Top njemačke destinacije koje će vam probuditi sva osjetila

Top njemačke destinacije koje će vam
probuditi sva osjetila

Foto: GNTB /Julia Nimke

Njemačka je toliko nevjerojatno raznolika zemlja da ćete svaki put kada ju posjetite, vidjeti i doživjeti nešto novo. Njeni gradovi imaju jedinstveni karakter i osvajaju svojom raznolikošću u kojoj se isprepliću bogata povijesna i kulturna baština, prirodne ljepote, gastronomija i pregršt sadržaja za svakoga.

Gradske destinacije još uvijek su najposjećenije unatoč pandemiji. Njemačka se može pohvaliti s više dvoraca nego što biste ih ikada mogli posjetiti u životu, očaravajućim povijesnim gradskim četvrtima te umjetničkim i kulturnim bogatstvom koje će oduševiti svakoga.

Uz to, njemački gradovi i regdije prepuni su tradicije, stoljećima starog nasljeđa i prastarih zanata. Svi znamo da oznaka ‘Made in Germany’ označava pouzdanost i kvalitetu, a svoj ugled kao nacija perfekcionista Njemačka duguje upravo svom obrtništvu. Na svom idućem putovanju u Njemačku otkrijte nezaobilazna zanatska iskustva, kao i iskustva koja će vam probuditi sva osjetila. Kamo se uputiti – donosimo u nastavku!

U potrazi za jedinstvenim iskustvima

Njemačka ima bezbroj različitih strana. Širok spektar različitih arhitektonskih stilova i oblika umjetnosti oblikovao je zemlju i svakoj regiji dao prepoznatljiv karakter.

Raj za ljubitelje opere

Foto: GNTB /Julia Nimke

Njemačka je destinacija iz snova za sve one koji vole operu. Otprilike jedna trećina svih predstava u svijetu održava se u opernim dvoranama u Njemačkoj, kojih ima više od 80. To su veličanstvene povijesne koncertne sale s namještajem od pliša, ukrašenim štukaturama i mramorom, ali istovremeno elegantni i moderni prostori u kojima se održavaju razne produkcije, od baroknih do suvremenih.

Posjetite grad Bayreuth na sjeveru Bavarske, u kojem se nalazi zgrada Markgrofovske opere, jedinstveni primjerak barokne arhitekture koja se od 2012. nalazi na listi kulturnih spomenika UNESCO-a. Upravo je ona razlog zašto je Richard Wagner u 19. stoljeću došao u ovaj bavarski gradić. Scena ove opere se na kraju pokazala kao neprikladna za njegove opere, ali je Wagner ovdje ostao i dao sagraditi festivalsku dvoranu u kojoj se danas održava poznati Wagnerov festival.

Upoznajte njemačku arhitekturu

Foto: GNTB /Julia Nimke

Njemačka arhitektura doista ima vrlo dugu povijest, a možda ju je najbolje opisati kao kolaž različitih doba, brojnih kultura i širokog spektra utjecaja. Mnoge važne zgrade izgrađene su između 800. i 1800. godine poput crkvi i katedrala. Impozantnoj arhitekturi i danas se možete diviti u brojnim njemačkim gradovima.

Poseban šarm njemačkim gradskim jezgrima i seoskim ulicama daju stare, ali savršeno očuvane fachwerk kuće, a radi se o karakterističnoj vrsti gradnje gdje drvena konstrukcija nije prekrivena fasadom. Čak 2,5 mlijuna građevina i crkava je sagrađeno na ovaj način, a možete ih pronaći duž rute Deutsche Fachwerkstraße, koja vodi od rijeke Elbe na sjeveru do Schwarzwalda i Bodenskog jezera na jugu.

Foto: GNTB /Julia Nimke

Ulična umjetnost u povijesnom okruženju

Pored spontanih street art radova grafiti umetnika, u njemačkim gradovima se redovno održavaju i razni festivali ulične umjetnosti koji okupljaju etablirane članove street art scene pa se cijela područja pretvaraju u galerije na otvorenom. Na primjer, u Art parku Tegel u Berlinu, zidovi visokih zgrada oslikani su gigantskim umjetničkim djelima. Ukupno osam murala koje su oslikala najpoznatija imena street arta nadvijaju se nad jezerom Tegel.

Artisan pekarnice gdje se kruh pretvara u umjetnost

Foto: GNTB /Julia Nimke

Kad govorimo o njemačkom obrtništvu, moramo spomenuti zanatsko pečenje kruha. Naime, u Njemačkoj je kruh više od namirnice i nigje nećete naći toliki broj različitih vrsta kruha kao ovdje. Osim velikih modernih pekara, u bilo kojem njemačkom gradu pronaći ćete i bezbroj tradicionalnih pekara s artisan kruhom. Brojne pekarske obitelji generacijama njeguju tradiciju pečenja kruha, svi gaje veliku ljubav prema svom zanatu, a njihov kruh karakteriziraju visokokvalitetni sastojci i dugotrajan proces proizvodnje.

Spoj mode i povijesti

Regionalna različitost Njemačke ogleda se i u velikoj raznolikosti tradicionalnih nošnji. Sigurno su vam poznate lederhosen, odnosno tradicionalne kožne hlače, kao i narodna haljina dirndl koji se nose u Bavarskoj i dan danas. Narodne nošnje u brojnim regijama i igraju važnu ulogu, a ukoliko želite vidjeti kako one nastaju, bit će to jedno posebno i nezaboravno iskustvo.

Foto: GNTB /Julia Nimke

Dizajn inspiriran lokalnom kulturom

Grad Weimaru je rodno mjesto Bauhausa, koji i dan danas ima utjecaj na arhitekturu i dizajn. Modna dizajnerica Anne Gorke tako stvara nosive, modne komade nadahunte upravo Bauhausom. I u drugim njemačkim gradovima pronaći ćete dizajn inspiriran lokalnom kulturom. Recimo, u Berlinu moderne prodavaonice prodaju upcycled predmete. Ukoliko ste ljubitelji neobičnog dizajna i lijepih stvari, posjetite sajam dizajna Stijl na kojemu ćete pronaći raznu kreativna i nesvakidašnja garderobu, nakit i modne i ostale dodatke proizvedene u malim održivim radionicama.

Foto: Gregor Lengler

Kao što smo naveli na početku, Njemačka je prepuna različitosti koje samo čekaju da ih istražite. Bilo da želite otkriti više o njenoj povijesti, kulturi, gastronomiji ili upoznati njene prirodne ljepote, svaka njena strana će vas oduševiti.

Više informacija možete pronaći na web stranicama Njemačke turističke zajednice.

Foto: GNTB /Julia Nimke, Gregor Lengler

Učitati još
Zatvori