Ideje za ljetovanje: Ove 4 hrvatske plaže našle su se među 20 najboljih u Europi
Ideje za ljetovanje: Ove 4 hrvatske plaže našle su se među 20 najboljih u Europi

Ideje za ljetovanje: Ove 4 hrvatske plaže našle su se među 20 najboljih u Europi

Proljeće je u punom jeku, iako se to po vremenu ne bi baš i reklo. No, u ovim hladnijim i oblačnijim danima polako maštamo o dugom, toplom ljetu i godišnjim odmorima. Za planiranje ljetovanja nikada nije prerano, a ako vam nedostaje ideje, imamo prijedloge kamo otići. Naime, prošlog je tjedna predstavljeno izvješće BookRetreatsa u kojem je analizirano više od 200 plaža u 16 europskih obalnih zemalja kako bi se rangirale one najbolje po sunčanim danima, sigurnosti, pristupačnosti i kvaliteti vode. Naime, 16 posto ovog popisa čine hrvatske plaže, dok se Španjolska istaknula kao ultimativno odredište za ljetni odmor s 28 posto od 25 najboljih plaža, uključujući najbolju u Europi, La Concha. Ovo su najbolje hrvatske plaže.

plaža La Concha, Španjolska_iStock
La Concha, Španjolska

3. mjesto ⏐ Plaža Pasjača u Konavlima 4.2/5

Na trećem se mjestu našla plaža Pasjača koja se može pohvaliti kristalnim čistim morem. Ova prekrasna plaža nalazi se iza strmih litica, a do nje jedino možete doći spuštajući se niz duge, prilično fotogenične i vrlo strme stepenice koje su usječene u stijenu. Stijena je na 250 m nadmorske visine, tako da je spust, no i uspon, mala avantura za sebe. Na plaži nije gužva, a niti brodice ne zaklanjaju vidik prema morskom horizontu. Ovaj idealan položaj djelomično je zbog nepristupačnog terena, a djelomično zbog njezinog tajanstvenog položaja.

plaža Pasjača_akos-santa_unsplash

Ova plaža dobila je impresivnih 4,22/5 u istraživanju. Smještena uz obalu u blizini Popovića, samo nedaleko od dubrovačke zračne luke Ruđer Bošković, plaža Pasjača peta je najpristupačnija plaža od 251 lokacije analizirane u studiji. Ovo skrovito mjesto, također, je dobilo odličnu ocjenu kvalitete vode od Europske agencije za okoliš.

U svakom slučaju ovoga ljeta društvena mreža Instagram ponovno će obilovati fotografijama ove prekrasne plaže… I ako se nađete tamo, svakako nemojte propustiti zabilježiti trenutak spuštanja, a i boravka na jednoj od rijetkih poludivljih plaža na kojima ćete uživati u moru, suncu, tišini i prirodi koja vas okružuje…

plaža Pasjača_iStock

Ostale hrvatske plaže koje su dospjele na popis najboljih plaža BookRetreatsa uključuju: Galebove stijene u Puli na osmom mjestu, plažu Mala Raduča u Primoštenu na devetom te plažu Oprnu na otoku Krku koja se našla na osamnaestom mjestu.

Galebove stijene, Pula_iStock
Galebove stijene
Oprna_iStock
Oprna, Krk

8. mjesto Galebove stijene, Pula 4.13/5

Galebove stijene su popularna plaža u Puli koja se ističe po svojim impresivnim stijenama. More na ovoj plaži je kristalno čisto, a okolna prirodna pruža spektakularne pejzaže. Ovaj nestvaran prizor definitivno vrijedi vidjeti te sa sigurnošću ovakva mjesta možemo nazivati prirodnim bogatstvima.

Ovu netipičnu plažu krase prekrasne bijele stijene koje strše iz mora, plavetnilo plićaka i šumsko zelenilo. Mjesta za ručnik naći ćete povrh stijene, a ulazak u more olakšat ćete si skokom u vodu. Plaže poput ove savršena su ljetna lokacija za avanturiste. Naime,  u blizini se može iznajmiti kajak kojim ćete istraživati obližnje špilje.

Galebove stijene, Pula_iStock

9. mjesto plaža Mala Raduča u Primoštenu 4.1/5

S druge strane, uvijek se možete odlučiti za velike pješčane plaže, a svojom veličinom izdvaja se plaža Raduča u Primoštenu koja se nalazi u samom centru te se proteže duž čitavog poluotoka

plaža Mala Raduča, Primošten_iStock

18. mjesto Oprna na otoku Krku 4.0/5

Oprna se smjestila u predivnom zaljevu u neposrednoj blizini mjesta Stara Baška. Jedna je od najljepših i najnepristupačnijih plaža na južnom dijelu otoka, ali kad vidite što vas čeka, uistinu je vrijedna truda. Ova prirodna šljunčana i pješčana plaža s kristalno čistim plavim morem očarat će vas svojom ljepotom.

Do plaže Oprna je najlakše doći brodom. Mnogi izleti iz Krka u svom programu imaju posjet ovoj plaži pa vam je to jedna od opcija. Druga opcija za dolazak morskim putem je taxi boat. Do Oprne možete doći i kopnenim putem. U tom slučaju auto morate ostaviti na glavnoj cesti i zatim se pješice polako spustiti niz liticu po uskim stazicama. Ali, jednom kad se spustite i vidite gdje ste došli, nećete požaliti.

plaža Oprna, Krk_iStock

Popis 20 najboljih europskih plaža

Za one koji već planiraju ljetovanje, u nastavku donosimo popis 25 najboljih plaža u Europi.

Plaža La Concha, Španjolska

Praia da Falésia, Portugal

Plaža Pasjača, Hrvatska

Plaža Las Canteras, Španjolska

Lama Monachile, Italija

Cala Comte, Španjolska

Plaža Tuerredda, Italija

Galebove stijene, Hrvatska

Plaža Mala Raduča, Hrvatska

Plaža Marinha, Portugal

San Juan Playa, Španjolska

Rabbit Beach, Italija

Cala Saladeta, Španjolska

Playa de Mónsul, Španjolska

Ponta da Calheta, Portugal

Seitan Limania, Grčka

Praia da Armona, Portugal

Uvala Oprna, Hrvatska

Spiaggia di Mari Pintau, Italija

Praia do Garajau, Portugal

Warnemünde Strand, Njemačka

Cijelo izvješće možete pronaći ovdje.

Foto: iStock, Unsplash

Učitati još
Zatvori