Rt Kamenjak – prirodni raj na samom jugu Istre kuda ćete se iznova vraćati

Istra je uistinu čarobna hrvatska regija koja nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Od pitoresknih mjestašca u unutrašnjosti do gradova na obali, Istra će vam pružiti jednako zadovoljstvo u rano proljeće kao i usred ljetne sezone. Zadivljujuća priroda, čisto more, bogata kulturna baština te neopisivo dobra hrana i vino samo su neki od razloga zašto volimo Istru. I dok će neki reći da joj je minus to što nije obdarena najljepšim plažama na Jadranu, znalci znaju gdje se morate uputiti. Jedno od tih mjesta je Rt Kamenjak koji će vas osvojiti na prvi pogled.

Mjesto nestvarne prirode

Rt Kamenjak je najjužnija točka istarskog poluotoka, a nalazi se 20-ak minuta vožnje od Premanture. Od 1996. godine Kamenjak je na listi zaštićenih područja. Kristalno čisto more, brojne uvale i predivne plaže čine Kamenjak idealnim mjestom za ljetno cjelodnevno kupanje i sportske aktivnosti poput skokova u vodu. Koliko je poseban, govori i činjenica da ga je poznati svjetski turistički vodič Lonely Planet jednom prilikom uvrstio na listu najpoželjnijih lokacija za skroviti odmor na Mediteranu.

Obala Kamenjaka otkriva brojne uvale, otočiće i plaže. Uglavnom je kamenita, s ravnim stijenama koje su ljeti idealne za sunčanje te visokim stijenama koje će oduševiti sve one koji uživaju u skokovima u more.

Na području se nalazi i nekoliko pješčanih plaža prikladnih za obitelji s djecom. Plavozeleno more nije nigdje tako čisto kao ovdje, a zbog izuzetno bogatog podmorja poznato je ronilačko odredište. Najpoznatije uvale su Velika i Mala Kolumbarica ispod kojih se nalaze špilje te uvala Portić.

Safari bar s ‘Bali’ ljuljačkom

Iznad uvale Mala Kolumbarica nalazi se Safari bar koji je idealan kad poželite predah od sunca i mora. Bar je smješten ispod i između gustog raslinja i stvarno izgleda originalno pa ćete se osjećati kao da ste ušli u neku daleku prašumu.

Iako je cijeli bar istinska atrakcija, pažnju posjetitelja najviše privuče ‘Bali’ ljuljačka stvorena za prekrasne fotografije. Ovdje uvijek možete očekivati gužvu jer se baš svi žele fotkati na ljuljački pa budite strpljivi i probajte uloviti trenutak kad je ljuljačka prazna. Safari bar je sezonu otvorio 1. travnja, a trenutno radi svaki dan od 11 do 20h.

Prizori u kojima ćete uživati

I dok ćete ljeti ovdje najviše uživati u kupanju, sunčanju i skakanju u more, Kamenjak se isplati posjetiti i u proljeće. Područje Kamenjaka mjesto je s puno sunčanih dana tijekom cijele godine, gdje su ukupne godišnje oborine znatno manje u odnosu na susjednu Pulu ili Medulin. Takve značajke pridonose tipičnoj mediteranskoj klimi, a upravo zbog povoljne klime područje možete koristiti za boravak u prirodi, rekreaciju ili sport. Unajmite bicikle ili se uputite u šetnju i uživajte u istraživanju ovog zaštićenog područja prirode jer vas čekaju prizori u kojima ćete se uvijek iznova vraćati.

Biljnih vrsta na Kamenjaku ima čak 600 od kojih su većina ljekovite i aromatične, a posebno se ističu orhideje. Još jedna zanimljivost su fosili dinosaura koji su ovdje hodali prije gotovo 100 milijuna godina, a fosilizirane otiske stopa dinosaura možete pronaći na otočiću Fenoligi i na poluotoku Grakalovac. Posjetite i farmu boškarina, autohtonog istarskog goveda.

Otočić Porer sa svjetionikom

Kad se već nalazite na području Premanture i Kamenjaka, šteta bi bila da propustite otići na otočić Porer na kojemu se nalazi istoimeni svjetionik izgrađen 1833. godine koji je moguće unajmiti. Otočić je toliko mali da vam treba tek nešto više od minute da ga obiđete, ali ovdje ćete uživati u nekim od najljepših zalazaka sunca na Jadranu.

Cijene ulaznica

Do 2. svibnja 2021. ulaznice u Kamenjak se ne naplaćuju.

Cijene ulaznica iza tog datuma su sljedeće: ukoliko na Kamenjak dolazite automobilom, jednodnevna ulaznica će vas koštati 80 kn. Za moped/motocikl cijena je 40 kn, a ulaz pješaka i biciklista se ne naplaćuje.

Kartu za posjet Kamenjaku moguće je kupiti na ulaznim rampama ili online, a cjenik možete pronaći ovdje.

Foto: Privatna arhiva, Unsplash, Instagram

1