INSTA(NT) TRAVEL: Nezaboravno iskustvo plovidbe deltom Neretve
INSTA(NT) TRAVEL: Nezaboravno iskustvo plovidbe deltom Neretve

INSTA(NT) TRAVEL: Nezaboravno iskustvo
plovidbe deltom Neretve

U našoj rubrici INSTA(NT) TRAVEL donosimo lokacije koje se nalaze u blizini, a koje se zbog njihove prirodne ljepote i atrakcija isplati posjetiti.

U jesenskim danima tražimo nešto drugačije sadržaje kojima ćemo naše putovanje učiniti opuštajućim, ali istovremeno i zanimljivim i nezaboravnim. Budući da je jesen zbilja jedno čarobno razdoblje ispunjeno svim predivnim bojama, okusima i mirisima, najbolja opcija jest boravak u prirodi. Naš je prijedlog delta Neretve.

Neretvanske mandarine

Prvo što nam padne na pamet kad je priroda u pitanju jest miris pečenih kestena koji se širi ulicom. No jesen je i vrijeme mandarina. Voće je to puno benefita. Koliko je ljubavi i truda potrebno da bismo ih uzgojili, dobro znaju mještani u okolici Neretve. Neretvanske mandarine nadaleko su poznato voće kojim se volimo zasladiti ujesen.

mandarine
Pexels

Zlatna dolina koja osvaja očaravajućim pejzažom

Dolina Neretve idealna je i za jesenski odmor. Ne samo zbog klime koja ovdje donosi blagu i toplu jesen, nego i zbog pejzaža koji ujesen zbilja izgleda nestvarno. Delta Neretve najveća je i jedina prava delta Hrvatske. To je mjesto prave prirodne ljepote koju je stvorila ova izuzetna rijeka na putu od izvora do ušća. Sama delta Neretve proteže se između gradova Metkovića i Opuzena te Komina prema ušću rijeke. Cijelo je to područje bogato plantažama mandarina po kojima je ovaj dio zemlje poznat. Prema tome je i cijelo područje dobilo nadimak „hrvatska Kalifornija“ ili „Zlatna dolina“.

Delta Neretve
Profimedia
plantaža mandarina Neretva
Profimedia
Neretva
Profimedia
Neretva delta_Profimedia

Posljednjih godina, samo ušće Neretve postalo je obavezna stanica za sve kite surfere. Pogodni vjetrovi i plitko more idealni su za ljubitelje vjetra i avanturiste. Zbog topline mora, kitere možete vidjeti na djelu i u rujnu i uživati u šarenim prizorima.

Bijeg u prirodu savršena je ideja za vikend odmor, stoga ćete ovdje sasvim sigurno napuniti baterije. Ovdje ćete doživjeti sasvim jedno posebno iskustvo upoznavanja tradicionalnog načina života lokalnog stanovništva organiziranom berbom mandarina, šetnjom među rodnim stablima, ali ćete i uživati u slasnim okusima ovog voća. Delta Neretve nije poznata samo zbog vegetacije, to je područje bogato i životom raznih životinjskih vrsta.

mandarine
Profimedia
berba mandarina
Profimedia
polja mandarina
Profimedia
stablo mandarina
Pexels

Fotosafari savršena ideja za romantični izlet

Neretva je svakako idealno mjesto i za romantične izlete. Jedno posebno iskustvo svakako jest i fotosafari, odnosno plovidba deltom tradicionalnim neretvanskim brodicama, takozvanim „lađama“. Nema ništa ljepše od plovidbe u vrijeme zalaska sunca koje obasjava polja mandarina i čije se zrake poput neke čarolije reflektiraju u vodi.

Na taj ćete način upoznati bogatu floru i faunu ovoga prekrasnog kraja te uživati u opojnim jesenskim mirisima koji se stapaju u zraku. Neretvanska lađa autohtono je plovilo koje se i danas koristi za plovidbu kanalima i prijevoz mandarina te drugih poljoprivrednih proizvoda kroz područje delte.

fauna Neretve
Profimedia
Neretva
Profimedia
Neretva
Profimedia

Gdje odsjesti

Konoba Neretvanska Kuća I. nalazi se u srcu močvare. Čudesno je to mjesto do kojeg možete doći samo autohtonim neretvanskim lađama te je dio zaokružene turističke priče Hotel Restauranta “Villa Neretva”. Mjesto je to u kojem ćete imati prilike uživati u tradicionalnoj gastronomskoj ponudi okruženi mirisom Neretve, mora i mandarina, dok iz obližnjih močvara dopire kreket žaba i pjev ptica.

brodovi
Profimedia
plovidba deltom Neretve
Profimedia
mandarine za doručak
Pexels
mandarine na stolu
Pexels

Žabe, jegulje i brudeti

Kako biste dobili pravi gastro doživljaj ove doline, morate probati i najveće specijalitete, žabe ili jegulje. Rijeka Neretva prirodno je stanište jegulje koje su još stari Neretvani lovili iz drvenih lađa, a način lova je gotovo isti i danas. Love se vršama, mrežama, parangalima ili snopićima granja, u koje se jegulje zavuku i zapletu. Jegulja se jede na žaru, na brudet, suši se, recepta je mnogo. Osim jegulja glavni neretvanski specijalitet su i žabe na razne načine, a najbolje ćete probati u Vidu, u kultnoj konobi Đuđa i Mate, odmah pored Arheološkog muzeja u Vidu.

Konoba Vrilo u Prudu pravo je mjesto da osjetite gostoljubivost i domaćinsku atmosferu Neretve. Tradicionalni meni i obiteljska atmosfera u ovoj konobi će vam pružiti jedinstveno iskustvo. Obavezno probajte žabe s kapulom, jelo po kojem su nadaleko poznati i domaću rakiju od rogača. Na skrivenom jezeru Kuti, posjetite Agro etno park Žabac. Jedinstven park u kojem ćete se voziti kroz rukavice Neretve lađom i uživati u pravom neretvanskom brudetu.

Ako samo prolazite kroz dolinu Neretve, zaustavite se u preslatkom gradiću Opuzenu, punom street art umjetnosti. U samom centru grada svratite u konobu Pod Maslinom gdje će se naći za svakog po nešto, od brudeta, ribe do mesa i tjestenina. Nakon ručka ili večere, prošećite gradom i uživajte u muralima po kojima su posljednjih godina prepoznatljivi.

Stoljetna kultura uz Neretvu

Ostaci rimskog grada Narone nalaze se u današnjem mjestu Vid, nedaleko od Metkovića. U spomen na antičku povijest, obiđite Arheološki muzej izgrađen na lokalitetu antičkog hrama posvećenog rimskom caru Augustu. Svi ljubitelji povijesti i arheologije uživat će u kolekciji antičkih kipova. U Vidu se već godinama održava kulturna manifestacija Rimska noć u Naroni, osmišljena kao jednodnevni festival antike na kojem ćete se upoznati sa životom, obrtima i običajima starih Rimljana.

Kula Norinska mjesto je na ušću rječice Norin u Neretvu, a još od turskih vremena tamo stoji utvrda Smrdan-grad i monumentalna višekatna Kula Norinska. Kula je služila kao branič protiv upada venecijanskih brodova u dolinu, a u 19. stoljeću je pretvorena u vjetrenjaču. Kula je danas obrasla i zapuštena, ali i dalje privlači brojne turiste.

Upravo zbog svega navedenog, baština delte Neretve nudi jedan poseban i nezaboravni doživljaj zbog kojeg ćete, sigurni smo, iz Neretve otići puni pozitivnih dojmova i lijepih sjećanja.

Foto: Profimedia, Instagram (@helena_gudelj), Pexels

Učitati još
Zatvori