Nove europske rute za putovanje najpoznatijim vlakom na svijetu

Nove europske rute za putovanje
najpoznatijim vlakom na svijetu

Svi će se složiti – na svijetu ne postoji slavniji vlak od Orient Expressa. Vraćajući se u zlatno doba željeznice 1920-ih i 1930-ih, Orient Express je putnike originalno vozio iz Pariza sve do Istanbula, a danas je sinonim za luksuzno putovanje vlakom. Legendarni vlak je ove godine dodao pet novih mjesta za ukrcaj diljem Europe, čineći tako cjelokupno iskustvo putovanja Orient Expressom dostupnijim nego ikad.

Upravo u ovaj vlak je Agatha Christie smjestila radnju svog slavnog romana, Ubojstvo u Orient Expressu, a u njemu ćete osjetiti dašak onog posebnog art deco glamura i elegancije zlatnog doba željeznice.

Tračnicama po Europi u najslavnijem vlaku na svijetu

Orient Express odavno je zarobio srca i maštu putnika diljem svijeta. Tijekom 2020. godine, dok vlak nije mogao prometovati, slagale su se neke nove uzbudljive destinacije i rute, nudeći povećan broj načina da zaljubljenici u putovanja vide Europu, bilo za produženi vikend ili kao dio proširene europske turneje. Poznat po atmosferi koja će vas vratiti u 1920-te, luksuzni i potpuno restaurirani vlak sada je u ponudu dodao 5 novih gradova u kojima će se zaustavljati – Rim, Firencu, Ženevu, Bruxelles i Amsterdam.

Nova ruta do i iz Venecije do Amsterdama povezivat će tri velika europska grada – Pariz, Bruxelles i Amsterdam.

Obilježavajući povratak na rute iz prošlosti, vlak se sada vraća u Rim, zatim ide u Firencu pa prolazi pokraj talijanskih jezera i švicarskih planina, sve do Francuske, odnosno Pariza. Radi se o noćnoj vožnji, a u cijenu je uključena i večera. Putnici mogu iskoristiti i ponudu noćenja u vili San Michele u Firenci ili vili Castello di Casole u Toskani, kao dio putovanja na relaciji Firenca – Pariz.

Ruta od Ženeve do Venecije proći će kroz slavni prijelaz Brenner, planinski prolaz kroz Alpe pa će putnici moći uživati u predivnom pogledu. Zatim prolazi kroz romantičnu Veronu prije nego stigne do Venecije.

Tri nova luksuzna apartmana

Osim novih ruta, Orient Express ima i tri nova apartmana nazvana po gradovima na ruti – Beč, Prag i Budimpešta. Dizajn svakog apartmana nadahnut je jedinstvenim značajkama svakog grada. Praški apartman tako karakteriziraju kestenjaste i zlatne nijanse te mozaici nadahnuti kubistima. Bečki apartman dočarava ‘carsku prirodu’ glavnog austrijskog grada zlatnim i smaragno zelenim bojama te klasičnim dizajnom s romantičnim detaljima. Posljednji apartman, onaj nadahnut Budimpeštom, inspiriran je gotičkom i osmanskom arhitekturom.

Orient Express prometuje Europom od ožujka do studenog, a jednom godišnje putuje u Istanbul. Na polaske u ožujku utjecala su aktualna ograničenja zbog pandemije pa najbolje da posjetite službenu stranicu vlaka kako biste bili u toku s najnovijim informacijama.

Foto: Venice Simplon Orient-Express, Unsplash

Učitati još
Zatvori