New York: Grad koji nikad ne spava
New York: Grad koji nikad ne spava

New York: Grad koji nikad ne spava

Grad koji nikada ne spava stvoren je za duge šetnje i upijanje njegove veličine. Predivni parkovi i filmska atmosfera razlozi su zbog kojih često maštamo o putovanju u New York. Marija Čamber odlučila se uputiti u ovaj velebni grad i svojim nam putopisom donijela dašak atmosfere.

New York

Mikro-univerzum

New York mi je uvijek bio jedan od onih gradova za kojeg znam da postoji tamo negdje, no ne i da ću ga posjetiti u nekoj skorijoj budućnosti. Uvijek je na bucket listi, no u isto vrijeme je i toliko nekako nedohvatljiv. Grad je to za koji misliš da znaš ponešto o njemu zbog svih tih filmova i serija koje gledaš čitav život, a u kojima New York igra jednu od glavnih uloga i svojim šarmom doprinosi samoj radnji. Došao je trenutak kada se jedna stvar s moje liste prekrižila, kupili smo karte za New York.

Čak ni danas ne vjerujem da sam otputovala u taj mikro-univerzum koji kao da ne pripada mojoj stvarnosti, već je tamo negdje u posebnoj kategoriji i ”živi” neovisno o meni. Brooklyn smo odabrali kao kvart u kojem ćemo biti smješteni tih 10 dana. Beskrajno scrollajući Aribnbom, zaključili smo da je omjer cijene i kvalitete najbolji upravo tamo. Budimo realni, New York nije najjeftiniji grad za posjetiti.

Pogled i street food

Nikada neću zaboraviti osjećaj slijetanja u New York i prvog pogleda na Manhattan i njegove nebodere iz zraka. Svi filmovi i serije su tu, ispred mene, i samo čekaju da ih istražim. Nevjerojatan osjećaj. Prvoga dana smo odmah u glavu – 5th avenue. New York nas je dočekao sunčan i ubrzan, a metro smo vrlo lako prokužili. Prvi zalogaj smo odlučili pokloniti njujorškoj tradiciji ilitiga street foodu pa smo pronašli štand poznatih hot dogova, Nathan’s famous.

Svi koji me poznaju, znaju da sam ja jedna velika obožavateljica junk fooda i moram reći da su mi ovi hot dogovi  bili savršeni prvi obrok u New Yorku. Bacili smo đir i do Guggenheim muzeja koji je nažalost bio u fazi preuređenja pa smo posjetili samo poznato predvorje. Mislim da ću se morati vratiti samo kako bih provela jedan cijeli dan u Guggenheimu. 😊

Empire State Building i Joe’s pizza

Bližila se noć, a Empire State Building se počeo paliti i New York je počeo bliještiti. Inače, Njujorčani se hvale da imaju najbolju pizzu na svijetu, a mi smo odlučili to provjeriti odmah prvoga dana. Guglajući smo stalno nailazili na ime ”Joe’s pizza” i shvatili smo da je to mjesto koje se ne propušta, barem ne pri prvoj posjeti ovome gradu. Dakako, dočekao nas je red ispred, no za to vrijeme smo gledali zidove i fotografije poznatih osoba koje su posjetile Joe’s. Njujorška pizza je dosta drugačija od one na koju smo navikli, a to je ona talijanska tipična pizza. Ova je dosta tanja i masnija (jesmo u Americi ili ne?) i svakako ima svoj moment.

Times Square

Dok smo jeli pizzu, primijetili smo ispred nas neka ogromna svjetla i plakate. Nismo ni znali da se nalazimo tik do Times Squarea sve dok nismo pogledali na mapu. Mislim da se to ludilo ne može opisati riječima, barem ne u ovom putopisu. Istražujući Manhattan smo još nekoliko puta posjetili Times Square i svaki put mi je izgledao nekako drugačiji, ali uvijek kaotičan. Neposredno u blizini Times Squarea nalazi se i Broadway theatre, dom najboljim svjetskim mjuziklima.

Mi smo odlučili da ga moramo doživjeti i kupili karte za ”Fantom u Operi”. ”Fantom” je najpoznatiji mjuzikl i mjuzikl koji se najduže izvodi na njujorškom Broadwayju, konkretno u Majestic Theateru, a igra od 1988. Od ožujka sljedeće godine prestaje s izvođenjem pa svakako preporučam posjet ako ste uskoro u New Yorku. Moram priznati kako je ovo iskustvo koje ću pamtiti cijeli život i mislim da se takvo nešto može doživjeti samo na Broadwayu.

Bagel koji se mora probati

Kada smo već ranije spomenuli njujoršku pizzu i street food, nešto što biste također trebali isprobati je bagel. Malo je reći da sam živjela na njima i jedva ih čekam pripremiti i doma. Iako ih možete naći na nekoliko lokaciju i u Hrvatskoj, moram vas upozoriti da su bageli u New Yorku jedan konkretan obrok, a možete ih naći na svakome kutku grada. Ne propustite u svoj bagel odabrati i schemear, nezaobilazni kremasti sir koji je za njujorški bagel nezaobilazan.

Pogled s Brooklyn bridgea

Iako je lijepo iskusiti Manhattan na licu mjesta, moram reći da su mi pogledi iz Brooklyna još draži. DUMBO (Down Under Manhattan Bridge Overpass), Brooklyn Heights i Williamsburg obiluju rooftopovima s kojih možete chillati i promatrati skyline. A najbolji način za premještanje s Manhattana na Brooklyn je trajekt koji kreće s Pier 11 do DUMBO-a. Plovite nekih 10 minuta po rijeci Hudson i divite se skylineu koji postaje sve bolji i bolji. Od tu se možete uputiti do Brooklyn bridgea koji je jako sladak za baciti đir i opaliti super fotke u zalazak. Prije samoga zalaska smo odabrali rooftop na 1Hotel za koktele. Imali smo sreću pa smo uspjeli naći mjesto bez rezervacije, a ako želite biti sigurni da nećete poljubiti vrata, svakako preporučam rezervaciju.

Bingo night

Nešto što ne možete naći baš u putopisima i vodičima za New York svakako je bingo night u Brooklynu. Moram reći kako mi je ovo jedno vrlo unikatno i zabavno iskustvo. Prosjek godina u toj bingo sali bio je cca 65, a sve je izgledalo kao iz klasičnih serija i filmova. Nismo ništa osvojili, no ludo smo se zabavili. Ako želite posjetiti, ovo legendarno mjesto možete naći na adresi 416 5TH avenue, Brooklyn, a bingo se igra svake večeri od 19:30. Još jedna stvar koja me oduševila je stand up komedija u Comedy cellar. Cijena ulaznice ovisi o danu kada želite doći, a plaćate je zajedno s kompletnim računom na kraju večeri. Ovaj događaj morate rezervirati na njihovom webu.

Central Park

Sada kada pogledam unatrag, jedna stvar za koju mi je žao što nisam provela duže vremena je Central Park. Ogroman park koji nudi toliko toga, a mi smo rentali bicikle i prošli jedan dio. Svakako preporučam da odvojite barem nekoliko sati za park, kao i vrijeme za chillanje i uživanje (naravno, ako vas potrefi sunčani dan). Ukoliko New York posjećujete zimi, nemojte zaobići klizalište i baš pravi zimski, njujorški vibe. Nakon Central Parka, uputili smo se na Top of the Rock za jedan od najboljih pogleda na Manhattan. Imam jedan tip, rezervirajte ulaznicu za posjet u sunset kako biste doživjeli pogled i preko dana i preko noći. Ja ne znam koja verzija mi je magičnija tako da svakako vrijedi platiti +10 $ na ulaznicu.

New York pripada posebnoj kategoriji gradova koje valja posjetiti

Kada me pitaju za dojmove New Yorka i je li najbolji grad koji sam posjetila, kažem da je on u nekoj drugoj kategoriji. Legendaran, kaotičan i apsolutno poseban. Ne može se usporediti ni s čim što sam do sada vidjela niti posjetila, a ono što znam je da ću se morati vratiti, kad-tad.😊

New York: Grad koji nikad ne spava

Tekst: Marija Čamber

Foto: Marija Čamber, Pexels

Učitati još
Zatvori