Hrvatski svjetionici u kojima možete provesti godišnji odmor
Hrvatski svjetionici u kojima možete provesti godišnji odmor

Hrvatski svjetionici u kojima možete
provesti godišnji odmor

Ploviti morem oduvijek je zahtijevalo znanje i vještinu. Hrvatska ima jednu od najrazvedenijih obala u svijetu, stoga plovidba zbog brojnih otoka i otočića ponekad predstavlja pravu opasnost.

Kako bi se spriječile nezgode, od davnina se pomorska navigacija nastoji olakšati gradnjom raznih objekata za pomorsku signalizaciju. Tako su se razvojem tehnike počeli izgrađivati i svjetionici. Danas, oni osim svoje primarne funkcije imaju i jednu drugu. Privlače pozornost turista i  postaju sve popularniji alternativni odabir hotelima i apartmanima.

svjetionik

Jadranska obala u posljednjih nekoliko godina istaknula se kao atraktivna svjetska destinacija za ljetovanje. Uz kristalno čisto more i netaknutu prirodu koja ga okružuje i oduzima dah, turisti sve češće tragaju za skrivenim oazama koje pružaju miran i opuštajući odmor.

Smješteni uz sam rub obale mora ili na malim otocima, svjetionici već samom svojom pojavom oduzimaju dah. Uređenje njihovih interijera osigurat će vam ugodni boravak, dok se sa njihovih prozora pruža veličanstven pogled na predivno more. Najljepše hrvatske svjetionike u kojima možete provesti svoj godišnji odmor otkrivamo vam u nastavku.

svjetionici

Vis Lighthouse

Ovaj svjetionik preuređen je u luksuznu kuću za odmor, a nalazi se na nenaseljenom otočiću Host. Udaljen je nekoliko minuta vožnje gliserom od otoka Visa. Svjetionik je jedina zgrada na otočiću pa možete biti sigurni da ćete uživati u potpunoj privatnosti. Osim toga, okružuje ga netaknuta priroda, predivno more, plaže i spektakularni pogled sa svih strana. Ukratko, Vis Lighthouse je pravi komadić raja na zemlji s kojeg nećete htjeti otići!

Svjetionik Grebeni

Nadomak Dubrovnika nalazi se svjetionik Grebeni. Sagrađen 1872. godine, a potpuno renoviran 2012. godine, svjetionik donosi savršen spoj luksuza, tradicije i mira. Iako se nalazi u blizini jedne od najpopularnijih hrvatskih destinacija, ovaj je svjetionik mirna oaza obogaćena svim blagodatima luksuznog smještaja. Ako ipak poželite pokoji dan napustiti svoju mirnu oazu, svaki vam je dan na raspolaganju i gliser koji po vas dolazi u najkraćem mogućem roku.

Svjetionik Veli Rat

Tridesetak kilometara od Zadra, na sjeverozapadnom rtu Dugog otoka smjestio se svjetionik Veli Rat. Svjetionik je okružen borovom šumom i prekrasnim uvalama sa šljunčanim plažama te se smatra jednim od najljepših na Jadranu. U njemu se nalaze dva apartmana, a do njega se možete doći osobnim vozilom.

Svjetionik Porer

Na malom otočiću Porer 1833. godine izgrađen je istoimeni svjetionik. Mjesto je to za savršeno mirno ljetovanje. Smješten ispred južnog rta Istre, svjetionik Porer se ističe kulom viskom 35 metara, a rezervirati možete jedan od dva apartmana iz ponude. Sa samo 80 metara širine otočić Porer zaista je mala oaza u Jadranskom moru. Ipak, kupanje se zbog jakih morskih struja preporučuje na mjestima gdje inače pristaje brod.

Svjetionik Sv. Ivan na pučini

Na hridi ispred Rovinja smjestio se svjetionik sv. Ivan na Pučini. Kula svjetionika s koje se pruža prekrasan pogled, visoka je 23 metra, a okružuju ju pitoma obala i plitko more. Unutar svjetionika nalaze se objekt s domarom te dva apartmana. Iako su i na istočnoj i zapadnoj strani plaže s plitkim morem savršene za sunčanje, plivačima se zbog promjenljivih i jakih morskih struja preporučuje oprez i zadržavanje u blizini obale.

 

Foto: Pexels, Unsplash, Instagram (@pulaboatexcursions)

Učitati još
Zatvori