Jesenski izlet: Nezaboravno iskustvo plovidbe deltom Neretve
Jesenski izlet: Nezaboravno iskustvo plovidbe deltom Neretve

Jesenski izlet: Nezaboravno iskustvo
plovidbe deltom Neretve

U jesenskim danima tražimo nešto drugačije sadržaje kojima ćemo naše putovanje učiniti opuštajućim, ali istovremeno i zanimljivim, malo drugačijim i nezaboravnim. Budući da je jesen zbilja jedno čarobno razdoblje ispunjeno svim predivnim bojama, okusima i mirisima, najbolja opcija jest boravak u prirodi.

Neretvanske mandarine

Prvo što nam padne na pamet kad je priroda u pitanju jest miris pečenih kestena koji se širi ulicom. No jesen je i vrijeme mandarina. Voće je to puno benefita. Koliko je ljubavi i truda potrebno da bismo ih uzgojili, dobro znaju mještani u okolici Neretve. Neretvanske mandarine nadaleko su poznato voće kojim se volimo zasladiti ujesen.

mandarine
Pexels

Zlatna dolina koja osvaja očaravajućim pejzažom

No dolina Neretve idealna je i za jesenski odmor. Ne samo zbog klime koja ovdje donosi blagu i toplu jesen, nego i zbog pejzaža koji ujesen zbilja izgleda nestvarno. Delta Neretve najveća je i jedina prava delta Hrvatske. To je mjesto prave prirodne ljepote koju je stvorila ova izuzetna rijeka na putu od izvora do ušća. Sama delta Neretve proteže se između gradova Metkovića i Opuzena te Komina prema ušću rijeke. Cijelo je to područje bogato plantažama mandarina po kojima je ovaj dio zemlje poznat. Prema tome je i cijelo područje dobilo nadimak „hrvatska Kalifornija“ ili „Zlatna dolina“.

Delta Neretve
Profimedia
plantaža mandarina Neretva
Profimedia
Neretva
Profimedia

Bijeg u prirodu savršena je ideja za vikend odmor, stoga ćete ovdje sasvim sigurno napuniti baterije. Ovdje ćete doživjeti sasvim jedno posebno iskustvo upoznavanja tradicionalnog načina života lokalnog stanovništva organiziranom berbom mandarina, šetnjom među rodnim stablima, ali ćete i uživati u slasnim okusima ovog voća. No ovo područje nije poznato samo zbog vegetacije, to je područje bogato i životom raznih životinjskih vrsta.

mandarine
Profimedia
berba mandarina
Profimedia
polja mandarina
Profimedia
stablo mandarina
Pexels

Fotosafari savršena ideja za romantični izlet

Neretva je svakako idealno mjesto i za romantične izlete. Jedno posebno iskustvo svakako jest i fotosafari, odnosno plovidba deltom tradicionalnim neretvanskim brodicama, takozvanim „lađama“. Nema ništa ljepše od plovidbe u vrijeme zalaska sunca koje obasjava polja mandarina i čije se zrake poput neke čarolije reflektiraju u vodi.

Na taj ćete način upoznati bogatu floru i faunu ovoga prekrasnog kraja te uživati u opojnim jesenskim mirisima koji se stapaju u zraku. Neretvanska lađa autohtono je plovilo koje se i danas koristi za plovidbu kanalima i prijevoz mandarina te drugih poljoprivrednih proizvoda kroz područje delte.

fauna Neretve
Profimedia
Neretva
Profimedia
Neretva
Profimedia

Gdje odsjesti

Konoba Neretvanska Kuća nalazi se u srcu močvare. Čudesno je to mjesto do kojeg možete doći samo autohtonim neretvanskim lađama te je dio zaokružene turističke priče Hotel Restauranta “Villa Neretva”. Mjesto je to u kojem ćete imati prilike uživati u tradicionalnoj gastronomskoj ponudi okruženi mirisom Neretve, mora i mandarina, dok iz obližnjih močvara dopire kreket žaba i pjev ptica.

brodovi
Profimedia
plovidba deltom Neretve
Profimedia
mandarine za doručak
Pexels
mandarine na stolu
Pexels

Upravo zbog svega navedenog, baština delte Neretve nudi jedan poseban i nezaboravni doživljaj zbog kojeg ćete, sigurni smo, iz Neretve otići puni pozitivnih dojmova i lijepih sjećanja.

Foto: Profimedia, Instagram, Pexels

Učitati još
Zatvori