Hajdemo u planine – Osvježavajući bijeg od vrelog asfalta samo dva i pol sata od Zagreba
Hajdemo u planine – Osvježavajući bijeg od vrelog asfalta samo dva i pol sata od Zagreba

Hajdemo u planine – Osvježavajući bijeg od vrelog asfalta samo dva i pol sata od Zagreba

Već pomalo ispraćamo sezonu, gužve na cestama i prepune plaže, ali treći toplinski udar ove godine je stigao i u punoj je snazi. Ako ste svoj godišnji već potrošili još uvijek vam ostaju vikendi ili pokoji slobodni dan koji možete iskoristiti za drugačiju vrstu odmor i hlađenja. Slovenske Alpe idealne su za bijeg od vrućine, odmor u prirodi i prepun vikend aktivnosti.

Recimo, Kranjska Gora, gradić smješten na tromeđi Slovenije, Austrije i Italije, sinonim za skijanje i zimu, vrvi turistima usred ljeta. Predivna priroda, planinarenje, bicikliranje, jezera i slapovi, uz to i blizina Italije i Austrije, dio su onoga što ovaj sunčani kutak Alpi nudi tokom cijele godine.

slovenske alpe
Kranjska gora

Kranjska Gora

Mali grad od svega 2500 stanovnika, odiše tipičnim alpskim duhom. Planinska arhitektura, kosi krovovi, rijeka Pišnica koja teče kroz grad i preukusna alpska kuhinja. Na samom izlazu iz grada nalazi se i predivno jezero Jasna. Umjetno jezero s kojeg se pruža pogled na Julijske Alpe i koji će vas ostaviti bez daha. Iako je jezero poprilično hladno, svega 17-18 stupnjeva, brojni turisti i domaći u njemu pronalaze osvježenje. Ako vam je i dalje prehladno, možete se prošetati ili provozati oko jezera i uživati u pogledu.

Slap Peričnik

U dolini Vrata, na putu prema ruti sa sjeverne strane Triglava, sakrio se i slap Peričnik. Ovih 52 metra slobodnog pada mnogi zovu najljepšim slapom Slovenije. Možete ga obići i slikati s nekoliko vidikovaca, ali što je posebno zanimljivo, možete mu prići i sa stražnje strane tj. ući u stijenu iza samog slapa. Do slapa možete doći biciklom, autom do obližnjeg odmorišta ili pješke od Mojstrane kroz šumu i uz rijeku Triglavsku Bistricu.

slovenske alpe
Peričnik

Jezero Kreda

Ruta od Mojstrane do slapa Peričnika jednostavna je i prigodna za sve uzraste, uglavnom ravna uz samu rijeku i cijelo vrijeme u hladu. Na nekih pola puta prema Slapu, svakako skrenite prema jezeru Kreda. Skriveno u šumi, jezero je nastalo nakon što se u prošlosti na tom mjestu kopala kreda za proizvodnju cementa. Nakon što se tvornica zatvorila, kotlina se napunila vodom iz pritoka te se predivno uklopila u prirodu. Na ovom jezeru nema puno turista, tako da je idealno za kratki odmor i opuštanje u miru, a na reflektirajućem jezeru napraviti ćete najbolje fotografije.

slovenske alpe
Jezero Kreda

Zelenci

Zelenci ili izvor Save prirodni su rezervat na sjevernoj strani Nacionalnog Parka Triglav. Osim predivnog jezera, oko izvora čine ga šuma i močvara koji obiluju biljnim i životinjskim svijetom. Zelenci su dobili ime po smaragdno zelenoj boji jezera koja nastaje od slojeva jezerske krede, a bistra hladna voda izvire iz dubina ispod krede. Da bi još bolje doživjeli ljepotu samog jezera, popnite se na vidikovac s kojeg se vidi kako voda lagano prodire prema površini, a sve uz pozadinu Julijskih Alpi.

slovenske alpe
Zelenci

Planica i dolina Tamar

Nekoliko kilometara od Kranjske Gore prema Italiji, biciklom ili autom, doći ćete do doline Tamar i poželjeti ostati. Biciklističke i pješačke staze preko cijele doline vode vas uz stalni pogled na Alpe. U samoj dolini nalazi se i poznati nordijski centar, skakaonica i letaonica Planica. Vidjeti Planicu zanimljivo je i onima koji nisu nužno ljubitelji zimskih i adrenalinskih sportova, pogotovo letaonicu gdje skijaški skakači lete preko 250 metara. Na drugu najveću letaonicu na svijetu se možete i popeti pješke. Oni malo hrabriji mogu se spustiti zip lineom. Iako samo penjanje djeluje malo zastrašujuće, pogled na dolinu sa letaonice je neprocjenjiv.

Vršič

Najviši cestovni perivoj u Sloveniji, na visini od 1611 metar nadmorske visine jedna od je glavnih turističkih atrakcija u Kranjskoj Gori. Toliko je popularan da prije nego krenete provjerite kakvo je stanje na cestama. Atraktivnu Vršičku ili Rusku cestu gradili su tijekom I. svjetskog rata ruski zarobljenici. Kroz 24 serpentine cesta se penje od Kranjske gore do Vršiča, a zatim se opet preko serpentina spušta na drugu stranu prema dolini Soče. Osim što na samom vrhu možete prošetati kroz šetnice i diviti se moćnim Alpama, odmoriti u planinarskim kolibama, usput razgledajte Rusku kapelicu, prirodni prozor na planinama ili “Okno”. Vršič je i planinarsko polazište za Malu Mojstrovku, Jalovec i popularnu Slemenovu Špicu.

slovenske alpe
Vršič

Možda smo mi kao narod više navikli na laganiji odmor na plaži i bez puno briga, međutim aktivniji odmor i slovenske Alpe su svake godine sve atraktivnija opcija za bijeg od nepodnošljivih vrućina.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori