Evo zašto ovog proljeća baš svi putevi vode u Rim

Evo zašto ovog proljeća baš
svi putevi vode u Rim

Rim je jedan od najstarijih i najljepših gradova na svijetu. To je grad koji će vas očarati na prvu; kao da ste ušli u neko drugo doba, a život je nastavio u istom šarmantnom tonu. Najveće atrakcije u Rimu danas čine povijesne građevine, spomenici, palače i sakralni objekti, fontane i muzeji, koji su podsjetnici na slavnu povijest grada. Male uličice, veliki trgovi, arhitektura i kultura, izvrsna hrana i ljubazni domaćini posjet Rimu mnogima su učinili jednim od najljepših putovanja u životu. Rim je grad koji se pamti, a uz sve to, zaista nam je blizu.

Povoljni letovi još su jedan razlog više zbog kojeg nas se sve više odlučuje na proljetnu avanturu iz snova, a toplo i sunčano vrijeme čine proljeće najboljom sezonom za duge šetnje i razgled veličanstvenog grada.

Zabavne četvrti u Rimu

Rim je glavni grad Italije i smješten je samom središtu Italije. Uz sva svoja blaga i bogatstva, u posljednje vrijeme postaje sve popularnija turistička odrednica. Najzabavniji popularan kvart zove se Trastevere i središte je zabavnog i noćnog života. Male uličice, mnoštvo restorana, pizzerija i barova te turisti željni zabave čini ovo mjesto najživljom rimskom četvrti. Lijepa šetnja ili opuštanje na jednoj od mnogobrojnih terasa dovoljni su za nezaboravnu večer. Još jedna zanimljiva četvrt zove se Testaccio, nešto je mirniji i manje turistički dio Rima. Ovdje ćete doživjeti pravi rimski život, pravu talijansku kulturu. Nevjerojatna tržnica i gastronomske ture privlače mnoge u ovaj dio grada, dok koncertne dvorane i zabavan noćni život privlače brojne mlade Talijana i posjetitelje.

U proljeće cijeli grad oživi, pa tako počinje ispijanje kava i koktela na sunčanim terasama i upijanje dugo iščekivanih zraka sunca u šetnjama i razgledavanju grada. Proljeće u Rimu i dalje nije vrhunac turističke sezone pa i gužve nisu prevelike, kao što zna biti slučaj ljeti.

Gastronomija

Italija je u gastronomskom smislu jedna od najvažnijih zemalja i kultura na svijetu. Njihovi specijaliteti su brojni i popularni diljem cijelog svijeta. Od popularnih jela; pizza, tjestenina, rižota, njoka i gelata do pića poput Aperola i prosecca, i neizostavnih izvornih namirnica; Mozzarella di Buffala, Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma, Pecorino RomanoItalija je najbolja foodie destinacija.

U Rimu svakako probajte što više domaćih specijaliteta, a preporučujemo da izbjegavate turističke lokacije i popularne restorane. Za najbolji gelato u gradu slove gelaterie Otaleg i Neve di Latte.

Kultura i arhitektura

Povijesno središte Rima i Vatikan nalaze se na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, a Rim je začetnik svjetske kulture, obrazovanja, arhitekture i umjetnosti. Ako postoji mjesto na kojemu ćete vidjeti najveće svjetske klasike, najdivnije muzeje, najstarije hramove i arhitektonska čuda, to je zasigurno Rim. Izdvojit ćemo neke od najpoznatijih simbola grada koji se moraju naći na popisu svakog posjeta ovom veličanstvenom kulturnom središtu.

Fontana di Trevi

Fontana di Trevi jedan je od najpoznatijih simbola grada, a svakodnevno okuplja tisuće posjetitelja koji u nju ubacuju novčić za sreću i ispunjenje želja. Procjenjuje se da se dnevno u fontanu ubaci oko 3000 eura. Visoka je 26, a široka 49 metara, najveća je barokna fontana u gradu i ujedno najpoznatija fontana na svijetu.

Koloseum

Koloseum je najveći antički amfiteatar ikad izgrađen, a ujedno i najveći stojeći amfiteatar na svijetu, unatoč svojoj starosti. Njegova gradnja započela je za vrijeme cara Vespazijana 72. godine, a završena 80. godine. Danas je najveća turistička atrakcija i glavni simbol Rima, a niti jedan posjet Rimu nije potpun bez razgleda Koloseuma.

Rimski forum

Forum Romanum ili Rimski forum mjesto je s najviše antičkih ruševina koje su nekoć bile središte političkog, religijskog i javnog života u Rimu. Smješten je u neposrednoj blizini Koloseuma i obavezno je odredište svakog posjeta Rimu. Povijest ovdje još uvijek živi zahvaljujući veličanstvenim ruševinama, ostacima hramova, trgova, lukova, temelja građevina i brojnim zainteresiranim posjetiteljima.

Panteon

Panteon je jedna od najbolje očuvanih starorimskih građevina na svijetu. Veličanstveni hram bogova prepoznatljiv je po glomaznim stupovima i jednom od najvećih kupola na svijetu.

Vatikan

Vatikan je najmanja država na svijetu smještena unutar Rima. Vatikan je središte Katoličke crkve i njenog poglavara Pape. Najveće znamenitosti u Vatikanu koje posjetitelji dolaze posjetiti su bazilika sv. Petra, Sikstinska kapela i Vatikanski muzej u kojima se nalaze neke od najvažnijih svjetskih skulptura, freska i slika.

Povoljni letovi

Sve povoljnija, lakša i brža putovanja iz Hrvatske do Rima omogućuju niskobudžetne aviokompanije ili promotivne akcije na cijene karata za određene letove. Najpovoljnije karte iz Zagreba za Rim ovog proljeća za sada nudi Ryanair, ali povoljne su i brojne druge kompanije.

Foto: Unsplash, Pexels

Učitati još
Zatvori