Posjećujete li Stockholm ovog proljeća, nemojte zaobići restoran Solen. Evo zašto
Posjećujete li Stockholm ovog proljeća, nemojte zaobići restoran Solen. Evo zašto

Posjećujete li Stockholm ovog proljeća, nemojte zaobići restoran Solen. Evo zašto

Proljeće samo što nije, a topliji dani za mnoge znače i – nova putovanja. Skandinavija je posebno popularna destinacija u proljetnim danima, budući da turisti uglavnom izbjegavaju teške zime sjevernih država. Na našem travel radaru je, ovoga puta, glavni grad Švedske, Stockholm. Ako ste upoznati s terminom Scandi-cool, nije potrebno puno dodati. Stockholm je poznat kao grad izvrsne mode, muzeja, parkova i kvalitetnog stila života, a Stockholm obiluje dobrim kafićima i restoranima. Pronašli smo jedan koji ne smijete propustiti – u pitanju je restoran Solen.

Scandi interijeri

Restoran Solen je vrata otvorio u proljeće 2023. i odmah postao hit. Solen (u prijevodu, sunce) je projekt kuhara Adama Dahlberga i Albina Wessmana. Ovaj duo stoji i iza restorana Adam/Albin koji je nagrađen Michelinovom zvjezdicom. Solen se nalazi u Stakthusu gdje gastro scena cvjeta. Već s ulaza, Solen se ističe kao cozy mesto – eksterijer je sav u drvetu, prostran – i s brojnim stolovima u dvorištu, idealnih za predstojeće toplije dane.

Interijer je prostran i impresivan. Mnoštvo sekcija i različitih stolova garantira da će svaki esteta naći sebi idealno mjesto, a večernji termin posebno je romantičan – jesmo li već spomenuli da je moguće popiti čašu vina pored kamina? Pored manjih i intimnijih stolova, postoji i veći community stol u barskom stilu, idealan za veće grupe ljudi ili opušteniju varijantu uživanja u obrocima. Kuhinja je dizajnirana u open kitchen konceptu, te možete promatrati kuhare kako pripremaju vaša jela. Na sve ovo, Solen je i restoran koji je pet-friendly!

solen stokholm
@solen_sthlm
solen stokholm
@solen_sthlm

What’s on the menu?

Iako je Solen prilično mlad restoran štokholmske gastro scene, to ne umanjuje njegov značaj, a svakako ne i kvalitetu. Istaknut kao restoran s po mnogima najboljim biftekom i (naravno) izvrsnom morskom hranom, Solen je must-visit mjesto za sve hedoniste.

Na inovativnom meniju smo pronašli svašta – od tradicionalnih, do modernijih jela, od bifteka – do baba ganoush i humusa. Solen nudi i ručno rađene paste i pizze spremljene u drvenim pećima, za ljubitelje talijanske kuhinje. Iako je ponuda raznolika za vegetarijance, na meniju smo pronašli i klasična jela poput grilanog mesa i tartara. Za desert preporučujemo neodoljivi crème brûlée poslužen s datuljama i lješnjacima.

Osvrnimo se i na kartu pića – jedan od highlighta ovog restorana. Solen nudi signature koktele, poput margarite od dinje, Ginswaya i Duckerite – margarite serviranoj u posudi u obliku patke. Tu je i bogata vinska karta koja se odlično uklapa uz biftek s maslacem od pistacije ili pak sticky toffee puding. Dobar apetit je must kada posjećujete Solen!

solen stokholm
@solen_sthlm
solen stokholm
solen stokholm

Članak je preuzet s portala Journal.rs

Foto: Instagram @solen_sthlm

Učitati još
Zatvori