto na koje ćete naići u Salima je Linčarnica, komad betona na koji u bilo koje dana možete sjesti, leći, odmoriti – ukratko, raditi što god vas je volja.

Osim Parka prirode Telašćica koji ne smijete propustiti kad se nađete na otoku, za one željne avanture predlažemo da uzmete bicikl i istražite sva divna mjesta i uvale. Popnite se i na vrh Orljak (301 m) koji nije najviši vrh otoka, ali je zamjena za vrh Velu stražu (338 m) na kojemu se nalazi nepristupačan vojni objekt.

Učitati još
Zatvori