Renovirana kamena vila s bazenom u Istri u kojoj želimo provesti ostatak ljeta
Renovirana kamena vila s bazenom u Istri u kojoj želimo provesti ostatak ljeta

Renovirana kamena vila s bazenom u Istri u
kojoj želimo provesti ostatak ljeta

U potrazi za idealnom ljetnom destinacijom za bezbrižan odmor, ovih smo dana pronašli jednu posebnu kuću u Istri. Stara obiteljska kamena kuća u potpunosti je renovirana, a osim velikog bazena s kojeg pogledi pucaju na maslinike, vinograde i susjedne brežuljke, kuća ima krovni vidikovac i suvremeno dizajnerski uređen interijer. Na velikom imanju se nalaze i vrt, voćnjak, maslinik, livada i šuma, pa je Stanzia Sparagna savršena za bijeg od gužvi i gradova jer ćete ovdje u potpunosti uroniti u mir, tišinu i čari prirode.

Stanzia Sparagna

Smještena na osami, Stanzia Sparagna idealno je utočište za sve koji traže potpuno opuštanje u prirodnom okruženju. Nalazi se pored Kostanjice, na obronku sa širokim pogledom na dolinu rijeke Mirne. Taj izrazito slikoviti krajolik, između popularnih gradića Grožnjana i Motovuna, jedan je od najboljih vinogradarskih područja Hrvatske, a u blizini je i nekoliko plaža te vrhunskih restorana i vinarija sjeverozapadne Istre.

Prostrano prizemlje nekadašnji je vinski podrum i štala, nizom otvora povezano s vrtom, pretvoreno je u zajedničke prostore kuće: kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak s otvorenim stubištem. U dvoetažnom dijelu boravka uz drveno stubište nalazi se viseća skulptura Veela dizajnera Maria Dobrečevića. S prednje terase sa starim kamenim stolom, zasjenjene pergolom od jasmina i glicinija, pogled puca na bazen te vinograde i maslinike u pozadini. Bazen je opremljen mlazom za protustrujno plivanje, vanjskim tušem te zasebnom kupaonicom dostupnom izvana.

Sjenovita stražnja terasa s povrtnjakom i začinskim vrtom služi i kao ljetna blagovaonica s pogledom na stari hrast i slikovito mjesto Kostanjicu u daljini. Svih pet spavaćih soba imaju namještaj od hrastovog masiva dizajniran posebno za ovu kuću i lokalno izveden, vlastitu kupaonicu i prozore s očaravajućim pogledima na obje strane kuće. 

Kuća je ukupne površine od 205 m2, a površina zemljišta je 12.000. Kuća ima 5 spavaćih soba i šest kupaonica, a prima maksimalno 10 ljudi. Prilagođena je i za djecu, a dozvoljeni su i kućni ljubimci. Osiguran je parking za pet automobila, a osim WiFi-ja, velike LDC televizija sa satelitskim kanalima, kuća je opremljena podnim grijanjem i klimatizacijom. U cijenu smještaja uključeno je i kušanje vina svake nedjelje te dostava tradicionalnog ili veganskog doručka prema dogovoru.

U sobama i na galeriji iznad boravka izloženi su radovi nagrađivanog umjetnika Marka Tadića, nastali posebno za ovu kuću, a moguće je i kupiti uvećane printove.

Imanje Stanzie Sparagna

Jezgru imanja čini potpuno obnovljena stara kamena kuća suvremeno dizajniranih interijera, s krovnim vidikovcem i 12-metarskim bazenom. Eko imanje ukupne površine nešto veće od jednog hektara, osim kuće obuhvaća još i prednju i stražnju livadu, začinski vrt, povrtnjak, parking s nadstrešnicom, staru hrastovu šumu te nedavno zasađen voćnjak i maslinik sa starim istarskim sortama u ekološkom uzgoju.

Obnova Stanzie Sparagne

Stanzia Sparagna u vlasništvu je obitelji Sparagna već preko dvjesto godina – Stanziju su temeljito i pažljivo obnavljali od 2020. do 2022. godine pri čemu su čitav proces obnove – od planiranja i financija, preko osmišljavanja i projektiranja kuće, interijera i okoliša do poljoprivrednih i vrtlarskih radova, održavanja kuće i imanja i na kraju marketinga i operativnog vođenja realizirali članovi obitelji Kabalin (po majci nasljednici obitelji Sparagna).

Projekte obnove kuće, te uređenja interijera i okoliša potpisuje David Kabalin, arhitekt koji je dodatni master iz zaštite i obnovu povijesnih spomenika i lokaliteta stekao na sveučilištu u Leuvenu, u Belgiji.

Od prve ideje do danas proteklo je više od 20 godina, a sama obnova trajala je intenzivno posljednje 2 godine i još otprilike godinu prije u kojoj smo izveli novu cestu i počeli krčenje i uređivanje okoliša. Ključna stvar pri uspješnoj obnovi je razumijevanje lokalnih materijala i tradicionalnih tehnika te bliska suradnja s lokalnim obrtnicima, koji su nositelji tih, već pomalo zaboravljenih znanja, i najbolja garancija uspješnog rezultata. Takav pristup obnovi, koji se naziva i soft restoration, na ovom primjeru značio je primjenu materijala koji su ujedno i lokalni i ekološki: kamen, drvo i pečenu glinu.”

Prepoznatljive svjetlo bež nijanse unutarnjih zidova i terrazzo poda prizemlja postignute su miješanjem vapna s lokalnim pijeskom s ušća Mirne, uz dodatak zemlje iz vrta u mort za fugiranje vanjskih kamenih zidova i opločenja.  Taj princip dodavanja zemlje iz vrta u mortove i žbuke jedna je od tehnika istarske tradicionalne gradnje. Tim se beskrajno jednostavnim i neposrednim načinom postiže savršeno uklapanje pročelja u njegov neposredni okoliš.

Više informacija o Stanzii Sparagna možete pronaći ovdje.

Foto: Sanjin Kaštelan

Učitati još
Zatvori