Ovaj kameni grad nedaleko od Mostara spoj je Mediterana i Orijenta
Ovaj kameni grad nedaleko od Mostara spoj je Mediterana i Orijenta

Ovaj kameni grad nedaleko od Mostara
spoj je Mediterana i Orijenta

Još od srednjeg vijeka, na obali Neretve, stoji utvrđeni grad koji spaja dvije kulture i  dvije tradicije, mediteransku i orijentalnu. Povijesni gradić Počitelj izgrađen je ispod utvrde koja čuva grad i kontrolira put niz Neretvu od 14. stoljeća. Utvrda koja ponosno čuva mediteranski duh Počitelja je u to doba služila kao obrana od Turaka i imala je iznimnu stratešku vrijednost za tadašnju Bosnu. Tada kršćanski grad, punih se pet godina branio od turske sile, a kada je utvrda ipak pala, čak 450 godina su bili pod turskom vlašću.

Počitelj_Unsplash

U tih 450 godina grad je dobio štih koji vidimo danas i koji oduzima dah. Džamije, mektebi, imareti, medresa, banja, han i sahat-kula, sve je to ostalo u nasljeđe i spomen nekadašnjeg turskog carstva u Hercegovini. Počitelj je rijedak spoj istoka i zapada koji je danas zaštićeno kulturno dobro. Danas je Počitelj izgubio strateški značaj, kroz ratove proteklih stotinjak godina je znatno i oštećen, ali nemirna vremena ipak nisu ukrali duh ovog gradića koji je s vremenom obnovljen i privlači neke nove posjetitelje.

Do Počitelja ćete doći cestom koja vodi od Mostara do Čapljine, a mirnoća i ljepota strmih litica uz Neretvu neće vam dati da produžite dalje bez kratkog zaustavljanja. Ovaj mali hercegovački gradić turizam još uvijek nije pregazio i nadamo se da nikada ni neće. Na prvi pogled izgleda kao fotografija s razglednice, a kada se zaputite malo dublje u ulice i kamene kaldrme, vidite spoj zapada i istoka, Mediterana i Orijenta koji su klesali te ulice tijekom stoljeća.

Šišman Ibrahim-pašina džamija

Monumentalna džamija dominira cijelim Počiteljem. Često se naziva i Hadži Alijina džamija, a jedna je od najvažnijih spomenika nastalim u doba Turske vladavine. U to vrijeme predstavljala je remek-djelo arhitekture. Džamija je gotovo do temelja srušena u Domovinskom ratu, ali obnovljena u istom stilu i danas privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.  Uz džamiju se i dan-danas nalaze sve bitne javne zgrade u Počitelju.

Počitelj, BiH_Unsplash

Šišman Ibrahim-pašina medresa

Medresa u Islamu predstavlja srednju školu. Počitelj kao izrazito važan gradić u Osmanskom carstvu imalo je sve bitne javne institucije, pa tako i Medresu. Šišman Ibrahim-pašina medresa posebna je po pet malih kupola iznad učionica i jedne velike iznad predavaonice. Medresa se nalazi odmah uz samu Džamiju i, nažalost, još uvijek nije uređena u turističke svrhe.

Brojna turska ostavština

Za vrijeme turske vladavine, Počitelj je dobio današnji izgled, a ostavština je neprocjenjiva. Sahat kula 17. stoljeća tipična je za ovaj dio Bosne i Hercegovine, a građena je sa satom kako bi što veći broj stanovnika mogao pročitati vrijeme. Još jedan od brojnih spomenika je i Gavrankapetanovića kuća. Kompleks od dvije manje i jedne veće zgrade, a nanizani prozori i kamena fasada bude duh nekog prošlog vremena. U tim kućama je 60-ih godina prošlog stoljeća otvorena jedna od prvih likovnih kolonija na ovom prostoru. U doba turske vlasti bila su popularna odmorišta, tako je Počitelj imao Šišman Ibrahim-pašin han, odmorište. Malo je preživjelo od izvorne strukture hana, lučina vrata, dijelovi vanjskih zidova te ostaci postolja.

BiH_Pexels

Same kuće u Počitelju oduševit će vas kombinacijom sredozemne i islamske arhitekture, cijeli grad sagrađen od kamena u kombinaciji s kaldrmanim ulicama. Ovaj grad je preživio sve što je mogao od svog osnutka, i Turke i Austro-Ugare i sva kraljevstva i države na ovim prostorima, a i dalje stoji i nije pao pod masovni turizam. Zato Počitelj i je poseban. Unatoč svim vidljivim ožiljcima, stari sjaj još uvijek stoji i privlači. Ako tražite mjesto za izlet koje je još uvijek idilično, bez ikakvih masovnih hotela i apartmana, zaputite se u Počitelj jer ćete uz predivnu rijeku Neretvu napuniti baterije i opustiti se u miru i ljepoti ovog kraja.

Počitelj_Pexels

Foto: Instagram (@whynot.trip), Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori