Vodimo vas u Dubrovnik: Zašto je proljeće idealno vrijeme da posjetite Grad
Vodimo vas u Dubrovnik: Zašto je proljeće idealno vrijeme da posjetite Grad

Vodimo vas u Dubrovnik: Zašto je proljeće
idealno vrijeme da posjetite Grad

Iako nam se čini da je proljeće daleko, za planiranje putovanja i izleta nikada nije prerano. Ponekad za dobar odmor nije potrebno otići predaleko i izvan granica Hrvatske jer Lijepa Naša nudi pregršt slikovitih destinacija. Jedna takva svakako je i Dubrovnik.

Iako češće o Dubrovniku razmišljamo u ljetnim mjesecima, proljeće je jednako tako idealno vrijeme za posjet Gradu. I prije serije Igra prijestolja Dubrovnik je bio na listama najvećih svjetskih magazina kao mediteranski dragulj, ali kultna serija svakako je pripomogla popularizaciji ove destinacije. Osim toga privukla je i druge filmske produkcije da odaberu Dubrovnik za svoj filmski set.

Zoran Marinović Dubrovnik
Foto: Zoran Marinović

Proljetni izlet u Grad

Kako i ne bi kada Grad izgleda fotogenično i bajkovito zahvaljujući svojoj arhitekturi, ali i prirodnim ljepotama. Ovaj je grad poznat i po plažama, luksuznim hotelima, ali i okolnom arhipelagu. Sve to vrijedno je vašeg posjeta i istraživanja. Uz navedeno, otok Lokrum i Elafitski otoci u neposrednoj blizini nude vam mogućnost da napravite izlete i uživate u divotama otoka.

Ako ste u dilemi i želite što bolje iskoristiti svoje slobodne dane i u potpunosti se prepustiti uživanju u ovoj morskoj lokaciji, u nastavku donosimo naše prijedloge.

Zoran Marinović_Dubrovnik
Foto: Zoran Marinović

Šetnja gradskim zidinama

Uživajte u panoramskom pogledu na Dubrovnik i Jadransko more šetajući starim zidinama grada. Proljeće nudi idealne temperature za ovu aktivnost. Dubrovačke zidine, unutar kojih se nalaze vrijedni spomenici, prepoznate su kao još jedno od nacionalnih i svjetskih kulturnih dobara koje svakodnevno oduzimaju dah brojnim posjetiteljima Grada.

Timotej Gošev_Dubrovnik
Foto: Timotej Gošev

Dubrovačke gradske zidine najveća su atrakcija za posjetitelje i jedan od najočuvanijih fortifikacijskih sustava u Europi, dužine 1940 metara i uključuju pet tvrđava, te šesnaest kula i bastiona. Od pet tvrđava tri su sastavni dio gradskih zidina – Minčeta, Bokar i Sv. Ivan, a dvije su samostojeće – Lovrijenac na zapadu i Revelin na istoku.

Tvrđava Minčeta simbol je obrane Dubrovnika i na njoj se stalno vijori državna zastava naše domovine, te ljeti zastava Libertas, dok je u prizemlju tvrđave sv. Ivan smješten Akvarij, a na prvom i drugom katu Pomorski muzej. Stoga će ovdje uživati i najmlađi posjetitelji.

Lovrjenac

Zapadno od stare gradske jezgre na 37 metara visokoj hridi nalazi se tvrđava Lovrjenac, simbol opstojnosti i slobode Dubrovnika. Danas se na Dubrovačkom ljetnom festivalu ovdje izvodi veliki broj dramskih djela, a Lovrijenac je postao poznat u svijetu kao izvanredna pozornica i istoznačnica danskom dvorcu Elsinor za izvedbu Shakespeareovog “Hamleta”. Tvrđava je otvorena za posjetitelje, a vjerujte nam, pogled je bajkovit.

Ivan Dimnjakovic_Lovrijenac_01
Foto: Ivan Dimnjaković

Obilazak stare gradske jezgre

Prošećite kroz povijesnu jezgru Dubrovnika i istražite njegove brojne znamenitosti. Činjenica da je četrdeset i pet godina dijelom UNESCO-ve zaštićene svjetske baštine, svaki dio stare gradske jezgre, znamenitosti i spomenici, dio bogatog nasljeđa naših predaka čini Dubrovnik gradom – živim spomenikom. To je grad muzeja, galerija, bogate povijesti, blage mediteranske klime i predivnog krajolika neusporedive ljepote.

Dio bogate spomeničke baštine su povijesna jezgra grada sa Stradunom, Kneževim dvorom, Crkvom sv. Vlaha, Palačom Sponza, Orlandovim stupom te zanimljive povijesne crkve, katedrale i gradske uličice. Dubrovnik je riznica i muzej sam po sebi koji je do danas uspio sačuvati sve povijesne građevine i njezine ljepote, brojne barokne, renesansne i romaničke crkve i palače koje su važan dio turističke ponude i predstavljaju nezaobilazna mjesta koja svakako treba posjetiti.

Dubrovnik_Zoran Marinović
Foto: Zoran Marinović

Koliku važnost ima ovaj povijesni grad za Hrvatsku pokazuje i činjenica da je Grad Dubrovnik proglasio 2024. godinu „Godinom UNESCO-ove svjetske baštine“ u okviru koje se obilježava 45. obljetnica upisa povijesne jezgre Dubrovnika na UNESCO-ov Popis svjetske baštine, 15. obljetnicu upisa Feste sv. Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te upis arhivskih fondova iz razdoblja Dubrovačke Republike na listu Sjećanje svijeta prošle godine.

Dubrovačke zidine_Native
Foto: Galerija TZ Dubrovnik

Prošećite najširom gradskom ulicom

Omiljeno dubrovačko šetalište i okupljalište, mjesto svih velikih pučkih svečanosti i procesija, Stradun, najšira i najljepša gradska ulica dijeli staru gradsku jezgru na sjeverni i južni dio i glavna je trgovačka arterija stare dubrovačke jezgre. Na istočnom početku Straduna smjestila se Velika Onofrijeva fontana, koja je dobila ime po graditelju dubrovačkog vodovoda iz 15. st. Onofrio della Cava izgradio je dvije fontane, a ona manja smještena je u blizini gradskog zvonika. Zastanite, predahnite, rashladite se svježom vodom iz dubrovačkih fontana, a zatim ste spremni za daljnje istraživanje.

Velika Onofrijeva fontana_iStock

Najljepša palača u Gradu

Zapadno od zvonika smjestila se prelijepa palača carinarnice – Divona, zvana Sponza, najizrazitiji primjer gotičko-renesansnog stila specifične dubrovačke arhitekture. Riječ je o jednoj od najljepših palača u Gradu koja je do danas uspjela sačuvati svoj prvotni izgled. U vrijeme Republike tu je bio smješten carinski ured i skladišta, pa se palača naziva i Divona (od dogana – “carina”). Osim carine, u zgradi se nalazila državna kovnica novca, državna blagajna, i riznica. Danas se u zgradi Sponze nalazi najvažnija kulturna ustanova – dubrovački Državni arhiv

Sponza_iStock

Crkva posvećena zaštitniku Grada

Jedna od najpoznatijih znamenitosti zasigurno je Crkva sv. Vlaha. Smještena je u središtu stare gradske jezgre, ispred Vijećnice, stoga nakon šetnje Stradunom svakako posjetiti i ovaj vrijedan spomenik. Gradnja ove romaničke crkve sredinom 14. stoljeća nosila je želju Dubrovčana za stjecanjem neovisnosti o mletačkoj vlasti. I dok se njezin izgled tijekom stoljeća bitno mijenja i prilagođava novim i raskošnijim trendovima u umjetnosti, na glavnom oltaru i danas stoji romanički kip sv. Vlahe koji je jedini dio koji prkosi vremenu i turbulentnoj povijesti koju nose temelji crkve.

Ispred Crkve sv. Vlaha, gdje je nekoć bio stup srama, nalazi se Orlandov stup. Simbol je to dubrovačke slobode i nezavisnosti te jedan od omiljenih gradskih spomenika. Dubrovački Orlandov stup krasi lik srednjovjekovnog viteza s mačem, tipičnog gotičkog osmijeha na licu uokvirenog uvojcima, i spada u najljepše Rolande Europe.

Orlandov stup_iStock

Bogata spomenička baština

Dubrovačko spomeničko blago nudi širok raspon zanimljivih spomenika, a odabrati najzanimljivije pravi je izazov svakom posjetitelju. Treća najstarija ljekarna u Europi nalazi se u Franjevačkom samostanu, otvorena je 1317. godine. U Riznici Katedrale otkrijte savršene radove iz dubrovačkih zlatarskih radionica nastale između 11. i 19. stoljeća. Kolekcija slikarskih djela slavne Dubrovačke slikarske škole 15. i 16. stoljeća pohranjena je u dubrovačkom Dominikanskom muzeju. To su samo neke ideje koje vam mogu poslužiti kao inspiracija za vaš posjet ovom gradu.

Franjevački samostan_Julien Duval
Foto: Julien Duval

Uživajte u glazbi u atriju Kneževog dvora

Svakako ne propustite posjetiti i Knežev dvor. Jedan je to od najznačajnijih spomenika profane arhitekture na hrvatskoj obali, a bio je upravno-administrativno sjedište Dubrovačke Republike. Ova gotička palača s renesansnim i baroknim rekonstrukcijama pravi je čuvar povijesti. U dvoru je stanovao knez u vrijeme jednomjesečnog mandata. Palača je imala dvoranu za Malo vijeće, Vijeće umoljenih, stan za kneza, sudnicu, ured, bilježništvo, zatvore, oružanu i skladište.

Iz Kneževa dvora ulazilo se u palaču Velikog vijeća. Danas je u Kneževu dvoru kulturno-povijesni odjel Dubrovačkog muzeja s ambijentalno postavljenim dvoranama s antiknim namještajem i uporabnim predmetima, kao i slikama pretežito talijanskih i domaćih majstora. Muzej ima numizmatičku zbirku Dubrovačke Republike, zbirku oružja i predmete ljekarne “Domus Christi” iz 15. stoljeća.

U atriju Kneževa dvora priređuju se i koncerti jer se prostor, osim ljepotom, odlikuje i izvrsnom akustikom, stoga će ovdje uživati i ljubitelji glazbe u zbilja posebnom ambijentu.

Knežev dvor_iStock

Šetnja ulicama Grada

Šetnja gradskim ulicama i Stradunom dovest će vas sasvim sigurno do neke od brojnih dubrovačkih poljana i trgova. Poljana Marina Držića, velikog dubrovačkog baroknog pisca i pjesnika, nalazi se ispred katedrale, vodi u gradsku četvrt Karmen, u gradsku luku i u Akvarij. Na poljani je dubrovačka katedrala, palača Sorkočević, crkvica sv. Bartula kao i galerija Dulčića, Masle i Pulitike i memorijalna soba u spomen američkog ministra gospodarstva Ronalda Browna.

S južne strane Gundulićeva se poljana nastavlja na monumentalnu baroknu skalinadu koja vodi na Poljanu Ruđera Boškovića. Na njoj se nalaze isusovačka crkva sv. Ignacija i Collegium Ragusinum, glasovito dubrovačko isusovačko učilište. Ovaj urbanistički sklop po mnogima je najbarokniji kutak čitave Dalmacije.

Dubrovnik, Zidine_Vladimir Franolić
Foto: Vladimir Franolić

Lazareti – nekad karantena, danas kreativna četvrt

Zanimljiva priča stoji i iza jedine potpuno sačuvane karantenske građevine na europskom dijelu Mediterana – Lazareti koji su pod zaštitom UNESCO-a od 1994. godine. Smješteni su blizu zidina, na istočnom ulazu u Grad, a njihova važnost u zaštiti Grada od kuge i ostalih zaraznih bolesti potvrđena je kada su 1724. godine proglašeni sastavnim dijelom gradskih utvrda. Nalik su zidinama, a čini ih plato i deset lađa (dvorana) između kojih se nalazi pet unutarnjih dvorišta.

Lazareti su danas kreativna četvrt Dubrovnika. U pet zapadnih lađa održavaju se izložbe, koncerti, radionice, predavanja, kongresi i druga događanja. U dvije lađe djeluje Folklorni ansambl Linđo, a u tri istočne lađe svoje aktivnosti imaju Art radionica Lazareti, Deša i Studentski teatar Lero.

Pogled na Grad s visina

Uz sve navedeno, Dubrovnik je grad prepun romantike pa ga mnogi zaljubljeni parovi, poput slavnih Liz Taylor i Richarda Burtona te Beyonce i Jay Z-ja biraju za romantičan odmor. Baš zato se nameće kao idealna destinacija za iduće putovanje u dvoje.

Nakon istraživanja dubrovačkih zidina i predivnog grada koji one okružuju, u potrazi za pogledom koji će vam oduzeti dah uputite se na kratko putovanje žičarom. Nakon nekoliko minuta vožnje pronaći ćete se na brdu Srđ. Pogled s brda nudi sasvim novu perspektivu na ovo mjesto UNESCO-ve svjetske baštine. I dok se ispod vas protežu krovovi od terakote, sjednite i uživajte u jedinstvenom pogledu iz ptičje perspektive ili u romantičnom zalasku sunca.

žičara Dubrovnik_Julien Duval
Foto: Julien Duval
Srđ_Dubravko Lenert
Foto: Dubravko Lenert
Srđ, Dubrovnik_Dubravko Lenert
Foto: Dubravko Lenert

Šetnja prirodnom oazom

Onima željnih romantike, svakako preporučujemo i šetnju botaničkom oazom. Arboretumu Trsteno najstariji je spomenik vrtne arhitekture u Hrvatskoj. Trsteno je jedan od svega tri arboretuma u Hrvatskoj i jedini se nalazi na jadranskoj obali. Osnovan je 1948. na prostoru renesansnog ljetnikovca s vrtom, na imanju koje se od kraja 14. stoljeća nalazilo u vlasništvu dubrovačke plemićke obitelji Gučetić-Gozze.

Poznat je po povijesnim perivojima i zbirci sredozemnih i egzotičnih biljaka, a 1949. je zaštićen kao spomenik prirode. Prostire se na približno 25 hektara i obuhvaća renesansni park s ljetnikovcem, neoromantičarski park s kraja 19. i početka 20. stoljeća, stari maslinik i prirodnu vegetaciju šume i makije, s priobalnim stijenama.

Arboretumu Trsteno_Zoran Marinović
Foto: Zoran Marinović
Arboretum, Dubrovnik_Zoran Marinović
Foto: Zoran Marinović

Posjet otocima

Iskoristite blizinu prekrasnih otoka poput Lokruma ili Elafita. Uživajte u pogledu na Dubrovnik s mora vozeći se brodom, a plovidbeni red možete pronaći na stranicama Rezervata Lokrum.

Idiličan otok udaljen tek 600 metara od dubrovačke obale omiljeno je izletište Dubrovčana i njihovih gostiju koji ovdje dolaze uživati u čistom tirkiznom moru i hladovini borova. Zahvaljujući netaknutoj prirodi, predivnoj obali, botaničkom vrtu i povijesnim ostacima, Lokrum će očarati svakoga tko ga posjeti.

Dubrovnik_Timotej Gošev
Foto: Timotej Gošev

Izlet na Elafitsko otočje

Elafitsko otočje skupina je hrvatskih otoka smještenih sjeverozapadno od Dubrovnika. Čine ih osam otoka i otočića te brojni grebeni i hridi, ali od svih njih veličinom i naseljenošću se ističu tri – Šipan, Lopud i Koločep. Netaknute plaže, prirodne ljepote i neopisiv mir ono su što možete pronaći ovdje. Sjajna je vijest da je otočje dobro povezano morskom linijom iz Dubrovnika odakle možete uzeti trajekt ili katamaran.

Dubrovnik_Native članak
Foto: Galerija TZ Dubrovnik
Dubrovnik_Šipan_Native (1)
Foto: Galerija TZ Dubrovnik
Dubrovnik_Šipan_Native (2)
Foto: Galerija TZ Dubrovnik
Lopud_Julien Duval
Foto: Julien Duval

Romantična vožnja Neretvom

Istražite kulturno-gastronomsku baštinu južne Dalmacije i plovite na rijeci Neretvi. Uživajte u ovom izvanrednom iskustvu dok istražujete očaravajuću prirodu i kušate autentične kulinarske poslastice. Osim toga, posljednjih godina, samo ušće Neretve postalo je obavezna stanica za sve kite surfere. Pogodni vjetrovi i plitko more idealni su za ljubitelje vjetra i avanturiste. Prava destinacija za sve ljubitelje adrenalina.

delta Neretve_iStock

Gastronomsko putovanje

Na kraju uzbudljivog dana i istraživanja svakako vrijedi nešto i pojesti. Isprobajte lokalnu hranu u nekom od brojnih restorana. Proljeće je idealno vrijeme za uživanje u svježoj ribi i morskim plodovima, kao i drugim tradicionalnim jelima. Bilo da ste u Dubrovniku, ili tek planirate svoj dolazak, sigurno vas zanima gdje popiti dobru kavu i pojesti doručak, izaći na finu večeru, koktel i u provod. Stoga smo već napravili vodič po Dubrovniku gdje otkrivamo najbolja gastro mjesta.

Uz sve ove aktivnosti, Dubrovnik nudi i razne kulturne događaje i festivale tijekom proljeća, tako da uvijek postoji nešto zanimljivo za svakoga, a popis možete pronaći ovdje.

crni rižoto_iStock

Vodimo vas u Dubrovnik

Nakon ispunjenog izleta, sve o čemu razmišljamo jest potpuna relaksacija i opuštanje. Kako bismo u potpunosti napunili baterije, prvo na što pomislimo jest odlazak u saunu ili na wellness. Kako bismo vaše proljetno putovanje zaokružili na najbolji mogući način, odlučili smo jednog čitatelja/čitateljicu počastiti boravkom u dubrovačkom hotelu s četiri zvjezdice. Boravak se mora iskoristiti do 15. 05. 2024, a vrijedi za dva noćenja za dvije osobe. Svi detalji su u nastavku članka.

Dubrovnik_Vladimir Franolić
Foto: Vladimir Franolić

Foto: Galerija TZ Dubrovnik, Vladimir Franolić, Timotej Gošev, Zoran Marinović, Dubravko Lenert, Julien Duval, Ivan Dimnjaković, iStock

Učitati još
Zatvori