Maštamo o odmoru u ovim čudesnim termama u Toskani
Maštamo o odmoru u ovim čudesnim termama u Toskani

Maštamo o odmoru u ovim
čudesnim termama u Toskani

Ako želite malo odmaknuti od užurbane svakodnevice, opustiti se, a pritom doživjeti savršeni spoj kulture i krajolika, Toskana je lokacija koja će vas sigurno oduševiti svojim prirodnim ljepotama. Toskana je omiljeno turističko odredište posjetiteljima diljem svijeta, a zbog prirodnog sklada brežuljkastog reljefa, arhitekture lokalnih kuća, seoskih puteljaka i vinograda jasno vam je zbog čega velik broj turista godišnje posjeti ovo mjesto.

Istražite Toskanu

Ova se regija nalazi na zapadu Italije, a osim prirodnih ljepota skriva i bogatu eno i gastronomsku tradiciju. Kamo god da krenete, prostiru se brežuljci prepuni vinograda, pa ne čudi zašto je Toskana poznata i kao vinska regija.

Međutim, malo tko zna da se ovdje skriva još jedno prirodno blago. Radi se o prirodnim toplicama s mineralnom vodom koju su obližnji hoteli iskoristili za lječilišni turizam, a na izvorima tople vode možete uživati i izvan hotela.

Izvorište tople vode

Naime, često prosječnom putniku Saturnia prođe ispod radara, ali ovo je jedno od omiljenih mjesta za opuštanje iskusnim putnicima koji su već vidjeli sve ostalo što Italija može ponuditi i onima koji traže više. Gotovo svi ostanu zatečeni divnim prizorima. Ne postoji ništa slično ovom bajkovitom mjestu. Ovdje su čudnovati srednjovjekovni i renesansni gradovi razdvojeni gustom šumom kestena i prostranim zelenim poljima maslinika koji se protežu do mora. Usamljeni, postali su vlastiti mali svjetovi, razdvojeni različitim kulturama, ali objedinjeni ljubavlju prema mirnoj i dobroj hrani i vinu.

Iskoristite besplatan ulaz u izvorišta tople vode pod nazivom Cascate di Mulino, koji se nalazi na manje od 6 km izvan grada Saturnia i 3 km od odmarališta Terme di Saturnia i prepustite se sanjarenju u magičnom ambijentu.

Terme Saturnia su mjesto koje se ne propušta

Termalne kupelji Saturnije čine vodopadi koji se protežu od planine Amiata do brda Albenga i Fiora i dopiru do Rosellea i Talamonea. Vode su bogate mineralima, a osim ljekovitošću, osvaja i nestvarnim plavetnilom.

Termalne vode imaju temperaturu od 37,5 °C i ljekovita i opuštajuća svojstva. Ne želite li se kuhati, Saturniju posjetite u proljeće ili jesen. A da biste izbjegli gužvu, najbolje je doći ranije ujutro ili u kasno popodne.

Legenda o Jupiteru i Saturnu

Legenda kaže da su same terme formirale munje koje je bacio Jupiter u svađi sa Saturnom. Nakon što je Jupiter gađao Saturna, on se izmaknuo i na mjestu gdje su munje udarile nastali su otvori koji su u stvari Vrata pakla pa se zato ovdje može osjetiti miris sumpora.

Najveći termalni slap je Gorelov slap, a drugi naziv mu je Mlinski slap zbog mlina koji se nalazi pored njega. Terme su smještene na 180 km od Rima pa ih je najbolje posjetiti automobilom, iako ovim krajem prolazi i željeznica pa će ljubitelji romantičnih vožnji kroz pitoreskni krajolik zasigurno uživati.

Foto: Unsplash, Profimedia, Instagram (@asteryx)

Učitati još
Zatvori