Ne tako razvikana talijanska regija koja zaslužuje da ju posjetite
Ne tako razvikana talijanska regija koja zaslužuje da ju posjetite

Ne tako razvikana talijanska regija koja
zaslužuje da ju posjetite

Italija je zemlja puna sadržaja i predivne prirode. Mjesto je to koje spaja tradiciju i suvremenu kulturu. Puna je kulturnih znamenitosti, finih gastro delicija, pitoresknih krajolika i prizora koji su vječna inspiracija posjetiteljima.

Iako su gradovi poput Venecije, Verone i Rima najčešći izbor, ovoga smo puta izdvojili jednu regiju koja svojom poviješću i izgledom privlači turiste iz cijeloga svijeta. Riječ je o regiji koja nosi ime Puglia, a koja je uistinu pravi dragulj kada su putovanja u pitanju.

Puglia – talijanska regija koja osvaja na prvi pogled

Puglia, poznata i kao Apulia, regija je smještena u jugoistočnom dijelu Italije, koja graniči s Jadranskim morem na istoku i Jonskim morem na jugoistoku. Riječ je o jednoj od najvećih regija u zemlji. Puglia je regija koja mami šarmantnim gradovima, ali i pejzažima koje krase brda, plodno poljoprivredno zemljište, stjenovita obala i prekrasne pješčane plaže.

Gastronomija

Poznato je kako Talijani zbilja uživaju u trenutku i cijene male stvari, kao što su ukusna hrana i dobro vino. Stoga će ovdje svakako uživati i oni željni lokalne kuhinje. Puglia je poznata po svojoj ukusnoj kuhinji, na koju je utjecalo more i povijesne veze sa susjednim zemljama kao što su Grčka i Turska.

Što posjetiti?

Osim prirodnih ljepota i kulinarskih užitaka, Puglia je također dom mnogim važnim povijesnim i kulturnim znamenitostima te arheološkim nalazištima. Stoga ovdje imate štošta istražiti. Ako ste u prilici otputovati u ovu regiju, svakako posjetite neka od najpopularnijih turističkih odredišta kao što je glavi grad Bari. Kako bismo vam olakšali putovanje, u nastavku smo izdvojili nekoliko mjesta koja valja posjetiti, a od velikog su kulturnog značaja.

Bari
Bari

Mjesta pod UNESCO-vom zaštitom

Pri samom vrhu popisa, našla su nam se dva grada koja su zbog svog značaja na UNESCO-vom popisu svjetske kulturne baštine. Prvi je grad Alberobello, poznat po svojim tradicionalnim kućama – trulli – koje su jedinstvene strukture stožastog oblika i izrađene od vapnenca. Uz njega se našla i Matera. Iako se tehnički nalazi u susjednoj regiji Basilicata, Matera graniči s Puglijom. Drevni je to grad poznat po svojim nastambama u špilji Sassi, a o njezinim ljepotama pisali smo već ovdje.

Na popisu UNESCO-a našao se i Castel del Monte, srednjovjekovni dvorac poznat po svom jedinstvenom osmerokutnom obliku i impresivnoj arhitekturi.

Alberobello
Alberobello
Alberobello
Castel del Monte

Firenca juga

Kad ste već ovdje, svakako svratite i do povijesnog grada poznatog kao “Firenca juga”. Nadimak je to koji nosi grad Lecce – zbog svoje arhitekture i brojnih baroknih zgrada i zamamnih trgova koji zovu na istraživanje. Odlično je to mjesto za šetnju i ispijanje kave.

Lecce
Lecce

Zamamna arhitektura i pejzaž

Polignano a Mare… Mjesto je to na kojem možete uživati u morskim plodovima, a u ljetnim danima opuštati se na plaži. Ovaj mali obalni grad smješten je na litici s jednim od najljepših pogleda na more.

Grad koji svojom vizurom i arhitekturom podsjeća na Grčku – Ostuni, smješten na brežuljku, poznat je po bijelim zgradama i uskim krivudavim ulicama. Idealan je za istraživače i one željne upoznavanja s autohtonim zanatima i tradicijom. Već prvom šetnjom kroz ovo slikovito mjesto i ulice, uvući će vas u svoju priču.

Ostuni
Polignano a Mare
Polignano a Mare
Ostuni
Ostuni
Ostuni

Puglia je svakako regija koja je puna šarmantnih gradova, prekrasnih plaža i fascinantnih povijesnih znamenitosti, tako da uvijek možete nešto novo otkriti. Stoga, neka vam se ona svakako nađe na travel listi.

Foto: Profimedia, Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori