Silba – mali dalmatinski otok nestvarnih ljepota
Silba – mali dalmatinski otok nestvarnih ljepota

Silba – mali dalmatinski
otok nestvarnih ljepota

Baš kao i prošle godine, i ovo ljeto je idealno za istraživanje svih ljepota naše obale. A jadranska obala se, srećom, itekako ima čime pohvaliti pa nam 15-ak dana godišnjeg odmora nikako nisu dovoljna za obići sve ono što smo stavili na našu travel listu. Ukoliko se tek spremate na more, a još uvijek ne znate kamo se uputiti, danas vam predstavljamo otok Silbu – mali dalmatinski otok koji će vas očarati čim na njega zakoračite.

Otok na kojem nema automobila i gdje vladaju pješaci

Kad kažemo ‘zakoračiti’ – mislimo doslovno, jer Silba je otok na kojemu nema automobila. Zapravo, nema nikakvih vozila osim pokojeg traktora koji služe za opskrbu trgovina. Ovdje vladaju pješaci pa je Silba idealno mjesto za sve one traže miran odmor, daleko od buke, vreve i užurbane svakodnevice. Gostima i mještanima jedina prometala za prijevoz stvari su prikolice, odnosno ‘karići’, koji su postali zaštitni znak otoka.

Silba je najsjeverniji dalmatinski otok (naziva se još i ‘vratima Dalmacije’) površine samo 15 km2. Ima samo jedno, istoimeno naselje koje se smjestilo na najužem dijelu otoka. Do njega možete doći katamaranom ili trajektom iz Zadra, Lošinja ili Pule.

Prekrasne plaže i čisto more

Silbu krasi šumovita unutrašnjost, prekrasne plaže i čisto, modro more. Obala otoka je bogata šljunčanim i pješčanim uvalama s nekim od najljepših plaža na Jadranu. Najveća i najpoznatija je Šotorišće na južnoj strani otoka. Pjeskovito dno daje joj prekrasnu tirkiznu boju koja će vas očarati. No, osim nje, Silba krije još puno divnih uvala i plaža koje možete svakodnevno otkrivati i na njima uživati.

Šetnja ulicama mjesta Silbe također osvaja na prvu. U sredini mjesta smjestila se visoka elegantna građevina – stanovnici Silbe ga zovu Toranj ljubavi ili Marinićeva toreta. Okrugla je to uska kula čije vanjsko kružno stubište vodi na plato s kojeg pogled puca na 50 nijansi jadranske plave.

Otok pješaka, otok ljubavi, otok na kojem ćete odmoriti dušu – sve je to Silba. Ukoliko ćete ovog ljeta imati priliku, svakako ga posjetite ili stavite na travel listu za iduću godinu.

Foto: Profimedia, Instagram

Učitati još
Zatvori