Terme Saturnia u Toskani – tajnoviti kutak gdje snovi postaju stvarnost

Zaista nikad ne znate što možete očekivati kad posjetite Toskanu Tako malo se zna o Saturniji, ovom kutku Južne Toskane. Često prosječnom putniku prođe ispod radara, ali ovo je jedno od omiljenih mjesta za opuštanje iskusnim putnicima koji su već vidjeli sve ostalo što Italija može ponuditi i onima koji traže više. Gotovo svi ostanu zatečeni divnim prizorima. Ne postoji ništa slično ovom bajkovitom mjestu. Ovdje su čudnovati srednjovjekovni i renesansni gradovi razdvojeni gustom šumom kestena i prostranim zelenim poljima maslinika koji se protežu do mora. Usamljeni, postali su vlastiti mali svjetovi, razdvojeni različitim kulturama, ali objedinjeni ljubavlju prema mirnoj i dobroj hrani i vinu.

Iskoristite besplatan ulaz u izvorišta tople vode pod nazivom “Cascate di Mulino”, koji se nalazi na manje od 6 km izvan grada Saturnia i 3 km od odmarališta Terme di Saturnia i prepustite se sanjarenju u magičnom ambijentu.

Terma Saturnia su mjesto koje se ne propušta

Termalne kupelji Saturnije čine vodopadi koji se protežu od planine Amiata do brda Albenga i Fiora i dopiru do Rosellea i Talamonea. Vode su bogate mineralnim naslagama, posebno sumporom što joj daje neobičan miris.

Voda je bogata mineralima, a osim ljekovitošću, osvaja i nestvarnim plavetnilom. Termalne vode imaju temperaturu od 37,5 ° C i ljekovita i opuštajuća svojstva.

Legenda o Jupiteru i Saturnu

Legenda kaže da su same terme formirale munje koje je bacio Jupiter u svađi sa Saturnom. Nakon što je Jupiter gađao Saturna, on se izmaknuo i na mjestu gde su munje udarile nastali su otvori koji su u stvari Vrata pakla pa se zato ovdje može osjetiti miris sumpora.

Najveći termalni slap je Gorelov slap, a drugi naziv mu je Mlinski slap zbog mlina koji se nalazi pored njega.

Terme su smještene na 180 km od Rima pa ih je najbolje posjetiti automobilom iako ovim krajem prolazi i željeznica pa će ljubitelji romantičnih vožnji kroz pitoreskni krajolik zasigurno uživati.

Foto: Profimedia.hr, Pexels


0