Slapovi Niagare: Najljepše putovanje na kojem smo bili – i želimo se vratiti
Slapovi Niagare: Najljepše putovanje na kojem smo bili – i želimo se vratiti

Slapovi Niagare: Najljepše putovanje na kojem smo bili – i želimo se vratiti

Postoje putovanja koja se pamte za cijeli život, i koja, već pri samoj pomisli na lijepe uspomene, sa sobom nose i emocije. Putovanja su to na kojima sve osjećamo intenzivnije; mirise, okuse, boje, ali i sreću, uzbuđenje. Čak i ne zbog vanjskih okolnosti, ljudi koji su s nama, ne zbog odlične fotografije koju smo okinuli, ne zbog nevjerojatnog hotela u kojem smo odsjeli – isključivo zbog same destinacije. Niagarini slapovi definitivno su jedna od takvih destinacija. Zapanjujuća ljepota prirode koja se prostire svuda oko vas već na prvu zaustavlja dah. Među brojnim posjetiteljima i glasnim šumom vode pokušavate uhvatiti trenutak koji ćete pohraniti u pamćenje, a pritom, ipak, ne možete sakriti oduševljenje.

Da biste bolje shvatili ove dojmove, u nastavku donosimo sve što trebate znati o jednim od najvećih slapova svijeta. Vjerujemo da ćete i vi odmah poželjeti na put!

Slapovi Niagare s američke i kanadske strane

Niagara je rijeka u Sjevernoj Americi, s velikim istoimenim vodopadom na granici SAD-a, u saveznoj državi New York, i Kanade, u pokrajini Ontario. Otokom Goat slapovi su podijeljeni na American Fall i kanadski Horseshoe Fall, preko kojega protječe glavnina vode. Na suprotnim obalama smješteni su gradovi-blizanci Niagara Falls, New York i Niagara Falls, Ontario.

Slapove čine tri odvojena vodopada, a iako nisu među najvišim slapovima svijeta, iznimno su široki, te definitivno najpoznatiji i jedni od najljepših na svijetu. Starost Slapova Niagare procjenjuje se na 7000 god.

Niagarini slapovi

Američki slapovi na istočnoj strana i tvore ravnu crtu dugu oko 300 metara, a kanadski slapovi Horseshoe (Slapovi potkove) dvostruko su duži i, kako im i ime govori, imaju oblik potkove. S koje god strane posjetili slapove, sigurno je da će vas očarati. Američki slapovi dugi su oko 300 metara, a visoki do 30 metara, dok su kanadski široki 790 metara, a visoki oko 57 metara.

Niagara Falls State Park

Svake godine milijuni posjetitelja dolaze vidjeti spektakularnu ljepotu Niagare. State park, odnosno državni park Niagara Falls otvoren je svakog dana u godini, a ulaz je besplatan za sve. Veličanstveno čudo prirode koje se ovdje skriva svakodnevno fascinira posjetitelje sa svih krajeva svijeta. Raskoš Niagarinih Slapova, ali i cijelog State Park-a, dom je brojnih staza, aktivnosti i fascinantnih povijesnih mjesta koja čekaju da budu istražena.

Državni park Niagara Falls nalazi se na 400 hektara bujnog terena, gdje možete vidjeti zaštićene divlje životinje i niz uzbudljivih aktivnosti. Krajobrazni arhitekt Frederick Law Olmstead, koji je također dizajnirao Central Park, ovdje je stvorio zemlju čudesa koja okružuje Slapove Niagare, a ona uključuje vrtove, više od 15 milja izazovnih pješačkih staza i zapanjujući pogled na svakom koraku.

Niagarini slapovi
Niagarini slapovi

Vožnja brodom ispod slapova, vidikovac i šetnja

Obilazak slapova iz neposredne blizine moguć je vožnjom brodom nazvanim Maid of the Mist s američke strane granice, za koji će odrasli izdvojiti $25, a djeca iznad 6 godina $15. Generacije posjetitelja opisale su upravo vožnju brodom kao jedan od vrhunaca putovanja i posjeta Niagari.

Nezaboravna vožnja brodom Maid of the Mist omiljena je atrakcija Državnog parka Niagara Falls više od 150 godina; počinje kod tornja za promatranje, gdje gosti dobivaju koristan suvenir – kabanicu za nošenje na brodu, te se ukrcaju na turistički brod. Odatle se kreće, a zatim se prolazi pored podnožja American Fallsa i do bazena Horseshoe Falls – dramatičnog prolaza koji vodi kroz uzburkani vodopad.

Sama vožnja brodom nama je ostala u najljepšem sjećanju. Kabanice smo odmah navukli na sebe – i dobro da jesmo, jer iako se brod ne približava jako blizu podnožju slapa, dovoljno ste blizu da vas voda koja pada s ogromne visine ipak smoči. Također, ovdje se događaju i nevjerojatni fenomeni prirode – ogromna, čarobna duga je cijelo vrijeme prisutna, kao i brojne ptice koje uživaju i plešu pod slapovima. Naravno, i sama činjenica da ste na Niagari, da se svuda oko i iznad vas prostiru najljepši slapovi svijeta, a buka koju čine je smirujuća, ugodna.

Niagarini slapovi
Niagarini slapovi

Cave of the Winds je još jedna fascinantna atrakcija koju smo posjetili. Niz drvenih platformi i šetnica koje vode do podnožja slapova Bridal Veil. Vožnja liftom vodi oko 175 stopa duboko do zadivljujuće Niagarine klisure, a nakon što izađete iz dizala, možete prošetati nizom drvenih staza do poznatog slapa Bridal Veil Falls.

Iznad vas se nadvijaju brzi. strmi vodopadi, tako da biste trebali biti spremni namočiti se i nositi kabanicu i nepropusne cipele koje se ne kližu.

Niagarini slapovi
Niagarini slapovi

Noć na Slapovima Niagare

Tisuće šarenih svjetala svake noći obasjava slapove, čineći tako pokretan lightshow koji okuplja brojne posjetitelje. Svjetlosne projekcije stvaraju pejzaže koji oduzimaju dah, a svijetle svake noći u godini počevši od sumraka. Niagarini slapovi osvijetljeni su i za praznike i značajne prigode, a kratkotrajno budu osvijetljeni prilagođenim bojama kako bi se obilježili značajni datumi u znak potpore dobrotvornim ciljevima.

Niagarini slapovi
Niagarini slapovi

Foto: Pexels, Unsplash, Instagram

Učitati još
Zatvori