Posjetili smo divan hotel u Splitu koji se smjestio u stoljetnoj secesijskoj zgradi
Posjetili smo divan hotel u Splitu koji se smjestio u stoljetnoj secesijskoj zgradi

Posjetili smo divan hotel u Splitu koji se smjestio u stoljetnoj secesijskoj zgradi

Postoje hoteli, a onda postoje i hoteli – koji su puno više od toga. U stoljetnoj zgradi, jednoj od rijetkih secesijskih u Splitu, otvoren je moderan, topao i luksuzni Hotel Fermai koji potpisuje hrvatski arhitekt Petar Senjanović, dok poznati dvojac Studija Franić Šekoranja potpisuje vrhunski dizajn njegovog interijera.

Već pri samo ulasku bilo nam je jasno da se radi o vrhunskom i modernom dizajnu. Hotel Fermai savršeno se uklopio u središte poznatog dalmatinskog grada, na samo nekoliko koraka od Dioklecijanove palače. Prvi dojam je ugodna i topla atmosfera koja unosi mir čim se ušećete iz gradske splitske vreve. Ovo je jedno od onih mjesta koje će vam na odmoru poslužiti kao svojevrsno utočište i odmor nakon istraživanja svih ljepota grada.

Interijer koji svojom toplinom i luksuzom osvaja pri samom ulasku

Dašak secesijske elegancije i luksuza sjajno je iskombiniran s posebno biranim vintage komadima, ali i moderne detalje koji se protežu kroz čitav hotel, 33 sobe i dva prostrana apartmana. Iznimno lijepi predmeti u čistom i prozračnom prostoru imaju dekorativnu ulogu te stvaraju dojam skulpturalnosti i dodatno naglašavaju toplu i opuštajuću atmosferu.

Kao i u svakom hotelu odmah smo krenuli u istraživanje restorana. U prostoru je dinamika postignuta mekim, toplim teksturama i svijetlim koloritom u kontrapunktu sa snažnim, sugestivnim slikama autora Saše Šekoranje. Posebno se ističu secesijski elementi do danas sačuvani u izvornom stanju poput kamenog stubišta sa željeznom kovanom ogradom i drvenim rukohvatom, podnih i zidnih pločica od majolike geometrijskog uzroka, jednostavne geometrijski ugrađene stolarije vrata i prozora. Oduševila nas je činjenica da su u ponudi jela i ona vegetarijanska, veganska te gluten-free.

Ponovno smo se zaljubili u spoj modernog i tradicionalnog

U sobama su spojene suprotnosti koje krakteriziraju ovu lokaciju, urbanu sredinu i morski ambijent, suvremeno i klasično, kao i luksuzno i neposredno. U Hotelu Fermai savršeno su se sjedinili tradicionalno dalmatinsko kameno graditeljstvo i europska secesija, a pogled s trećeg kata na zvonik katedrale sv. Duje, savršen je motiv za Instagram fotografiju.

Osim toga, za fotografiju za društvene mreže poslužit će bilo koji kutak sobe ili apartmana koji čini jednu savršenu cjelinu u kojoj je naglasak kako na udobnost, tako i na luksuzne detalje poput namještaja nadahnutim skandinavskim stilom ili sada već prepoznatljive štukature koje unose dozu vintagea na zidove.

 

 

Spoj drvenog namještaja, kao i uvijek nam omiljenog ratana nadopunjuju svjetiljke modernih oblika koje podižu cijeli prostor, ali ne narušavaju njegov spokoj i smirujuću vizuru prepunu svijetlih i neutralnih tonova. Neprimjetne staklene pregrade ipak nude dozu privatnosti i odvajaju dio za dnevni boravak od kupaonica i spavaćih soba. U svakom slučaju, ovo su upravo onakve hotelske sobe iz snova u koje se obožavamo vratiti nakon cijelog dana.

Nadomak splitske gradske vreve i Dioklecijanove palače

Uz raskošne sobe tu je i iskustvo prostranih apartmana. Ovo je uistinu hotel za sve ljubitelje vrhunskog dizajna, ambijentalne arhitekture i mediteranskog ozračja. Ako ste istinski hedonist uživat ćete doživjeti lokalnu atmosferu u središtu mediteranskog grada, ali i zastati, ‘fermaj’ kako bi rekli Dalmatinci, u hotelu stvorenom za odmor. Ovdje će vas svakako zadržati i atmosfera koja se iz dnevnog prostora i spavaćih soba nastavlja i u kupaonicama koje na dojmu dobivaju samostojećim kadama koje su nam uvijek pojam idealnog odmora i apsolutnog uživanja.

Osim unutrašnjosti neke od soba u Hotelu Fermai imaju i svoje balkone te terase što nudi ekstra posebno iskustvo za uživanje u pogledu na veselu užurbanu i mediteransku atmosferu koja se zbiva u blizini. Kada odlučite prošetati na samo nekoliko metara možete proći kroz Zlatna vrata, jednu od najpoznatijih turističkih atrakcija Splita te usput uhvatiti Grgura Ninskog za palac i poželjeti želju. Naša bi svakako bila ponovno se vratiti u Hotel Fermai.

Foto: Hotel Fermai

Učitati još
Zatvori