Jeste li znali da možete odsjesti u hotelu koji je inspirirao najpoznatiji hororac na svijetu?

Jeste li znali da možete odsjesti u hotelu koji je inspirirao najpoznatiji hororac na svijetu?

Film Stanleyja Kubricka The Shining, odnosno Isijavanje, kultni je hororac nastao prema istoimenom romanu Stephena Kinga. Vjerujemo da svi za njega znate, kao i da znate da se radnja vrti oko pisca koji poludi za vrijeme svog boravka s obitelji u praznom hotelu Overlook u planinama Colorada.

The Stanley Hotel kao inspiracija

Kao inspiracija za roman, Stephenu Kingu poslužio je The Stanley Hotel u kojem je 1974. godine odsjeo sa suprugom Tabithom. Bili su jedini gosti jer se hotel idućeg dana trebao zatvoriti preko zime. King je ispričao da je tu večer sanjao kako njegov trogodišnji sin vrišteći trči po hodnicima hotela jer ga naganja veliko vatrogasno crijevo. Probudio se sav u znoju i shvatio da ima temelje za knjigu koja će četiri godine kasnije postati bestseller.

Hotel Stanley otvoren je 1909. u Estes Parku u Coloradu, a zamišljen je kao luksuzna ljetna destinacija za bogate. Sve do 1980-tih, hotel je zimi bio zatvoren, ali, za razliku od knjige i filma, vjerojatno nikad nije imao domara koji u gostima izaziva jezu. Iako se Isijavanje nije snimalo ovdje, vlasnici hotela odlučili su iskoristiti njegovu popularnost pa su tako preuredili bar kako bi više nalikovao onom iz filma, a prije četiri godine dodali su i labirint od živice kao svojevrsni hommage filmu.

Hotel ima 420 soba, a soba 217 u kojoj je King odsjeo sa suprugom glavna je atrakcija. Da biste u njoj proveli noć, morat ćete ju rezervirati godinama unaprijed. Ista je stvar i sa sobama 401, 407 i 428 jer ih, navodno, opsjedaju paranormalne aktivnosti. Hotel nudi i različite ture na kojima ćete doznati sve o njegovoj prošlosti, ali i duhovima koji ga opsjedaju, a svakog listopada održavaju se The Shining Ball i Halloween partyji.

Foto: The Stanley Hotel, Screenshot

Učitati još
Zatvori