5 načina s kojima će vam iduće putovanje biti najbolje u životu

5 načina s kojima će vam iduće
putovanje biti najbolje u životu

Svako putovanje unese barem malo radosti i adrenalina u naš život. Gotovo svaki čovjek se raduje svom sljedećem putovanju i uživa u slatkom iščekivanju onog dana kada će se s koferom punim stvari zaputiti u novu pustolovinu. No, svatko od nas se barem jednom u životu razočarao tijekom putovanja. Razlozi? Ili smo previše očekivali od putovanja, žustra rasprava s prijateljima ili partnerom jer nismo mogli uskladiti želje i aktivnosti, ili nismo sve stigli posjetiit i pregledati sve atrakcije… Jedno je sigurno, niti previše, a niti premalo saktinosti u itinerariju ne jamči dobar provod.

Kako bi sljedeće putovanje bilo ono koje ćete pamtiti cijelog života, pobrinite se da izbjegnete sve ono što vam je do sada ostavilo loš dojam i prepustite se laganom, ugodnom putovanju, udovoljite svojim željama, koristite internet maksimalno i upoznajte se sa svim lokalnim čarima koje se nude na putu.

U nastavku donosimo nekoliko korisnih savjeta koje vrijedi iskoristiti.

Usporite

Siguran način da svaki odmor pretvorite u epsku katastrofu je izrada itinererija s previše aktivnosti, ili ako uopće ne napravite itinerarij i jednostavno očekujte da ćete vidjeti i učiniti više nego što fizički stignete u nekoliko dana. Prevelika očekivanja uzrokovat će razočaranje. Rješenje? Uvijek napravite itinerarij, a kada to učinite, držite se starog klišea: manje je više.

Trend opuštenog i sporog putovanja je korak u pravom smjeru. Putovanje sa sporijim tempom će vam omogućiti istraživanje manjeg broja odredišta, čime se stvara intimnije iskustvo putovanja. To je vrsta putovanja u kojemu ćete putovati obilazeći svaku drevnu crkvu, uličicu i simpatični kafić, umjesto da slijedite vrtlog koji vam ostavlja pet sati sna.

Nemojte se previše oslanjati na recenzije

Kada birate restoran i smještaj, naravno da su važne ocjene putnika i gostiju koji su boravili na tim mjestima prije vas, ali sve druge aktivnosti i mjesta koje ćete smjestiti u svoj putni itinerarij prilagodite vlastitom senzibilitetu, navikama i interesima. Ono što je zanimljivo tisućama gostiju, ne mora značiti da će vama biti jednako toliko zanimljivo ili pak neka mjesta, pogotovo kada govorimo o prirodnim ljepotama i kulturnim sadržajima koji su mnogima nezanimljivi, vama će možda biti fascinantni. Uvijek ubacite nekoliko aktivnosti baš po vlastitom guštu, bez obzira što tredseteri mislili o tome.

Unajmite vodiča

Većina turističkih gradova i mjesta ima sjajno organizirane pješačke ture koje su besplatne, odnosno funkcioniraju na principu napojnice. Još jedna prednost ovakvog pristupa je što će vas lokalci koji su beskrajno zabavni i prepuni zanimljivih anegdota i povijesnih podataka provesti kroz najskrovitija mjesta u gradu u kojem boravite i tako vam pokazati destinaciju očima lokalnog stanovništva. Uz to, možete se raspitati i o tematskim turama, izletima i zanimljivim festivalima koji svakom mjestu udahnjuju posebnu životnost.

Krenite putevima koji nisu komercijalni

Neočekivane gužve mogu baciti loše svjetlo na vaše lijepo zamišljeno putovanje. Pogotovo kada je riječ o beskrajnim redovima za kupovinu karata i traženje svog mjesta za popularne atrakcije. Ukoliko silno želite posjetiti takva mjesta poput Eiffelovog tornja u Parizu, ili muzej Anne Frank u Berlinu ili pak Madame Tussauds u Londonu kupite karte online i birajte vrijeme koje nije špica sezone kako biste u miru mogli doživjeti atrakcije koje su vam drage.

Živite u trenutku

Iako su putovanja jamac da ćete napuniti svoj Instagram profil očaravajućim fotografijama, to ponekad može biti i opterećujuće. Pripazite da vam putovanje ne prođe u traženju savršenog kadra i u promatranju svijeta kroz display vašeg pametnog telefona. Ipak su najljepše stvari u životu one spontane i opuštene, stoga širom otvorite oči i upijajte svijet oko sebe, naučite primjećivati detalje i uživati u njima. Također, nasmješite se prolaznicima i razgovarajte o zanimljivostima tipičnima za mjesto na kojem se nalazite… Takav odmor bez pritiska, oslobodit će vas stresa i pretvoriti vaše putovanje u najbolje u životu. Na kraju se ipak samo sjećamo osjećaja, stoga se pobrinite da ti osjećaji budu lijepi.

Foto: Pexels

Učitati još
Zatvori