Vodimo vas na Slow Living oaze, jadranske otoke bez automobila
Vodimo vas na Slow Living oaze, jadranske otoke bez automobila

Vodimo vas na Slow Living oaze,
jadranske otoke bez automobila

Otoci su uvijek bili svijet za sebe. Izolirani i snalažljivi otočani još uvijek se bore sa takvim problemima, pogotovo u zimskim mjesecima. Ipak, ta izoliranost i snalažljivost nosi svoje prednosti i mir koji žive, bez stresa i gužve. 7 naših otoka živi u još većem miru jer na njima nema automobila. Život bez automobila u 21. stoljeću je fascinantan, ali i zahvalan jer se samim dolaskom na ove male oaze mira vraćate u neka prošla vremena i ona narodna “nije priša” dobiva pravi smisao. Ako su otoci bez automobila nešto što vas privlači, pogledajte popis niže.

Unije

Otok u lošinjskom arhipelagu poznat je po predivnim pješčanim plažama, čistom moru i maslinarstvu. Na Unijama živi nešto manje od 100 ljudi tijekom cijele godine, a gdje god idu, kreću pješice. Automobili na ovaj otok ne mogu jer su ulice preuske, ali osim katamaranom na njega možete doći sportskim avionom.

Susak

Pučinski otok, također u lošinjskom arhipelagu malo koga ostavi ravnodušnim. Na ovom otoku nema ceste, nema automobila, nema ludog noćnog života. Samo makadam, kamene kućice i predivne plaže. Na Susku ćete se vratit u polovicu prošlog stoljeća. Način života i specifični govor kojim lokalno stanovništvo priča nećete naći nigdje drugdje. Poseban je doživljaj biti na Susku u ljetnim mjesecima kada se okupe iseljenici i prepričavaju svoja sjećanja, dogodovštine iz djetinjstva i kako se nekada na Susku živjelo.

Silba

Poznat kao vrata Dalmacije, otok Silba smjestio se nedaleko od Zadra. Na otoku se nalazi samo jednom mjesto, Silba, ali je zato otok prepun plaža i divljih uvalica koje možete istražiti, kako drugačije nego pješice. Pijesak, tirkizno more, tišina i pokoji karić koji prođe otokom, sve je što trebate za savršen odmor na ovoj maloj oazi mira.

Zlarin

Treći najveći otok u šibenskom arhipelagu, Zlarin je pravi mali zeleni otok. Osim što na njemu nećete naići na automobile, Zlarin je i prvi hrvatski plastic free otok. Na svim kulturnim i zabavnim manifestacijama ne koristi se plastika, plastične čaše i pribor za jelo, već posebno dizajnirane višekratne čaše, a ni u trgovini nećete dobiti plastične vrećice. Otok je raj za potpuni odmor, šetnju, aktivni odmor i uživanje u predivnom čistom moru. Zlarin je poznat i po koraljima, a tu je sačuvan tradicionalni način izrade nakita od koralja, tako da kući možete odnijeti posebne ručno rađene suvenire.

otoci bez automobila_zlarin_unsplash
Zlarin

Prvić

Idilični otok preko puta Vodica, očarati će vas malim uskim ulicama i kamenim kućama. Pitoreskna mjesta Prvić Luka i Šepurine pričaju priču o nekadašnjem sjaju i bogatstvu ovog kraja. Danas na otoku živi tek oko 400 stanovnika, koji uživaju u svom malom raju bez automobila, gužve i stresa. Od Prvić Luke do Šepurine idete pješke ili biciklom, isto kao i do prekrasnih šljunčanih plaža i skrivenih uvala. Otok je pun crkvica i kulturno povijesnih spomenika, a na otoku ćete pronaći i sadržaje posvećene poznatom šibenčaninu Faustu Vrančiću.

otoci bez automobila_profimedia
Prvić

Lopud

Lopud vole svi, od mladih, nautičara, obitelji sa djecom pa sve do holivudskih zvijezda. Zelena oaza bez automobila i ceste privlači mnoge koji žele pobjeći iz prenapučenog Dubrovnika. Ljeti se na Lopudu održava poseban Ponta Lopud filmski festival, koji brojnim radionicama, sadržajima i filmskim premijerama, svake godine privlači neke od najvećih svjetskih filmaša. Na Lopudu se nalazi i predivna pješčana plaža, Šunj, do koje ćete doći samo pješice kroz gustu borovu šumu ili brodom.

otoci bez automobila_unsplash
Lopud

Koločep

Naš najjužniji naseljeni otok je Koločep ili kako ga domaći nazivaju, Kalamota. Pola sata od Dubrovnika uživati ćete u čistom moru, predivnoj šumi i miru bez automobila i gužve. Na otoku se nalaze dva mjesta, Gornje i Donje Čelo, a kratkom šetnjom doći ćete od jednog do drugog mjesta i oko cijelog otoka. Koločep je također poznat i po koraljarstvu, pa ćete se u malom mediteranskom miru upoznati i s tim već gotovo izumrlim zanatom ovog predivnog otoka.

otoci bez automobila_profimedia

Foto: Profimedia, Unsplash

Učitati još
Zatvori