Kakve su šanse da ovog ljeta otputujete negdje?

Kakve su šanse da ovog ljeta
otputujete negdje?

S popuštanjem epidemioloških mjera proteklih nekoliko tjedana, život se u Hrvatskoj počeo polako vraćati u normalu. Ukidanjem e-propusnica omogućeno nam je da ponovno putujemo po zemlji pa su mnogi vikend iskoristili da pobjegnu izvan grada na izlet. Otvorene su i granice sa Slovenijom pa su se mnogi Slovenci ovoga vikenda uputili prema svojim vikendicama na našoj obali. I Austrija je otvorila granice prema šest susjednih zemalja, međutim, ulaz i izlaz iz zemlje dozvoljen je samo pod određenim uvjetima, dok su turistička putovanja preko granice i dalje zabranjena.

Kad govorimo o turističkim putovanjima po Europi, budućnost je još uvijek vrlo neizvjesna jer se situacija mijenja iz dana u dan. Europska komisija je prošli tjedan predložila smjernice za ukidanje ograničenja putovanja u fazama kako bi se, koliko je to moguće, spasila turistička sezona. Neke zemlje pristale su na bilateralne sporazume sa susjedima, neke i s drugim zemljama regije, a puno otvaranje granica očekuje se u srpnju.

Neizvjesna budućnost

Kakve su šanse da ovog ljeta nekamo turistički otputujemo, teško je predvidjeti, međutim neke aviokompanije polako nastavljaju sa svojim uslugama, iako s ograničenim kapacitetima i novim pravilima. Mnoge aviokompanije trenutno nude niže cijene karata, a neke su se već usmjerile na putovanja krajem godine.

Ryanair je najavio da će od 1. srpnja u promet vratiti 40 posto redovnih letova, pod uvjetom da se ukinu vladina ograničenja za letove unutar EU i primijene učinkovite javnozdravstvene mjere u zračnim lukama. Eurowings u lipnju pokreće linije iz Njemačke prema Hrvatskoj, a od 25. svibnja naša nacionalna aviokompanija Croatia Airlines ponovno uvodi liniju Zagreb – Amsterdam. Turkish Airlines planira postupno nastaviti s putničkim letovima od lipnja, ali samo u 19 zemalja. Nadaju se da će do rujna letovi biti prošireni na ukupno 99 zemlja.

Nema sumnje kako će putovanja avionom izgledati drugačije nego prije pojave koronavirusa. Na primjer, Delta Air Lines je već ukinula srednja sjedala u svojim avionima kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, dok neke aviokompanije nude mogućnost dodatnog plaćanja ukoliko želite održati socijalnu distancu od ostalih putnika. Slične mjere uvele su i druge aviokompanije poput Emiratesa, American Airlinesa, Wizz Aira itd. I u zračnim lukama procedure bi mogle biti drugačije, moguća su duža čekanja i dodatne provjere.

Kako sigurno nastaviti putovati?

Europska komisija predstavila je 13. svibnja smjernice i preporuke kako bi državama članicama pomogla da postupno ukinu ograničenja putovanja uz uspostavljanje svih potrebnih sigurnosnih i preventivnih uvjeta. Ovo su neke od mjera koje bi ljudima omogućile da nakon više mjeseci ograničenja nastave putovati:

  • Sigurna ponovna uspostava slobode kretanja i ukidanje kontrola na unutarnjim granicama. Ako opća zdravstvena situacija ne omogućuje opće ublažavanje ograničenja, Komisija predlaže postupan i koordiniran pristup u kojem se prvo ukidaju ograničenja između onih područja država članica koja imaju dovoljno sličnu epidemiološku sliku.
  • Ponovna uspostava usluga prijevoza u cijeloj EU. Smjernice su opća načela za sigurnu i postupnu ponovnu uspostavu putničkog prijevoza zračnim, željezničkim, cestovnim i vodnim putovima. Za svaku vrstu prijevoza dane su posebne preporuke.
  • Prema propisima EU-a, putnici imaju pravo izabrati žele li vaučere ili povrat u novcu za otkazane prijevozne karte (za let, željeznicu, autobus ili trajekt) ili putovanja u paket-aranžmanu. Komisija potvrđuje to pravo, ali svojom preporukom nastoji osigurati da vaučeri postanu održiva i privlačnija alternativa povratu novca za putovanja otkazana u kontekstu aktualne pandemije, koja je i organizatore putovanja izložila velikom financijskom pritisku.

U svakom slučaju, kad su putovanja u inozemstvo u pitanju, još uvijek je sve vrlo neizvjesno, a situacija se mijenja iz dana u dan. Ne preostaje nam ništa drugo nego pratiti daljnji tijek zbivanja.

Foto: Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori