Slow travel je jedan od najvećih trendova za 2023., a mi imamo savršenu destinaciju
Slow travel je jedan od najvećih trendova za 2023., a mi imamo savršenu destinaciju

Slow travel je jedan od najvećih trendova za 2023., a mi imamo savršenu destinaciju

Njemački gradovi svjetski su poznati, ali okolni prirodni krajolici često ostaju nepoznati stranim posjetiteljima. Ipak, jednu trećinu Njemačke čine zaštićeni prirodni krajolici. Od toga 16 nacionalnih parkova, 16 prirodnih rezervata i više od 100 parkova prirode koji zorno pokazuju kako možemo zaštititi ljepotu prirode i sačuvati biološku raznolikost za buduće naraštaje.

Istražite Njemačku na održiv način

Kako bi turistima pružili što više mogućnosti da istraže Njemačku na održiv način, Njemačka turistička zajednica pokrenula je kampanju pod nazivom Feel Good. Ako uskoro planirate posjet Njemačkoj, ovdje možete pronaći destinacije koje zadovoljavaju zahtjeve održivosti, ali i razne savjete za održivi odmor koji će vam pomoći da maksimalno uživate na putovanju.

Copyrights: GNTB /Francesco Carovillano
Copyrights: GNTB /Francesco Carovillano

Otkrijte tajnovite prirodne ljepote

Otkrijte netaknute šume, spektakularne stjenovite krajolike i usamljene planinske vrhove. Krenite na otkrivanje dobro označenim pješačkim i biciklističkim stazama ili dopustite educiranim čuvarima da vas upoznaju s čudima prirode. Njemačka kao putnička destinacija ima idealne lokacije za iznimna i održiva iskustva odmora koja također pomažu zaštititi našu klimu i okoliš.

Copyrights: GNTB /Michael Neumann
Copyrights: Hochschwarzwald Tourismus GmbH /Till Martin

Održivo putovanje

Održivost i očuvanje okoliša teme su koje sve više dobivaju na važnosti u mnogim industrijama pa tako i u svijetu putovanja. Sve više turista teži ka održivom putovanju, pa traže razne načine na koje mogu dati svoj doprinos. Stoga se fokusiraju na to da smanje negativan utjecaj na okoliš dok putuju i istovremeno učine nešto dobro i za sebe.

Inovativni koncepti mobilnosti, arhitektura i prostrani parkovi učinit će vaš izlet u Njemačkoj uzbudljivim, ali i opuštenim. Tijekom dana možete istražiti trgovine i tržnice, a istraživati možete i vožnjom bicikla. Nakon razgledavanja odmorite u spa-centrima, a navečer uživajte u raznim sezonskim jelima u restoranima. Međutim kao turist biste trebali pokušati postupati prema posjećenim mjestima i ljudima kao da i sami tamo živite. Pažljivo i brižno. U nastavku smo izdvojili neke njemačke lokacije i kako ih istražiti, a da to bude održivo putovanje.

Copyrights: GNTB /Günter Standl

Istražite Bodensko jezero biciklom

Održivo putovanje počinje već s odlaskom. Što je sporiji način putovanja, to je manje štetno za okoliš. Do mnogih se destinacija može doći i električnim vlakom, autobusom ili biciklom. Ako ste se odlučili za aktivan odmor, svakako je dobra ideja istražiti Njemačku na drugačiji način – biciklom.

To je moguće na više od 250 biciklističkih ruta na duge udaljenosti u Njemačkoj. Ovdje možete brzo stići od sjevera do juga ili od istoka do zapada, voziti bicikl kroz raznolike prirodne krajolike i upoznati druge entuzijaste iz različitih zemalja. Usput se možete zaustaviti u više od 4700 smještajnih objekata za bicikliste, uživati u posebnim uslugama za bicikliste i dobiti savjete za ostatak svoje ture.

Copyrights: GNTB /Günter Standl

Bodensko jezero destinacija je za nevjerojatan odmor. Mjesto je to koje će vam pružiti bijeg od užurbane svakodnevice i gdje ćete uz miris prirode uživati u različitim aktivnostima. Alpsko je to jezero na rijeci Rajni i mjesto susreta Njemačke, Švicarske i Austrije. Po veličini, riječ je o trećem najvećem jezeru Zapadne i središnje Europe. Ono zbog čega je još posebno jest bajkovit pejzaž. Okruženo alpskim vrhovima i skijalištima te padinama s voćnjacima i vinogradima nudi bajkovitu vizuru.

Tu je sasvim dovoljno sadržaja za razbibrigu, poput sportova na vodi, skijanja, plivanja, bicikliranja, planinarenja, kulturnih sadržaja kao što su muzeji i dvorci.

Copyrights: Bildarchiv BayTM/Gert Krautbauer

Usporite – uživajte u svakom trenutku provedenom u prirodi

Budući da živimo u vremenu u kojem prevladava ubrzan ritam života ispunjen stresom, povratak prirodi najbolji je lijek za opuštanje. Iskustva u prirodi kao što su kupanje u šumi, planinarenje ili šetnje omogućuju vam da se dodatno koncentrirate na sebe i okoliš te da se odmaknete od digitalnog sadržaja i društvenih mreža koje nas svakodnevno okupiraju. Na taj način odmor postaje istinski osobna, održiva aktivnost.

Copyrights: GNTB /Francesco Carovillano

Tražite li idealnu lokaciju za obiteljski odmor, Titisee je najveće jezero u Schwarzwaldu i jedno je od najpopularnijih mjesta za obitelji upravo zbog velike ponude zabavnih sadržaja. Obalu ovog jezera krasi šuma i smještaji, stoga ćete sigurno pronaći nešto po vašoj želji. Prošećite stazom oko jezera, uživajte u svježem zraku i upijajte svu pozitivno energiju.

Osim toga, ovdje možete istražiti prirodu i biciklom. Naime tu se nalazi i biciklistička staza Bähnle-Radweg pa se možete uputiti na obiteljsko razgledavanje u kojem će uživati i oni najmlađi. Budući da je jezero ipak malo prehladno za kupanje, ovdje možete pronaći i zabavno vodeni park i spa-centar.

Copyrights: Klaus Hansen

Spa & Health Resorti u srcu Bavarske

Ako se želite opustiti i napuniti baterije, Njemačka nudi više od 350 toplica i lječilišta koja su usredotočena na održivost i koriste lokalne lijekove. Sigurno će razmaziti sva vaša osjetila. Bez obzira uživate li u wellness sadržajima ili samo činite nešto dobro za svoje tijelo uz pomoć tradicionalnih metoda liječenja i prirodnih lijekova, šarmantni krajolici i idilična mjesta uvijek su dio paketa njemačkih toplica i lječilišta.

Posjetite li lječilišta Bad Füssing u Donjoj Bavarskoj nećete biti razočarani kada iskusite vrhunska termalna kupališta.

Copyrights: GNTB /Christoph Jorda

Ljekovita mineralna voda izvire iz prapovijesnih stijena i oslobađa svoja ljekovita svojstva koja imaju pozitivno djelovanje na zdravlje. Stoga možete uživati u termalnim kupkama na temperaturi od 56°. Poseban sastav vode je vrlo blagotvoran, sa svojom kombinacijom sulfida i sumpora koji ublažava artritis, bolove u leđima i kostima, a ima djelotvorna svojstva na ublažavanje stresa i napetosti.

Nacionalni parkovi

Neka priroda bude priroda – to je moto 16 njemačkih nacionalnih parkova u kojima biljke i životinje mogu nesmetano živjeti i rasti u strogo zaštićenom području. Svakako vodite brigu kako i gdje odlažete otpad. Primarna zadaća svakog od nas bi trebala biti da smanjimo količinu nastanka otpada.

Svaki od jedinstvenih nacionalnih parkova impresionira drugačijim prirodnim krajolikom, ali svi imaju jednu zajedničku stvar. Oni koji krenu na istraživačko putovanje mogu iz prve ruke doživjeti veličanstvenu ljepotu prirode.

Copyrights: GNTB /Jens Wegener
Copyrights: GNTB /Jens Wegener

Ovoga smo puta izdvojili Nacionalni park Saska Švicarska. Park obuhvaća njemački dio Elbsandsteingebirge visoravni, koji se često naziva i Saska Švicarska. Nacionalni park je utemeljen 1990. godine i otad je postao jedno od omiljenih odredišta turista. Saska Švicarska je uistinu pravi raj za ljubitelje šetnje prirodom. U parku postoji više od 400 kilometara staza koje su posebno označene. Ako pak želite znati nešto više o samom parku, možete unajmiti profesionalnog vodiča koji će vas upoznati sa svim zanimljivostima.

Za one željne aktivnijeg odmora, penjanje je odličan način da istražite vrhove. U parku se nalazi više od 700 vrhova, ali vodite računa da imate svu potrebnu opremu kako bi penjanje bilo sigurno. Osim toga, u parku postoji mnogo vidikovaca s kojih se pruža pogled na predivnu prirodu. Stoga zastanite i uživajte u trenutku.

Copyrights: GNTB /Francesco Carovillano

Nadamo se da smo vam barem malo pomogli u biranju sljedeće destinacije. Više informacija o FEEL GOOD kampanji možete saznati na stranicama Njemačke turističke zajednice.

Foto: GNTB /Günter Standl, Klaus Hansen, Christoph Jorda, Francesco Carovillano, Michael Neumann, Till Martin, Gert Krautbauer, Jens Wegener

Učitati još
Zatvori