Najromantičniji mali gradovi u Europi koji će vas osvojiti svojim šarmom

Kada pomislimo na romatično putovanje, gradovi koji nam prvi padnu na pamet su Pariz, Venecija i Firenca. No, Europa je zahvaljujući bogatoj kulturnoj i povijesnoj baštini prepuna manjih romantičnih mjesta na koja bi bilo lijepo zalutati. Mali gradovi u kojima život sporije teče i koji nisu prenatrpani turistima imaju neku posebnu čar i idealni su za putovanje u dvoje. Mjesta su to koja zrače posebnom energijom koju vrijedi doživjeti. U nastavku vam donosimo pet najromantičnijih malih gradova u Europi koja bismo rado posjetili sa svojim partnerom, a vama možda posluže kao inspiracija za neko od idućih putovanja.

Brugge, Belgija

Brugge je jedan od najljepših gradova u Belgiji u koji ćete se zaljubiti na prvi pogled. Zbog brojnih kanala kojima je okružen zovu ga “Venecijom sjevera” i pravi je dragulj tog dijela Europe. Ovdje je sve usklađeno pa nećete vidjeti da neka građevina ili reklama narušava izgled mjesta. Grad je to impresivne prošlosti, slikovite arhitekture i romantičnih ulica koji barem jednom u životu morate posjetiti. Iako je danas mamac za turiste, na jesen i zimi nije tolika gužva pa je sad idealno vrijeme da ga posjetite. Stara jezgra grada nalazi se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine, a osim predivnih kanala, grad je prepuni crkvi, galerija i muzeja. Poznat je i po otmjenim restoranima u kojima ćete dobro jesti i, naravno, uživati u velikom izboru vrhunskog belgijskog piva.

Hallstatt, Austrija

Ima nešto posebno u ovom austrijskom gradiću koji se nalazi u regiji Salzkammergutu na obali Hallstattskog jezera. Nekad dostupan jedino brodom ili planinskom stazom, Hallstatt je danas jedna od najpopularnijih i najfotografiranijih turističkih destinacija u Austriji. Također, pod zaštitom je UNESCO-ve svjetske kulturne baštine. Ovaj prekrasni gradić s uskim uličicama koje su pune ribarskih kuća priljubljenih uz stijenu oduševit će vas na prvu i zaista se teško odlučiti kad je ljepši – u proljeće ili na zimu. S obzirom da je zima pred vratima, preporučujemo da ga posjetite za vrijeme Adventa jer ćete uživati u čarobnom zimskom ugođaju kao iz bajke.

Aveiro, Portugal

Sa svojim šarenim kućama koje se nalaze pod UNESCO-ovom zaštitom, veličanstvenom arhitekturom, zelenim vrtovima i brojnim kanalima, u šarmantni gradić Aveiro lako se zaljubiti. Nazivaju ga “portugalskom Venecijom”, a nalazi se na obali Atlantskog oceana, 80 kilometara južno od Porta. Kad ste već ovdje, nikako nemojte propustiti kušati tradicionalni ovos moles, njihovu deliciju od žumanjaka i šećera u obliku školjki.

Positano, Italija

Positano je jedno od najljepših i najromantičnijih mjesta na svijetu. Smješten na obali Amalfi, ovaj gradić na stijeni je savršeno mjesto za uživanje u spekatularnim zalascima sunca i pogledu na more. Njegove šarene kućice koje su poredane kao da se s vrha spuštaju prema moru i plažama izuzetno su fotogenične, a isprepletene su mnogim prolazima u kojima ćete pronaći restorane, barove i trgovine. Istraživanje okolice i Staze bogova od Positana do Praiana svima je omiljena aktivnost, dok mali otok Capri, Villa Rufolo i Villa Cimbrone daju poseban šarm izletu na ovo mjesto.

Češki Krumlov, Češka

Češki Krumlov je pitoreskni srednjovjekovni gradić u Češkoj koji sa svojim crvenim krovovima i povijesnim centrom s uskim uličicama izgleda kao minijaturni Prag. Leži na rijeci Vltavi i dom je dvorcu Krumlovu, drugom najvećem dvorcu u Češkoj. U romantičnoj šetnji možete uživati u živopisnim kućama, kafićima i restoranima, a cijeli grad možete obići u jednom danu.

Foto: Instagram

2