Bajkovita jezera u Imotskom najljepša su razglednica iz Dalmatinske zagore

Bajkovita jezera u Imotskom najljepša su
razglednica iz Dalmatinske zagore

Iako mala, Hrvatska je bogata brojnim prirodnim ljepotama od kojih zastaje dah. Nacionalni parkovi i parkovi prirode, čisto plavo more, predivni otoci, uvale i plaže samo su neki od zaštitnih znakova naše zemlje koji privlače turiste iz svih krajeva svijeta. U svakoj hrvatskoj regiji naći ćete nešto vrijedno divljenja i posjeta, a toga ne manjka ni u Dalmatinskoj zagori. Daleko najpoznatija prirodna atrakcija na tom području su Modro i Crveno jezero, zaštićeni spomenici prirode koji su svojom ljepotom obišli svijet.

Prirodni fenomeni koje morate vidjeti

Modro jezero jedno je od najljepših krških jezera u Hrvatskoj i omiljeno izletište kako turista, tako i lokalaca. Nalazi se ispod tvrđave Topana, a do njega je moguće doći šljunčanom stazom. Kupanje je dozvoljeno, a plivanje u jezeru s 50 nijansi plave i pogledom na okolne litice stvarno je prizor za pamćenje. Razina vode tijekom godine znatno oscilira tako da nije rijetkost da ponekad potpuno presuši, a stanovnici Imotskog tada na njegovom dnu tradicionalno zaigraju nogomet. Kako to izgleda, možete vidjeti na fotografijama na kraju članka.

Otprilike kilometar i pol od Modrog, nalazi se Crveno jezero koje je svojim oblikom, bojom i postankom jedinstveno u svijetu i jedno je od najdubljih jezera u Europi. Ime je dobilo po crvenim stijenama koje se nalaze na rubu, a zbog strmih litica koje ga okružuju nije mu moguće pristupiti bez dobre alpinističke opreme. Oko Crvenog jezera postoje neke priče koje kruže i dan danas. Prema legendi o Gavanovim dvorima su u davnoj prošlosti iznad jezera bili dvori koji su propali u zemlju pa je upravo na tom mjestu nastalo jezero. Osim toga, postoji i vjerovanje da se zbog nekih sila s ruba jezera ne može ubaciti kamen u vodu.

Fotografije Modrog i Crvenog jezera s nama je podijelio Lorenzo Ujević, strastveni zaljubljenik u putovanja i otkrivanja novih kultura, koji svaki posjet Dalmatinskoj zagori iskorištava za odlazak na jezera.

Prezivamo se Ujević i prvi put kad sam bio u Imotskom, bio sam s ocem kad sam imao desetak godina. Svi Ujevići potječu iz Krivodola, malog seoceta u blizini Imotskog. Jedino je onaj najslavniji od nas, Tin, igrom slučaja rođen u Vrgorcu. Još dok je prabaka bila živa, jednom godišnje je okupljala svu obitelj razasutu po cijeloj Hrvatskoj. Otkad nje nema, ne idemo često dolje, ali kad god odemo, jezera su nam na listi. Ove godine sam ih prvi put fotografirao dronom, ispričao nam je Lorenzo u čijim fotografijama ovih prirodnih fenomena možete uživati u nastavku.

Foto: Lorenzo Ujević

Preporuka

Zatvori