Donosimo nekoliko razloga zbog kojih ćete pamtiti izlet u Konavle
Donosimo nekoliko razloga zbog kojih ćete pamtiti izlet u Konavle

Donosimo nekoliko razloga zbog kojih
ćete pamtiti izlet u Konavle

Na samom jugu Hrvatske nalaze se Konavle. Kraj koji stoljećima preživljava od zemlje i prirode koja ih okružuje. Ime Konavle dolazi od latinske riječi canalis zbog rimskog vodovoda, dugog 23.6 kilometara, koji je izgrađen još u 1. stoljeću, a pitka voda je išla prema antičkom Epidaurumu, današnjem središtu Konavala, Cavtatu. Tridesetak mjesta i sela najjužnije Hrvatske općine osvojit će vas svojom jednostavnošću, bogatom poviješću i gostoljubivošću.

Bogato povijesno nasljeđe

Gotovo da nema nekoga tko ne zna za konavosku nošnju, vez ili bar verižice. Dio je to konavoskog identiteta i kulture ovog kraja, koji godinama osvaja i sve više turista. Sve to možete vidjeti u Zavičajnom muzeju Konavle. Jednostavne boje, specifični svileni vez i decentni ukrasi pričaju priču na konavoskoj nošnji o imovnom i socijalnom statusu, a tradicija se generacijama prenosi dalje. Zanimljivo je da su konavoske nošnje jedne od rijetkih u hrvatskoj koje se i dan danas nose u posebnim životnim prigodama, kao što krizme, pričesti ili druge svečanosti.

Konavoske naušnice, verižice najljepši su suvenir, uz konavoski vez, koji ćete ponijeti iz ovog kraja. Izrađivale su se od zlata s malim bisernim ukrasom i nosile su ih samo Konavoke. Vjekovima predstavljaju obiteljsko blago te se prenose s generacije na generaciju. Konavoske naušnice iz Dubrovnika su sa sobom ponijeli među ostalima i jordanska kraljica Rania te televizijska voditeljica Oprah Winfrey.

Ostaci iz vremena Republike

Konavle su bile sastavni dio Dubrovačke Republike. Još uvijek po cijelom kraju stoje brojni ljetnikovci i gospodarske zgrade dubrovačke vlastele koja je bila isključivi gospodar konavoske zemlje. U Pridvorju se nalazi i stari franjevački samostan iz 15. st., predivni kulturni spomenik, spaljen 91. godine, danas je obnovljen i otvoren za javnost. U Pridvorju se nalazi i novoobnovljeni Knežev dvor. Osim prostorija namijenjenih za život kneza, obitelji i posluge, u dvoru se nalazila i sudnica, zatvor i arhiv.

Jedan od najvrjednijih spomenika je čuvena Soko-kula iz 15. stoljeća. Granična promatračnica i utvrda Dubrovačke Republike. Kula se nalazi u selu Dunave, tadašnjoj granici Osmanskog Carstva, na nepristupačnoj i više od 25 metara visokoj stijeni. Posljednjih 10 godina kula je obnovljena, a pogled s nje je posebno impresivan. Na cijelom području Konavala mogu se vidjeti brojne crkvice, zvonici, ruševne kule iz nekih prošlih vremena kako vire s konavoskih brežuljaka.

Malvasija dubrovačka ponos je konavoskog polja

Konavljani stoljećima žive od zemlje. Stoljećima se ovdje uzgaja i vinova loza, a posebno je cijenjena oduvijek bila Dubrovačka Malvasija, jedno od najboljih hrvatskih bijelih vina. Od davnina se malvasijom častilo, a u doba Dubrovačke Republike poklanjala se bosanskim begovima pa i navodno samom turskom Sultanu.

Svi ljubitelji dobrog vina posjetit će konavoske vinare i uživati u dobroj kapljici. Jedna od vinarija u kojoj se morate zaustaviti je Vinarija Crvik u Komajima. Generacijama se obitelj bavi vinogradarstvom i vinarstvom, a nove generacije donijele su jedan moderni duh tradicionalnoj dubrovačkoj Malvasiji. Vina nazvana po Držićevim likovima idealna su za upoznavanje malog vinskog raja, Konavala.

U Pridvorju u Vinariji Karaman kušat ćete Malvasiju u samom centru Konavala. Uz Knežev dvor i Franjevački samostan, ovdje se priča prava priča o Dubrovačkoj Republici i starim sortama. Po količini najveća vinarija u Konavlima je vinarija Dubrovački podrumi. U okviru vinarije na Grudi, uređena je kušaonica kapaciteta 65 mjesta u kojoj se odvijaju ne samo degustacije već i razni programi i edukacije. U Konavlima naravno postoji još niz manjih podruma i malih obiteljskih vinarija u kojima ćete probati vrhunska vina, a i uživati u priči o vinu, vinarstvu i povijesti Malvasije.

Aktivni odmor preko konavoskih polja

U Konavlima će i ljubitelji aktivnog odmora doći na svoje. Cijeli kraj ima uređene biciklističke staze tako da možete biciklirati iz Donje bande do Čilipa ili biciklom na degustacije po vinarijama. Ako ste više raspoloženi za planinarenje, iznad Konavala nalazi se planina Sniježnica, najjužniji gorski greben Dinarskog gorja u Hrvatskoj. S najvišeg, Ilijinog vrha, visokog 1234 metra, vidi se sve od Pelješca i Lastova do Veleža u BiH i Durmitora u Crnoj Gori.

Ako idete u Konavle s djecom ili ipak želite malo drugačije iskustvo, odite na jahanje. Početnici se možda odluče za jahanje u ograđenom manježu, a kada budete malo spremniji i spretniji možete krenuti u poseban doživljaj jahanja slikovitim konavoskim poljem.

Domaća hrana u predivnoj prirodi

U Konavlima se nalazi pregršt obiteljskih gospodarstava, agroturizama i restorana koji su stopljeni s prirodom. Jedan od takvih nalazi se uz samu rječinu Ljutu. Kao u starom mlinu, uz zvuk vode, u Konavoskim dvorima uživat ćete u specijalitetima dubrovačkog kraja, ali i cijele Hrvatske, tradicionalnim jelima i vrhunskim vinima. Još jedan restoran uz rječicu Ljutu je i Konoba Vinica Monković. U zaštićenom krajoliku možete probati tradicionalne specijalitete i prave lokalne poslastice poput dubrovačke Rozate. Dio konobe je i mala trgovina s lokalnim suvenirima i vinom u kojoj možete pronaći vino ili konavoski vez koji možete pokloniti kao suvenir ili sačuvati za uspomenu.

Jedno posebno iskustvo doživjet ćete i u obiteljskom gospodarstvu Kameni Mlin, gdje se u pravilu poslužuje isključivo domaća hrana. Priča o povijesti starog mlina, domaća rakija i vino, povrće iz vrta domaćina pokazat će vam poseban doživljaj Konavla koji ćete dugo pamtiti. Obavezno nazovite i rezervirajte bar dan ranije.

Konavljani žive sa svojom tradicijom i prenose je na sve koji na kratko dođu u njihov mali svijet. Bogatstvo prirode, kulture, tradicije, sve je to što će vam nesebično ovi dobri domaćini pokazati i dati vam da uživate zajedno s njima. Zato kada dođete u ovaj predivni južni kraj, iskoristite priliku, poslušajte priču i uživajte u svemu što vam Konavle nude, a nude puno – i dok je god tako, uvijek iznova i iznova ćemo im se vraćati.

Foto: Instagram (@crvik_winery, @konavoski_dvori_restaurant), iStock

Učitati još
Zatvori