![Skrivena blaga Pelješca koja je najljepše otkriti izvan sezone](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Oyster-tura-Ston-4-1080x721.jpg)
![Skrivena blaga Pelješca koja je najljepše otkriti izvan sezone](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Peljesac-1.png)
Poluotok Pelješac jedno je od rijetkih mjesta na obali koje je još relativno netaknuto i neotkriveno od strane posjetitelja. Izgradnja Pelješkog mosta vjerojatno će i to promijeniti, pa bi i Pelješac uskoro mogli otkriti mnogobrojni novi avanturisti. Drugi najveći poluotok u Hrvatskoj smjestio se na samom jugu Hrvatske, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a s kopnom je spojen u Malom Stonu, odakle smo i započele pelješku avanturu.
Ljepote prirode, povijesnu baštinu i gastronomska blaga juga Hrvatske odlučile smo istražiti prije sezone i to se ispostavilo kao pun pogodak. Pelješac je i u travnju sunčan i vedar. Proljetni dan na Pelješcu obilježila je vožnja brodom i tura kamenica, ljubazni domaćini, posjeti vinarijama i, u konačnici, izvrsna hrana. Veliki je plus što svaki ugostitelj i domaćin izvan sezone nije u gužvi pa ima vremena posvetiti se samo vama. S entuzijazmom i veseljem pokazali su nam i objasnili zanimljivosti i posebnosti onoga što, gdje i kako rade.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Oyster-tura-Ston-4-1080x721.jpg)
Ston, Pelješac
Sunčano jutro provele smo u predivnom znamenitom gradiću Stonu. On spaja poluotok Pelješac s kopnom a poznat je po mnogočemu; ima druge najduže zidine na svijetu (najduži očuvani obrambeni zid u Europi) i najstariju solanu u Europi. Stonska solana nastala još u 14. stoljeću kada je Dubrovačka Republika kupila Ston, a zidine su pak izgrađene kako bi štitile solanu, koja je u to doba bila najveći izvor prihoda za cijelo područje Republike.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/ston-1-1.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Ston-5-1080x721.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Ston-10-1080x721.jpg)
Konoba Baća u Stonu
U srcu Stona smjestila se simpatična Konoba Baća, lokal s dugom tradicijom koji postoji još od 1878. godine. Gosti prvenstveno dolaze na doručke i marende, iako su, naravno, i kamenice i mušule ovdje nezaobilazne. Domaći doručak sadrži većinu proizvoda iz proizvodnje obitelji Šare koja danas drži ovaj restoran. Tako ćete za doručak jesti salatu tek ubranu u njihovom vrtu, njihova svježa jaja, a domaće je, zapravo, sve što ćete dobiti na stolu, priča nam Antonela Šare nakon doručka i šetnje Stonom.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/ston-2-1-1080x1617.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Ston-2-1080x721.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/ston-3-1080x1616.jpg)
Oyster tura brodom
Poduzetnička obitelj Šare, osim restorana Bota Šare u Malom Stonu, Splitu, Dubrovniku i Zagrebu, pobrinula se za cijelokupan Bota Šare “gastro experience“. U Malom Stonu, koji im je bazna lokacija, osim restorana imaju i farmu kamenica, no ne bave se uzgojem već turističkim turama brodom i edukacijom o kamenicama. Oyster Farm Tour je nezaboravno iskustvo za svakog ljubitelja kamenica, ali i povijesti i prirode. Tijekom vožnje brodom uživle smo uz domaću rakiju i lokalne slastice te poučnu priču o kamenicama koju nam je ispričao Luka Šare, najmlađi član obitelji Šare.
Kamenice u malostonskom zaljevu nipošto nisu slučajno; zaljev je savršeno “stvoren” za kamenice; ima pogodan sastav od 90% slane i 10% slatke vode. Slatka voda u zaljev dolazi od rijeke Neretve, podvodnih izvora i potoka koji dolaze s brda kada pada kiša. Struje su toliko jake da se voda u zaljevu promijeni čak pet puta dnevno, što dovodi i više hrane kamenicama, koje dnevno profiltriraju čak 80 litara vode.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/ston-kamenice-1-1080x1618.jpg)
Malostonska kamenica Ostrea edulis (europska plosnata kamenica) jedinstvena je u svijetu zahvaljujući preklapanju brojnih prirodnih pogodnosti. Kroz povijest moglo je se pronaći gotovo svuda u Europi, ali je zbog onečišćenja mora malostonski zaljev ostao jedino mjesto na svijetu sa zdravom vrstom ove kamenice. Danas na ovom području ima 76 obitelji školjkara, a tek 20-ak njih živi od uzgoja školjaka.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Oyster-tura-Ston-5-1080x721.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Oyster-tura-Ston-6-1080x721.jpg)
Uzgajivači kamenica nazivaju se farmerima a područje mora na kojem uzgajaju školjke naziva se farmom. Proces proizvodnje započinje u svibnju; farmeri hvataju kamenice na kolektore koje zatim postavljaju u more, gdje ostaju godinu dana. Potom se vade i presađuju na druge konope, na kojima imaju više prostora za rast. Cjelokupna proizvodnja je zahtjevan i iscrpan posao, zahtjeva svakodnevan boravak na moru i obilaženje farmi, a postoje i mnoge opasnost koje vrebaju; od petljanja konopa uslijed oseke ili jakih struja pa do velikih riba, najčešće orada, koje uništavaju školjke.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Oyster-tura-Ston-7-1080x721.jpg)
Nakon učenja o kamenicama slijedi njihovo vađenje iz mora i kušanje. Kamenice su najukusnije u ožujku kada se održava blagdan svetog Josipa i “Festival kamenica” a domaće školjke se tada predstavljaju na Malostonskoj rivi.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/ston-kamenice-2.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/ston-kamenice-3-1080x1618.jpg)
Vinarija Matuško
Od malog podruma za kušanje vina koji je privlačio brojne turiste, “Podrum Matuško” u Potomju je prerastao u jedno od najvećih odredišta vinoljubaca iz cijelog svijeta. Obitelj Matuško već je generacijama posvećena grožđu i vinu, otac i sin su enolozi koji svoju ljubav i strast uspješno pretaču u nagrađivane butelje i čaše vina.
Vinarija se nalazi na suncem okupanim padinama Pelješca, u malom mjestu Potomju poznatom po velikoj vinogradarskoj i vinarskoj kulturi i tradiciji. Podrumi i kušaonice vina gotovo se svake godine nadograđuju kako bi u sezoni mogli primiti sve zainteresirane posjetitelje. Nipošto ne smijete preskočiti kušanje plavca i dingača, ili laganijeg, aromatičnog pošipa.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/vinarija-Matusko-Peljesac-1-1080x721.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/vinarija-Matusko-Peljesac-4-1080x721.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/vinarija-Matusko-Peljesac-6-1080x721.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/peljesac-matusko-1-1080x721.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/peljesac-matusko-4.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/peljesac-matusko-2.jpg)
Korta Katarina
Vinarija Korta Katarina nalazi se u Orebiću, regiji poznatoj po kulturi, morskim lukama i tradiciji vinarstva. Za nastanak ove vinarije zaslužan je američki bračni par Anderson. Lee i Penny Anderson još su 2001. pružali pomoć ratom oštećenim građanima Bosne i Hercegovine. Svratili su do Hrvatske i zaljubili se u jug zemlje, Pelješac i njegova blaga, kulturnu baštinu, hranu i odlično vino. Kupili su hotel Rivijera u Orebiću i manje parcele na Pelješcu, a 2006. su imali prvu berbu grožđa.
Od tada je izgrađena najsuvremenija vinarija Korta Katarina, koja je danas ujedno i boutique hotel, kušaonica i vinski bar. U Korta Katarini se koriste tradicionalne metode ali i prirodne tehnike uzgoja. Sve se radi u skladu s prirodom kako bi se osigurala proizvodnja najkvalitetnijih vina.
Posjet Korta Katarini je doživljaj koji se dugo pamti, teško je odlučiti čime smo ostali više očarani. Vina, podrum, uređenje i pogledi koji pucaju kroz prozore i s terase vinarije ostavljaju bez daha.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Korta-Katarina-peljesac-1-1080x721.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Korta-Katarina-peljesac-3-1080x721.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Korta-Katarina-peljesac-4-1080x721.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Korta-Katarina-peljesac-12-1080x721.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/kortakatarina-1-1080x1617.jpg)
Vinarija Edivo
Vinarija Edivo dobila je ime po svojim osnivačima, braći Edi i Ivi. Jedinstvena je u cijelom svijetu, a njihov proizvod zaštićen je kao patent – prvi u svijetu došli su na ideju vina stavljati u boce i amfore te ga čuvati pod morem. U 2013. i 2014. prve su amfore postavljene u more, a zatim je krenuo proces praćenja vina.
Boce i amfore postavljene su na 18-25 metara dubine na nekoliko lokacija oko Pelješca na odležavanje do 700 dana. Svaka boca, nazvana Navis Mysterium, jedinstvena je i rezultat je velikog truda, ljubavi i vremena. Cjelokupan proizvod koji dolazi do kupca u potpunosti je proizveden u Hrvatskoj, od vina, pa do gline iz Petrinje, kovanog željeza iz Siska, borovih kutija iz Varaždina.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Vinarija-Edivo-peljesac-3-1080x721.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Vinarija-Edivo-peljesac-4-1080x721.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Vinarija-Edivo-peljesac-5-1080x721.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Vinarija-Edivo-peljesac-7-1080x721.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/edivo-vina-1-1080x721.jpg)
Bota Šare Mali Ston
Obitelj Šare je svoju ugostiteljsku priču započela 1987. godine otvorivši svoj prvi restoran tradicionalne dalmatinske kuhinje u Malom Stonu. Na rivi u Malom Stonu, u srednjovjekovnom skladištu soli nalazi se Bota, restoran autohtone dalmatinske kuhinje. Inspiraciju za svoja jela vuče iz dvije kuharice slučajno pronađene u prostoru današnjeg restorana.
U Boti možete pojesti cijeli niz svježih morskih proizvoda, od kamenica i mušula, tuna steaka, buzare i rižota, ali i mesnih specijaliteta te lokalnih slastica.
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Ston-13-1080x721.jpg)
![](https://www.journal.hr/wp-content/uploads/2022/02/Ston-1-1080x721.jpg)
Foto: Fabijan Drnas