Slovenija: predah od gradske vreve za one koji nisu morski tipovi

Slovenija: predah od gradske vreve za
one koji nisu morski tipovi

Iako je uvriježeno pravilo da ljetni godišnji odmor nije odmor ukoliko ga ne provedemo na moru, postoje mjesta koja potpuno demantiraju tu tvrdnju. Slovenija tako krije zanimljiva i fascinantna mjesta koja su predivna zimi pod romantičnim snježnim prekrivačem, a upravo u ljeto njihov pravi šarm dođe do izražaja. Stoga, ukoliko biste voljeli promijeniti rutinu ili niste tipovi za prženje na plažama, možete se okušati u paraglidingu, biciklirati, uživati u jezerima i planinama, pritom se sjajno zabaviti i još dobro najesti. Slovenija je idealna lokacija za aktivan odmor na kojemu ćete prodisati punim plućima. Doslovno.

Triglav

Triglav je jedini nacionalni park na području Slovenije. Zanimljiv je zbog utjecaja oštre planinske klime, a u nižim predjelima je čak moguće naići na vegetaciju karakterističnu za jadransko priobalno područje. Ovdje dolaze planinarske skupine, a moguće je susresti i pastire koji tu dovode stoku na ispašu. Ovdje možete uživati u fascinantnom pogledu, svježem zraku i planinarenju. Kako biste se popeli do vrha Triglava, od podnožja vam je potreban jedan dan. Ovisnici o adrenalinu ovdje definitvno mogu doći na svoje jer je tu posebno zanimljiv rafting, a zimi skijanje.

Dvorci Slovenije

Gotovo na svakih dvadesetak kilometara naići ćete na jedan dvorac smješten usred pitoreskne prirode. Zanimljivo iskustvo za jedan roadtrip u kojemu ćete sigurno uživati. Dva najpoznatija su dvorac iznad Sevnice koji je pretvoren u Posavski muzej te srednjovjekovni dvorac Rajhenburg iznad Save. Na putu ćete naići na odličnu gastro ponudu, a u Rajhenburgu ćete moći kušati i čokoladno vino te ručno rađene čokoladice.

Objavu dijeli Keara (@justkeara)

Škocjanske špilje

Ove špilje su na UNESCO-ovom popisu prirodne i kulturne baštine. Posljednjih godina Škocjanske špilje posjećuje više od 100 000 turista godišnje. Budući da dolaze i strani gosti, organiziraju se ture na slovenskom, engleskom, njemačkom i talijanskom jeziku.

Objavu dijeli danarose (@dang_rose)

Dolina Soče

Još jedan predivan predio u Sloveniji uokviren Alpama. Mjesto koje je posebno vrijedno posjetiti je Bovec, smješten uz talijansku granicu. Pravi je raj za sve one koji žele pobjeći od gradske vreve i opustiti se u netaknutoj prirodi. Slikovit je to krajolik uz smaragdno zelenu rijeku Soču. Ovdje se možete jako dobro provesti ako volite bicikliranje, planinarenje ili riječne aktivnosti. Također, možete i posjetiti Muzej prvog svjetskog rata, Muzej sirarstva ili uživati u odličnoj gastronomiji.

Objavu dijeli Špela (@sp3la)

Kanjon Vintgar

Vintgar se nalazi u sjeverozapadnoj Sloveniji u blizini Bleda, četiri kilometra sjeverozapadno od njega. Urezan rijekom Radovnom, to je nastavak doline Radovna. Stjenoviti zidovi kanjona su visoki od 50 do 100 metara, s ukupnom padinom od oko 250 m. Struja je stvorila mnoge erozivne značajke kao što su bazeni i brzaci, a završava u slikovitom 13-metarskom Šum Fall, najvećem riječnom vodopadu u Sloveniji.

Krvavec

Osim što je Krvavec nadaleko poznat ski resort, u ovo doba godine na tom mjestu možete uživati u aktivnom turizmu i pogledu koji oduzima dah. Ovdje je uređen bike park, ljetni adrenalinski park, možete planinariti, uživati u nordijskom hodanju, paraglidingu i vožnji žičarom.

Slap Savica

Savica kraški izvor, slap i potok u delti se izlijeva u Bohinjsko jezero. I izgleda božanstveno. Iako je riječ o tajanstvenoj lokaciji, ona privlači sve više turista koji uživaju u stazama za šetače, planinarenju, a zimi su tu i vrlo popularni zimski sportovi.

Objavu dijeli Aksel (@akselz)

Bled i Bohinj

Riječ je najpopularnijim slovenskim turističkim atrakcijama. Mirnoća i ljepota ovih jezera privlači goste koji ovdje dolaze po svoju dozu smiraja. Bled još nazivaju biserom slovenskih Alpa. A svima je simpatična legenda koju domaćini rado prepričavaju kako do crkvice na otoku vodi 99 stepenica i do koje stepenice mladoženja na rukama uspije nositi mladu, toliko će dugo brak trajati.

Bohinj je nešto siroviji. Dio je nacionalnog parka Triglav, ali priroda koja se ovdje može doživjeti je fascinantna. Ovo mjesto također obožavaju biciklisti koji vole uživati u pogledu. Jedrilice ovdje nisu neuobičajena pojava. Velika se energija ulaže kako bi ova mjesta pružila i vrhunsku ponudu osim same prirodne ljepote koja ih krasi. I čini se kako se trud uistinu isplati jer je sve više gostiju oduševljeno gastro ponudom, smještajem i cijelom atmosferom koja vlada oko ovih jezera.

Foto: Instagram, Unsplash

Učitati još
Zatvori