Salar de Uyuni: Najveća slana pustinja na kojoj možete vidjeti nebeske prizore
Salar de Uyuni: Najveća slana pustinja na kojoj možete vidjeti nebeske prizore

Salar de Uyuni: Najveća slana pustinja na
kojoj možete vidjeti nebeske prizore

Salar de Uyuni najveća je slana ‘pustinja’ na svijetu, smještena u jugozapadnoj Boliviji, u blizini vrha Anda. Veličine je oko 10.582 četvorna kilometra, a površinu joj prekriva nekoliko metara debeo sloj soli. Ovo područje nekada je bilo dio velikog jezera, koje je s vremenom presušilo, ostavljajući iza sebe salinitet.

Salar de Uyuni ima debljinu solne kore oko 10 metara. Iako izgleda krhko, može izdržati veliki pritisak, uključujući i vozila koja se kreću po njemu.

Razlozi zašto posjetiti Boliviju

Naime, Salar de Uyuni zbilja je čudo prirode koje mijenja svoj izgled ovisno o godišnjem dobu. U suhom periodu, od svibnja do studenog, kada je hladnije tlo postaje tvrđe. Stoga posjetitelji mogu doći na područja nedostupna za vrijeme kišnog perioda. Tada ovaj nevjerojatan krajolik poprima čarobnu, pomalo ‘zimsku’ atmosferu zbog bijele soli.

Tijekom kišne sezone, kada se solna kora prekrije vodom, Uyuni Salt Flat postaje najveće ogledalo na svijetu, stvarajući nevjerojatne vizualne efekte. Od prosinca do travnja je onaj turistima primamljiviji dio jer tada možete doživjeti svu beskonačnost i prostranost prizora koji ostavlja bez daha. Zahvaljujući vodi koja se nakuplja na tlu, imate osjećaj kao da hodate po ogledalu zbog kojeg imate osjećaj kao da hodate po oblacima. Zahvaljujući refleksiji neba u vodi imate osjećaj kao da se upravo ovdje spajaju nebo i zemlja. Ovaj čarobni trenutak svakako želite uhvatiti i objektivom jer se ne viđa često.

Otok kaktusa

Ovdje se nalaze i neobične formacije poput Otoka kaktusa (Island of Incahuasi), koje su nastale uslijed geoloških procesa, odnosno otok koji je nastao na vrhovima davno ugašenih vulkana. Na njemu možete vidjeti brojne divovske kaktuse zbog čega je ovaj otok često turističko odredište prilikom obilaska slanog jezera.

Hoteli od soli

Još je jedna zanimljivost vezana uz ovo područje. Poželite li odsjesti u neobičnom hotelu, odlučite se posjetiti hotele koji su izrađeni od soli iz jezera. Osim zidova, čak je pojedini namještaj izrađen od soli, stoga ne čudi da hotel ima jednu jedinu zabranu – ne ližite zidove!

Dom flaminga

Salar de Uyuni dom je raznim vrstama ptica, uključujući i ružičaste flamingose, koji svoju neobičnu boju dobivaju od hrane koju jedu. Kad smo saznali sve ove informacije o ovom ‘nadrealno’ lijepom mjestu ne čudi nas da je uz sve svoje prirodne ljepote Salar de Uyuni postao popularna destinacija mnogim turistima, ali ujedno i jedna od najfotografiranijih lokacija u Boliviji.

Foto: Instagram, iStock

Učitati još
Zatvori