Gorski kotar idealan je bijeg u prirodu za školske praznike: Sve bajkovite lokacije i događanja
Gorski kotar idealan je bijeg u prirodu za školske praznike: Sve bajkovite lokacije i događanja

Gorski kotar idealan je bijeg u prirodu za školske praznike: Sve bajkovite lokacije i događanja

Neodoljiv Gorski kotar idealna je destinacija za provesti radosne dječje zimske praznike jer sam boravak u očuvanoj prirodi potiče razvoj dječje mašte, razigranosti i kreativnosti, pozitivno utječe na imuni sustav i smanjuje stres.

Zahvaljujući bogatom sadržaju koji je pripremila turistička zajednica, praznici u Gorskom kotaru ove godine mogu biti pravi izbor za vas i vašu obitelj!

Sanjkalište Gorski sjaj, Foto: Blažica Svetički
Lokvarsko jezero, FOTO: Stanislav Horaček

Zabava  i veselje u prirodi, na svježem zraku

Goranski kraj nudi niz mogućnosti za aktivnosti koje će djecu zabaviti i držati aktivnima tijekom zimskog odmora, a pritom se može i učiti o životno bitnim vrijednostima kroz igru i zabavu. Razigrana dječja srca pratit će podražavajuća priroda i svježi, čisti goranski zrak, što će biti izuzetna prilika da se povežu s prirodom i iskuse njezinu ljepotu i blagodati.

Begovo razdolje, FOTO: Stanislav Horaček
Bijele stijene, FOTO: Stanislav Horaček
Horvatova staza, FOTO: Stanislav Horaček

Red igre, red edukacije, sve uz dobru zabavu

U Centru za velike zvijeri, multimedijalnom okružju, u Staroj Sušici djeca će naučiti sve o medvjedima, risovima i vukovima na zanimljiv način.

U Brodu na Kupi u kaštelu Zrinskih upoznat će se s povijesti ovog kraja s naglaskom na obitelji Zrinskih. Sličan, a opet sasvim drugačiji je i kaštel Zrinskih u Čabru gdje se u stalnom postavu nalazi iznimno vrijedna zavičajna zbirka kao i zbirka radova akademskog slikara i grafičara Vilima Svečnjaka. U maloj školi skijaškog trčanja naučit će još jednu snježno-sportsku aktivnost u kojoj će apsolutno uživati, a moguće je i iznajmiti opremu. U izletištu Šumska bajka nahranit će malo lane, moći će vidjeti jelene i srne te divlje svinje iz neposredne, a sigurne blizine.

U špiljama Lokvarka u Lokvama i Vrelo u Fužinama upoznat će što krije neopisivo bogat podzemni svijet. U šetnjama po snijegu uz poznatu goransku lisicu Lynx and Fox upoznat će prirodu na jedan sasvim zanimljiv način, a na sanjkalištima uživati u omiljenim zimsko-snježnim aktivnostima. U kanjonu Kamačnik uživat će u šetnji uz multimedijalnu podršku i glazbene punktove gdje će uživati u zvukovima gonga, roga, ksilofona… U Crnom Lugu upoznat će jedinstvene karnevalske običaje i Crnoluške pesnike koji se pojavljuju i uveseljavaju posjetitelje i žitelje svojim razigranim i vragolastim nastupima, a ove godine su na rasporedu 21. veljače. U Nacionalnom parku Risnjak doživjet će prirodu kao iz najljepših bajki.

Dvorac Stara Sušica, FOTO: Stanislav Horaček
Mrkopalj, FOTO: Stanislav Horaček
Čabranka, Foto: Alen Leš

Ravnogorska salamijada – pravi doživljaj za sve fanove salama

U sklopu 14. Festivala iz bakine škrinjice 25. veljače 2023. u Ravnoj Gori održat će se Ravnogorska salamijada. Jeste li znali da je domaća ravnogorska salama suhomesnati proizvod u debljim crijevima koji se priprema sa svinjskim mesom i začinima, gdje će često dodaje goveđe meso ili meso divljači, kao i neki posebni dodaci poput sušenih vrganja? Kobasice se primarno kratko suše i uglavnom su za kuhanje. Ako to niste znali, sigurno će vas domaćini upoznati jer vas na Ravnogorskoj salamijadi očekuje i edukativna radionica „Tradicionalna proizvodnja trajnih kobasica“, izložba i prezentacija ravnogorskih običaja “Kak je blu prejk” (u prijevodu s goranskog: Kako je bilo prije/nekada), sajam suhomesnatih proizvoda i drugih autohtonih proizvoda i suvenira, degustacija salama uz ocjenjivanje posjetitelja, trominutni gurmanski izazov tko može pojesti najviše kobasica. Nagradit će se i najbolja salama s lentom „Zlatna kobasa 2023.“. Cijelo događanje vodi poznati sladokusac Domagoj Jakopović Ribafish, a dobru zabavu glazbeno će obogatiti i Trio Kumpanjoni.

Petehovac, FOTO: Višnja Bolf

Foto: Press

Učitati još
Zatvori