Skrivena blaga Pelješca koja je najljepše otkriti izvan sezone
Skrivena blaga Pelješca koja je najljepše otkriti izvan sezone

Skrivena blaga Pelješca koja je
najljepše otkriti izvan sezone

Poluotok Pelješac jedno je od rijetkih mjesta na obali koje je još relativno netaknuto i neotkriveno od strane posjetitelja. Izgradnja Pelješkog mosta vjerojatno će i to promijeniti, pa bi i Pelješac uskoro mogli otkriti mnogobrojni novi avanturisti. Drugi najveći poluotok u Hrvatskoj smjestio se na samom jugu Hrvatske, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, a s kopnom je spojen u Malom Stonu, odakle smo i započele pelješku avanturu.

Ljepote prirode, povijesnu baštinu i gastronomska blaga juga Hrvatske odlučile smo istražiti prije sezone i to se ispostavilo kao pun pogodak. Pelješac je i u travnju sunčan i vedar. Proljetni dan na Pelješcu obilježila je vožnja brodom i tura kamenica, ljubazni domaćini, posjeti vinarijama i, u konačnici, izvrsna hrana. Veliki je plus što svaki ugostitelj i domaćin izvan sezone nije u gužvi pa ima vremena posvetiti se samo vama. S entuzijazmom i veseljem pokazali su nam i objasnili zanimljivosti i posebnosti onoga što, gdje i kako rade.

Ston, Pelješac

Sunčano jutro provele smo u predivnom znamenitom gradiću Stonu. On spaja poluotok Pelješac s kopnom a poznat je po mnogočemu; ima druge najduže zidine na svijetu (najduži očuvani obrambeni zid u Europi) i najstariju solanu u Europi. Stonska solana nastala još u 14. stoljeću kada je Dubrovačka Republika kupila Ston, a zidine su pak izgrađene kako bi štitile solanu, koja je u to doba bila najveći izvor prihoda za cijelo područje Republike.

Konoba Baća u Stonu

U srcu Stona smjestila se simpatična Konoba Baća, lokal s dugom tradicijom koji postoji još od 1878. godine. Gosti prvenstveno dolaze na doručke i marende, iako su, naravno, i kamenice i mušule ovdje nezaobilazne. Domaći doručak sadrži većinu proizvoda iz proizvodnje obitelji Šare koja danas drži ovaj restoran. Tako ćete za doručak jesti salatu tek ubranu u njihovom vrtu, njihova svježa jaja, a domaće je, zapravo, sve što ćete dobiti na stolu, priča nam Antonela Šare nakon doručka i šetnje Stonom.

Oyster tura brodom

Poduzetnička obitelj Šare, osim restorana Bota Šare u Malom Stonu, Splitu, Dubrovniku i Zagrebu, pobrinula se za cijelokupan Bota Šare “gastro experience“. U Malom Stonu, koji im je bazna lokacija, osim restorana imaju i farmu kamenica, no ne bave se uzgojem već turističkim turama brodom i edukacijom o kamenicama. Oyster Farm Tour je nezaboravno iskustvo za svakog ljubitelja kamenica, ali i povijesti i prirode. Tijekom vožnje brodom uživle smo uz domaću rakiju i lokalne slastice te poučnu priču o kamenicama koju nam je ispričao Luka Šare, najmlađi član obitelji Šare.

Kamenice u malostonskom zaljevu nipošto nisu slučajno; zaljev je savršeno “stvoren” za kamenice; ima pogodan sastav od 90% slane i 10% slatke vode. Slatka voda u zaljev dolazi od rijeke Neretve, podvodnih izvora i potoka koji dolaze s brda kada pada kiša. Struje su toliko jake da se voda u zaljevu promijeni čak pet puta dnevno, što dovodi i više hrane kamenicama, koje dnevno profiltriraju čak 80 litara vode.

Malostonska kamenica Ostrea edulis (europska plosnata kamenica) jedinstvena je u svijetu zahvaljujući preklapanju brojnih prirodnih pogodnosti. Kroz povijest moglo je se pronaći gotovo svuda u Europi, ali je zbog onečišćenja mora malostonski zaljev ostao jedino mjesto na svijetu sa zdravom vrstom ove kamenice. Danas na ovom području ima 76 obitelji školjkara, a tek 20-ak njih živi od uzgoja školjaka.

Stare farme kamenica
Nove farme kamenica

Uzgajivači kamenica nazivaju se farmerima a područje mora na kojem uzgajaju školjke naziva se farmom. Proces proizvodnje započinje u svibnju; farmeri hvataju kamenice na kolektore koje zatim postavljaju u more, gdje ostaju godinu dana. Potom se vade i presađuju na druge konope, na kojima imaju više prostora za rast. Cjelokupna proizvodnja je zahtjevan i iscrpan posao, zahtjeva svakodnevan boravak na moru i obilaženje farmi, a postoje i mnoge opasnost koje vrebaju; od petljanja konopa uslijed oseke ili jakih struja pa do velikih riba, najčešće orada, koje uništavaju školjke.

Nakon učenja o kamenicama slijedi njihovo vađenje iz mora i kušanje. Kamenice su najukusnije u ožujku kada se održava blagdan svetog Josipa i “Festival kamenica” a domaće školjke se tada predstavljaju na Malostonskoj rivi.

Vinarija Matuško

Od malog podruma za kušanje vina koji je privlačio brojne turiste, “Podrum Matuško” u Potomju je prerastao u jedno od najvećih odredišta vinoljubaca iz cijelog svijeta. Obitelj Matuško već je generacijama posvećena grožđu i vinu, otac i sin su enolozi koji svoju ljubav i strast uspješno pretaču u nagrađivane butelje i čaše vina.

Vinarija se nalazi na suncem okupanim padinama Pelješca, u malom mjestu Potomju poznatom po velikoj vinogradarskoj i vinarskoj kulturi i tradiciji. Podrumi i kušaonice vina gotovo se svake godine nadograđuju kako bi u sezoni mogli primiti sve zainteresirane posjetitelje. Nipošto ne smijete preskočiti kušanje plavca i dingača, ili laganijeg, aromatičnog pošipa.

Korta Katarina

Vinarija Korta Katarina nalazi se u Orebiću, regiji poznatoj po kulturi, morskim lukama i tradiciji vinarstva. Za nastanak ove vinarije zaslužan je američki bračni par Anderson. Lee i Penny Anderson još su 2001. pružali pomoć ratom oštećenim građanima Bosne i Hercegovine. Svratili su do Hrvatske i zaljubili se u jug zemlje, Pelješac i njegova blaga, kulturnu baštinu, hranu i odlično vino. Kupili su hotel Rivijera u Orebiću i manje parcele na Pelješcu, a 2006. su imali prvu berbu grožđa.

Od tada je izgrađena najsuvremenija vinarija Korta Katarina, koja je danas ujedno i boutique hotel, kušaonica i vinski bar. U Korta Katarini se koriste tradicionalne metode ali i prirodne tehnike uzgoja. Sve se radi u skladu s prirodom kako bi se osigurala proizvodnja najkvalitetnijih vina.

Posjet Korta Katarini je doživljaj koji se dugo pamti, teško je odlučiti čime smo ostali više očarani. Vina, podrum, uređenje i pogledi koji pucaju kroz prozore i s terase vinarije ostavljaju bez daha.

Vinarija Edivo

Vinarija Edivo dobila je ime po svojim osnivačima, braći Edi i Ivi. Jedinstvena je u cijelom svijetu, a njihov proizvod zaštićen je kao patent – prvi u svijetu došli su na ideju vina stavljati u boce i amfore te ga čuvati pod morem. U 2013. i 2014. prve su amfore postavljene u more, a zatim je krenuo proces praćenja vina.

Boce i amfore postavljene su na 18-25 metara dubine na nekoliko lokacija oko Pelješca na odležavanje do 700 dana. Svaka boca, nazvana Navis Mysterium, jedinstvena je i rezultat je velikog truda, ljubavi i vremena. Cjelokupan proizvod koji dolazi do kupca u potpunosti je proizveden u Hrvatskoj, od vina, pa do gline iz Petrinje, kovanog željeza iz Siska, borovih kutija iz Varaždina.

Bota Šare Mali Ston

Obitelj Šare je svoju ugostiteljsku priču započela 1987. godine otvorivši svoj prvi restoran tradicionalne dalmatinske kuhinje u Malom Stonu. Na rivi u Malom Stonu, u srednjovjekovnom skladištu soli nalazi se Bota, restoran autohtone dalmatinske kuhinje. Inspiraciju za svoja jela vuče iz dvije kuharice slučajno pronađene u prostoru današnjeg restorana.

U Boti možete pojesti cijeli niz svježih morskih proizvoda, od kamenica i mušula, tuna steaka, buzare i rižota, ali i mesnih specijaliteta te lokalnih slastica.

Foto: Fabijan Drnas

Učitati još
Zatvori