Saznali smo sve detalje ukoliko ljeto odlučite provesti na veličanstvenim Dolomitima
Saznali smo sve detalje ukoliko ljeto odlučite provesti na veličanstvenim Dolomitima

Saznali smo sve detalje ukoliko ljeto odlučite provesti na veličanstvenim Dolomitima

Ljeta uz našu obalu postaju iz godine u godinu sve izazovnija. Osim vrućina koje su nepodnošljive, pravi odmor usred sezone uistinu je teško postići zbog velikih gužvi, kako na plaži tako i u gradu, osobito u atraktivnim terminima. Iako smo takvog mentaliteta da smo navikli odlaziti na odmor isključivo u srpnju i kolovozu, sve više ljudi odlučuje se za nešto drugačije vrste odmora, za lokacije kao što su planine i sve one koje ih vode dalje od gomile turista, u tišinu i ugodnije temperature.

Upravo za drugačiji odmor odlučila se Ivana Niskota koja se uputila u istraživanje veličanstvenih Dolomita. Dolomiti se većinskim dijelom prostiru jednim od najljepšeg dijela Italije, Venetom, kao i Južnim Tirolom, a proglašeni su prirodnom svjetskom baštinom UNESCO-a. Privlače svojom nevjerojatnom vizurom, ali i nizom mogućnosti za aktivni odmor poput nordijskog hodanja, planinarenja i biciklizma. Ivana je na Dolomitima uživala sa svojom obitelji, a nama je otkrila sve što trebate znati ukoliko se i vi odlučite za posjet ovoj jedinstvenoj planini!

Što isplanirati unaprijed prije posjeta Dolomitima:

Za posjet Dolomitima dobro je napraviti okvirni plan što točno želite posjetiti. Ako idete s ekipom ili kao mi, u svom obiteljskom čoporu s malim i velikim nožicama, dobro je znati kapacitet svih sudionika i prema tome prilagoditi plan puta. Mi smo za prvi posjet s klincima htjeli osvojiti barem jedan zajednički  “vrh” i uz put se nauživati prekrasnih vizura, čistog zraka i maknuti se od gužve i vrućine.

Obavezni dio prtljage su gojzerice, štapovi i ruksak, a planirajte slojevito oblačenje tokom dana – uz obavezno nošenje jakne u ruksaku jer se na nadmorskoj visini u jednom danu brzo uskače u različita godišnja doba. Dobro je imati i alternativan plan puta za slučaj kiše ili lošeg vremena, što je čak i u ljeti izgledan scenarij. Cortina d’Ampezzo jedno je od najpoznatijih skijališta na svijetu i dobar plan B za kišnog dana. Cortina je šarmantna i nudi pregršt sadržaja, muzeja, šarmantnih ulica s restoranima i kafićima, kao i lokacija za odličan shopping.

Smještaj koji bi savjetovala i zašto:

Mi preferiramo privatni smještaj više nego hotele jer volimo taj sjećaj da smo “doma”. Ta opcija nam ima mnogo prednosti – od mogućnosti kuhanja i planiranja obroka prema našoj rutini, do osjećaja da smo opušteni i uživamo punim plućima. Isto tako, želimo da djeca mogu slobodno trčati, skakati i biti glasna, a da nikome ne smetaju te da nama nitko ne smeta.

Odmarati se u alpskoj kućici na osami je poseban doživljaj. Mir i tišina te osjećaj suživota sa prirodom je ono što nama svakako treba u planinama, a faktor izbora nam je i izgled interijera/arhitekture te omjer cijene. Cijene smještaja u Dolomitima su dosta visoke u top sezoni, od 15. srpnja do 15. kolovoza, ali iskustvo s kojim se vraćate od tamo vrijedi svake lipe.

Što obavezno posjetiti/istražiti:

Jedan od najboljih svjetskih alpinista i rođeni Tirolac za Dolomite je rekao kako možda nisu najviši, ali su definitivno najljepši planinski lanac na planetu. Dolomiti su naprosto raj na zemlji bilo da ste zagriženi alpinist, biciklist ili rekreativni penjač. Svaki vrh je umjetničko dijelo prirode tako da gdje god krenete, autom ili pješke, vizure koje se otvaraju doslovce oduzimaju dah.

Jedno od najljepših i napopularnijih lokacija u Dolomitima su Tri vrha Lavareda. Mi smo tu mitsku lokaciju za prvi posjet preskočili, ali smo zato odabrali nešto manje frekventan no jednako prekrasan dio koji se zove Cinque Torri. 5 kamenih tornjeva prostiru se od prijevoja Falzarego s jedne strane do prijevoja Passo di Giau kojeg nazivaju jednim od najljepših cestovnij prijevoja u Dolomitima. Poseban doživlja je uz fikuk vjetra i zalazak sunca gledati kontrast zelenih pašnjaka i bijelih stijena dok oko vas hodaju kravice i galopiraju konji. Moja preporuka ako odaberete ovaj dio Dolomita je staza koja vodi od tog prijevoja do vrha Averau. Na tom mjestu u podnožju 5 golemih kamenih tornjeva u pravom smislu i mjerilu doživljavate snagu prirode.

Savjet za otputovati s djecom:

Smanjite očekivanja i oboružajte se strpljenjem. Naši klinci imaju dobru kondiciju tako da smo mi Tomasa, koji ima dvije i pol godine, hrabro poveli na planinarenje bez nosilice. Nije bilo lako motivirati ga da hoda uzbrdo, ali bili smo kreativni i smišljali male nagrade na putu do velikog cilja (stanice sedežnice koja nas je vodila natrag dolje). Obavezno ponesite odjeću za hladnije vremenske uvjete, odjeću za presvući i ugodnu odjeću za hodanje. Klincima treba neki zabavan sadržaj tokom dana, pa je moj savjet da im za popodne isplanirate vrijeme za njih u parkiću ili na bazenu.

Prednosti ljetovanja u planinama:

Za početak ljepše se spava i lakše se diše na ugodnih 20-ak stupnjeva, a i na toj temperaturi je lakše uživati u aktivnom odmoru kakvog naša obitelj preferira. Bicikliranje, penjanje ili kupanje u jezeru fino nas izmore prijepodne i onda je predvečer rezervirana za odmor uz vatricu i čašu vina, društvene igre, uživanje u zvuku šume na vjetru i zvjezdanom nebu kakvo se viđa samo u planinama.

Učitati još
Zatvori