Top 16 destinacija za medeni mjesec ove sezone

Top 16 destinacija za medeni
mjesec ove sezone

A post shared by LISA HOMSY (@lisahomsy) on


Tradicija bračnog putovanja, popularno zvanog medeni mjesec, svoje početke ima u dalekoj prošlosti, a seže i prije 5. stoljeća.

Neke teorije objašnjavaju kako ovaj običaj podrazumijeva uživanje u medovači koju su mladenci ispijali nakon svoje ceremonije vjenčanja. Otuda medeni u nazivu. Riječ je o vjenčanom poklonu svadbenih gostiju. Legenda kaže kako je ispijanje ovog napitka simbolizirao lijep i lagodan život, plodnost i zdravlje što su i želje uzvanika upućene novopečenom bračnom paru. Vjerovalo se kako je medovača afrodizijak.

Medeni mjesec je popularizirala Velika Britanija

Medeni mjesec koji se uvriježio kao svadbeni običaj diljem svijeta, kao i brojne druge običaje kada su vjenčanja u pitanju, popularizirala je Velika Britanija u 19. stoljeću. Britanci su ovaj običaj posudili od svoje bivše kolonije, Indije. Naime, medeni mjesec je podrazumijevao da nakon ceremonije vjenčanja mladenci, najčešće u pratnji svojih roditelja i uže obitelji krenu na putovanje kako bi posjetili rodbinu koja nije bila u mogućnosti doći na njihovo vjenčanje.

Također, u prošlosti je medeni mjesec podrazumijevao razdoblje od godinu dana, a odnosio se na mladoženjine obveze. Naime, novopečeni muž tako je tijekom prve godine braka bio oslobođen odlaska u ratne ekspedicije, a nisu mu se smjele povjeriti niti obveze koje podrazumijevaju javne dužnosti. Ništa što bi ometalo njegovu posvećenost supruzi nije dolazilo u obzir.

Naravno, s vremenom se medeni mjesec prilagodio željama i preferencijama mladenaca te suvremenom načinu života. Poseban naglasak stavljen je na njihovu intimu i uživanje u prvim bračnim danima na romantičnim lokacijama diljem svijeta. Iako je ostao uvriježen naziv medeni mjesec, to ne znači da mladenci uistinu provedu 30 dana na putovanju. Sretnije je rješenje nazvati ga bračno putovanje na kojemu mladenci uživaju u raskoši svoje ljubavi i hedonizma.

Trendovi se mijenjaju

Posljednjih godina mladenci nerijetko odgađaju medeni mjesec. Radije se odlučuju za obavljanje svih obveza, sređivanje financija i onda oslobođeni stresa odlaze na putovanje života. Trendovi se mijenjaju. Ranije su mladenci iz cijelog svijeta birali europska putovanja. I to je bio pojam romantičnosti i profinjenosti. Rim i Pariz bili su u samom vrhu prioriteta kada je riječ o bračnim putovanjima, a slijedila su ih London i Firenca, ali i Austrija zbog romantičkih dvoraca.

No, apsolutni hit kada je u pitanju bračno putovanje ove sezone 2018./2019. su egzotične destinacije. Naglasak je na mjesta gdje je odlična gastronomska ponuda, povoljna klima koja zove na ljenčarenje i što više plavetnila. I dok se pitamo kamo će zaista otputovati kraljevski mladenci, donosimo 16 najpopularnijih putovanja za medeni mjesec svih novopečenih bračnih parova.

Patagonija

Bali

A post shared by LISA HOMSY (@lisahomsy) on

A što dva tjedna raditi na Baliju iz prve ruke doznajte ovdje.

Kostarika

Fiji

Kalifornija

Šri Lanka

A post shared by Janni Delér (@jannid) on

Naš vodič za Šri Lanku nađite ovdje.

Brazil

Jamajka

A post shared by Lyss ? (@effortlyss) on

Malezija

Naše putovanje na otok Penang i u Kuala Lumpur zabilježili smo ovdje.

Bermuda

A post shared by Tania (@tinytani) on

Mauricijus

A post shared by DEBI FLÜGGE (@debiflue) on

Naš vodič za Mauricijus pronađite ovdje.

Meksiko

Toskana

A post shared by @florin_ihora on

Naš vodič za nekoliko dana u Firenci nađite ovdje.

Kambodža

A post shared by VictorKeo (@victor_keo) on

Krf

Istanbul

Naš vodič za sve gastro delicije u Istanbulu nađite ovdje.

Tekst: Dijana Ljubanović

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori