Potpuno očaravajući grčki otoci, ali još uvijek nedovoljno istraženi
Potpuno očaravajući grčki otoci, ali još uvijek nedovoljno istraženi

Potpuno očaravajući grčki otoci, ali još
uvijek nedovoljno istraženi

Jedna od omiljenih turističkih destinacija svjetskih putoholičara zasigurno je Grčka s tisućama otoka. Neki od njih dobro su nam znani i istraženi su do najsitnijih detalja. No, postoje ona mjesta koja potpuno očaravaju, spajaju blistavu ljepotu prirode s antičkim nasljeđem i legendama koje nikada ne blijede, a još uvijek nisu komercijalizirana. Njihov šarm utoliko je veći što s tako puno stila odolijevaju komercijalizaciji. A nude dobro prepoznatljiva grčka vina, kuhinju koja opija okusima i mirisima, arheološka nalazišta čija je ljepota filmski frapantna, a naići ćete na zanimljive spojeve divlje prirode i pitome gostoljubivosti grčkih otočana. Taverne s tradicionalnom glazbom i grčkim temperamentom na manje poznatim otocima jednako su žive.

grčki otoci_unsplash
Grčka_unsplash

Očaravajući grčki otoci

Unikatno kristalno more čiju nijansu takve plave i zelene teško da možete pronaći bilo gdje drugdje na svijetu i zlatne pješčane plaže pružaju nezaboravan odmak od svakodnevice. Na ovim grčkim otocima vrlo ćete jednostavno pronaći svoj kutak za opuštanje. Autentična priroda na ovim će vas mjestima ugodno iznenaditi, a do njih možete stići uglavnom avionom ili trajektom i tako nadopuniti svoju grčku pustolovinu. Prepustite se trenutku, otkrijte skriveno grčko blago i izgubite se u trenutku. Upoznajte mjesta koja prolaze ispod radara, ali očaravaju svakog putnika…

grčki otoci_iStock

Naxos

Naxos je pravo neotkriveno blago Egejskog mora. Ovdje ćete uživati u bujnoj vegetaciji i mediteranskim mirisima. Još uvijek je ovdje moguće opustiti se u tišini jer su ga turisti otkrili tek prije nekoliko sezona pa nije ni blizu toliko napučen kao npr. Santorini. Ovdje ćete osjetiti pravu Grčku. Otok je prepun povijesnih priča, a stanovništvo je autentično i zanimljivo pa će vam sigurno otkriti Grčku kakvu ste oduvijek htjeli istražiti. Bave se poljoprivredom, još uvijek nose tradicionalnu grčku odjeću i pretvorit će vaš odmor u potpuno drugačiji doživljaj od onog s kakvim ste se susretali na prijašnjim putovanjima. Ovdje ćete naići i na brojne crkve i zamkove koji će cijeloj ovoj priči dodati bajkovitost.

Naxos, grčki otoci_unsplash
Naxos_pexels
grčki otoci, Naxos_iStock

Samos

Samos je otok koji će vas potpuno uvesti u svijet sanjarenja. Na ovom otoku na brojnim mjestima rastu grmovi jasmina čiji ćete miris obožavati. Izležavanje na plaži, kupanje u čistom moru učinit će da se osjećate poput grčkih boginja. zanimljiva je priča vezana za ovaj otoka jer je upravo tu rođen antički matematičar Pitagora. Osim što ćete uživati u predivnom ambijentu, ovo će vam mjesto postati još draže zbog svoje skromnosti jer ovdje nema velikih hotelskih lanaca, masovnosti i megalomanije.

grčki otoci, Samos_iStock
Samos_iStock

Itaka

Itaka je prvenstveno poznata kao matična luka kojoj se vraćao Odisej. U literaturi ste sigurno više puta nailazili na izraze Odisej – kralj Itake ili simboliku ovog otoka koja se povezuje kako bi se označio cilj, a osim toga Itaka je simbol žudnje za zavičajem, nostalgije i povratka. Ako želite sve te pjesničke slike i antičku književnosti proživjeti i vidjeti uživo, onda je Itaka pravo mjesto za vas. Ovaj otok sav od kamena stvorit će idiličnu atmosferu na vašem putovanju koje će se uvijek rado prisjećati.

Ikaria

Ikarija je otok koji se nalazi u blizini granice s Turskom. Ovdje ćete moći uživati u predivnim lagunama, vodopadima, čarobnom moru i plažama. Moći ćete se upoznati s grčkom kulturom i poviješću na arheološkim nalazištima te s tradicionalnom kuhinjom kroz škole kuhanja. Ne propustite prošetati do živopisnog svjetionika na jugozapadu otoka, pogledajte zamkove, ostatke antičkih gradova, ribarsko selo Karkinagri i mala religijska središta. Ovdje nećete naići na gužve i lude provode, ali će vas mirnoća i prijateljski raspoloženo stanovništvo potpuno osvojiti.

Karpatos

Otok Karpatos smjestio se na samom jugu Egejskog mora. Ovdje kiše gotovo i da nema, a vjetar kada puše dolazi u naletima od tri dana i onda potpuno utihne. Priroda je toliko romantična da ostavlja bez daha. Izlasci i zalasci sunca ljepši su nego bilo gdje drugdje na svijetu. Nježne pastelne boje neba i vode stapaju se u spoj koji umiruje um. Otok je prepun malih plaža, ali nema masovnih dolazaka turista. Sve je uređeno i osmišljeno s mjerom pa jamči odmor u pravom smislu te riječi. Gotovo svi smještajni kapaciteti građeni su u tradicionalnom stilu pa će vam goditi intimna atmosfera koju pružaju. Hrana je ovdje jako ukusna, a posebno jelo koje morate probati, jer je tipično upravo za ovaj otok je makarunes, odnosno posebna vrsta tjestenine s lukom.

Karpatos, grčki otoci_iStock

Samotraka

Sjećate se Nike sa Samotrake, boginje pobjede? E, upravo je na ovom mjestu pronađen slavni kip ovog grčkog božanstva. Samotraka je, kao i Troja, smještena na značajnom trgovačkom punktu. Stalna morska struja protječe iz Dardanela Egej, pa su u toj luci jedrenjaci čekali povoljan vjetar da bi uplovili u Crno more. Tako su bili lak plijen gusara. Sjever otoka obiluje potocima, a bogate su i šume orijentalnih platana. U središtu otoka su vulkanske stijene, dok je obalno i priobalno područje sačinjeno od šljunka, morskih nanosa, mlađih vulkanskih stijena i pepela.

Samotraka, grčki otoci_iStock
Samotraka, Grčka_iStock

Foto: Unsplash, Pexels, iStock, Instagram

Učitati još
Zatvori