Robinzonski odmor u Hrvatskoj za savršeni eskapizam iz gradova

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Travel Blogger (@tropicphoto_maria)

Posljednjih se godina turistička industrija sve više okreće nekonvencionalnim oblicima provođenja odmora. To nas definitivno ne čudi s obzirom na to da je svakodnevica u urbanim sredinama ispunjena pretrpanim rasporedom i stalnom dozom stresa pa se eskapizam javio kao prirodan odgovor na uobičajen način  ljetovanja. Robinzonski turizam u Hrvatskoj se svi više razvija, a potraga za autentičnim mjestima i zabačenim kućicama u ruralnim sredinama predstavlja pravi izazov za naše poduzetnike. Svaki gost s prosječnom dozom avanturizma i ljubavi prema prirodi prepoznat će čari koje sa sobom donosi ovakav oblik odmora. Pustolovi novog doba Robinzonski turizam u Hrvatskoj se svi više razvija, a potraga za autentičnim mjestima i zabačenim kućicama u ruralnim sredinama predstavlja pravi izazov za naše poduzetnike. Slobodni pustolovi koji se se odluče na robinzonski vikend ili pak duži odmor odbacuju stare navike s kojima su putovali do sada. Kako izgleda robinzonski odmor u Hrvatskoj pročitajte u nastavku. 

ROBINZONSKI PUT OD ROMANA DO TRENDA MODERNOG DOBA

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Travel Blogger (@tropicphoto_maria)

Prva asocijacija na riječ robinzonski sigurno vas vraća u djetinjstvo i čitanje lektire. Pojam se uvukao u turizam modernog doba iz avanturističkog romana Daniela Defoea. Izmišljeni lik Robinson Crusoe proveo je punih 28 godina na zabačenom tropskom otoku nakon brodske havarije koja ga je umalo stajala života. Na otoku je doživio brojne avanture, a roman je postao legendarno štivo koje se ne prestaje čitati do danas. Pojam robinzonski se uvukao u sve svjetske jezike i dobio isto tumačenje bez potrebe prijevoda, a sinonim je za avanturu u prirodi, snalažljivost i osamu. Danas je dovoljno da odaberete skrivenu lokaciju i put pod noge za najbolji odmor od svakodnevnih obveza i bijeg od civilizacije. Smještaj u robinzonskom stilu pravi je izbor za pustolove novog doba. Robinzonski smještaj najčešće se nalazi u udaljenim uvalama, na malim otocima, šumama, raznim parkovima prirode te ostavlja dojam prave divljine. Volite li apsolutni mir i tišinu te boravak u prirodi, robinzonski smještaj će vas naprosto oduševiti i zadovoljiti tu toliko potrebnu dozu avanture.

ŠTO OČEKIVATI OD ODMORA

Malo je reći da se za ovaj pothvat trebate mentalno i fizički pripremiti te pametno spakirati. Robinzonski smještaj uglavnom podrazumijeva kućicu ili kolibu na osami do koje nerijetko možete doći čamcem ili pješice kroz šumske puteljke. Dobro društvo i navike za preživljavanje poželjni su dodatak s obzirom na to da su osnovni civilizacijski uvjeti u kućama svedeni na minimum. Robinzonska avantura u skladu s prirodom potiče vas da se vratite korijenima i starom načinu života. Idealan odmor za ‘detox’ od društvenih mreža i eskapizam iz svijeta tehnologije. Pametno je ponijeti potrepštine u ekonomičnim pakovanjima kako bi u jutarnjoj kavi i grickalicama ipak uživali na poznati način. Kuće s dotokom vode smatraju se luksuzom, pa ćete ju uglavnom imati u obliku kišnice iz cisterni, a struju iz solarnih izvora ako su postavljeni. Naglasak u izgradnji kompleksa robinzonskog karaktera definitivno je na ekološki održivom objektu gdje se svi resursi moraju trošiti racionalno. 

OTOCI

 

U Hrvatskoj je robinzonski turizam posebno popularan na otocima, koji su savršen pejzaž za odmor na autentičan način opisan u samom romanu. Zamislite samo mediteransku floru i faunu, intenzivne mirise borovine, cvrkut obalnih ptica i cvrčaka te žubor valova u prekrasnoj uvali bez superbrzog WiFija i zvuka gradskih motora. Ponuda je raznolika pa će svaki pustolov pronaći sebi najdražu opciju. Na raspolaganju su vam karakteristične seoske, kamene kuće i kolibe pa sve do urbanih vila u tihoj uvali rado posjećenoj od nautičara i ronioca. 

Ribarska kuća Bonaca, Mali Vinik

Ribarska kuća Bonaca, Mali Vinik

Moderni Robinzoni jednostavno će obožavati ovo mjesto na koje će doveslati čamcem s Murtera kroz 10ak minuta. Šarmantna Ribarska kuća Bonaca iako se nalazi na potpuno izoliranom mjestu, nudi većinu komoditeta koje imate u svom domu. Opremljena kuhinja, kupaonica i prostrana terasa, a plaža vam je udaljena 20ak metara i cijela je vaša. Struju ćete imati iz solarnih kolektora, a vode sasvim dovoljno iz električne pumpe. Do mjesta javnog prijevoza nema, no poželite li se povratka u civilizaciju i razgledavanje iz Murtera su organizirane linije u svim smjerovima.

Paradise Studena, Brač

Paradise Studena, Brač

Još jedna divna kamena kuća na izolaciji do koje možete doći samo brodicom. Renovirana je u autentičnom dalmatinskom stilu i pruža savršeno utočište u mirnoj uvali s panoramskim pogledom na more. Opremljena kuhinja i kupaonica s tušem te internet koji signal hvata i na terasi pružaju vam luksuz u robinzonskoj okolini. No svejedno, napajanje električnom energijom preko solarnih stupova te voda iz spremnika trebaju se racionalno koristiti za nužne radnje.

Svjetionik Sv. Ivana, Rovinj

Svjetionik Sv. Ivan, Rovinj

Ovo je definitivno filmska lokacija i apsolutni robinzonski odmor na osami kakvu uglavnom vidite jedino na slikama. Sv. Ivan je najudaljeniji otočić malog arhipelaga ispred Rovinja. Kula svjetionika izgrađena je 1853., visoka je 23 metra, a s nje se pruža prekrasan pogled. U kamenom nastavku svjetionika nalazi se kuća s dva apartmana kapaciteta do osam osoba. Područje je poznato po jakim morskim strujama i oštrim hridinama pa će ljubitelje samoće i ronjenja ovdje zadovoljiti svoju dozu adrenalina.

 

KOPNO

Linden tree retreat & ranch, Velika Plana

Robinzonski turizam prepoznali su i podalje od obale na kopnenoj strani Hrvatske. Aktivnosti koje se potiču su rječni ribolov, druženja, sunčanje i šetnje te općenito svaki vid fizičke aktivnosti. Filozofija u izgradnji i održavanju je identična, jedino je dizajn prilagođen kopnenom uvjetima, tako su kamene kuće postale drvene s ipak nešto boljom izolacijom. Osama na kopnu ne može se usporediti s onom otočnom. Tako su se počeli razvijati kampovi u robinzonskom štihu pa ipak niste potpuno udaljeni od civilizacije. Dolazak na destinaciju moguć je osobnim vozilom ili pješice što vam olakšava potencijalnu potrebu za odlaskom u manje mjesto i lokalnu trgovinu. 

Robinzonski kamp Leskar, Mrežnica

Robinzonski kamp Leskar, Mrežnica

Ovo mjesto naprosto stvoreno za opuštanje. Okruženi svježim zrakom i nepreglednim zelenilom, iako je riječ o kampu, samo odaberite kako ćete provoditi vrijeme u prirodi. Drvene kućice u robinzonskom stilu bit će vam utočište u prohladnim noćima, za hranu i vodu se morate pobrinuti sami, a sanitarni čvor osiguran je unutar kompleksa, ali ne i u kućama. Kupanje na smaragdnoj Mrežnici u blizini slapova iskoristite za ‘prirodnu masažu’ vodom. S obzirom na to da je rijeka poznata po ribama neke od aktivnosti uključuju i organizirani polazak na ribičku avanturu. Rezervirajte svoj odmor na službenim stranicama kampa.

Linden tree retreat & ranch, Velebit

Linden tree retreat & ranch, Velika Plana

Pojam luksuza i autentičnosti definitivno je utjelovio Linden tree retreat & ranch. Raskoš u srcu divljine smjestila se unutar Parka prirode. Robinzonski smještaju divljini prima mali broj odabranih gostiju u određenom vremenskom periodu, a neke od aktivnosti uključuju streličarstvo, jahanje, dnevne izlete, vožnja kanuom, planinarenje.. Nedavna renovacija objekt je obogatila i bazenom, pa se u ljetnim danima možete osvježiti na planinskom zraku Velebita. Na raspolaganju su vam sobe, apartmani, planinske kolibe, šatori uz rijeku i autohtoni indijanski tipiji dizajnirani u maksimalnom luksuzu, s vlastitim trijemovima i pogledom na planinu.

Robin’s Hood, Skrad

Robin’s hood, Skrad

Povratak u realnost i pravim korijenima robinzonskog odmora samo za najhrabrije, ostavili smo za kraj. U mjestu Zakrajc pokraj Skrad smjestila se rustikalna  koliba bajkovitog imena Robin’s Hood, savršena s ljubitelje prave prirode. Područje je bogato goranskim šumskim puteljcima pa je preporuka da doputujete biciklom i bacite se u istraživanje. Usred prirode s prekrasnim pogledom na planine Gorskog kotara moći ćete osjetiti kako je to spavati na sijenu. Koliba nema priključak za struju i vodu, a vanjski tuševi povezani su sa spremnicima koje će vlasnik prethodno napuniti. Na lokaciji vas čekaju dvije vreće za spavanje, wc, roštilj i besplatni parking, a za sve ostalo snalazite se sami. 

Foto: Instagram, Kornatica,  Couleur Croatie, Istra.hr, Robinzonski kamp Leskar, Linden tree retreat & ranch, MBM usluge

0