Neobična putovanja: Nestvarni prizori koje nude najljepši vulkani svijeta
Neobična putovanja: Nestvarni prizori koje nude najljepši vulkani svijeta

Neobična putovanja: Nestvarni prizori koje
nude najljepši vulkani svijeta

Iako smo se u većem broju vratili u urede, nikad nije prerano niti prekasno planirati iduće putovanje. Ako se smatrate neustrašivim putnikom i tragate za avanturizmom, možda biste trebali razmisliti o tome da počnete posjećivati vulkane. Za to postoji nekoliko razloga, a vjerujemo kako ćemo vas do kraja članka uvjeriti u to.

Najljepši vulkani svijeta

Na našem planetu postoji otprilike oko 1500 potencijalno aktivnih vulkana od kojih je oko 500 erumpiralo otkako su se počele zapisivati vulkanske aktivnosti. Od svih vulkana koji su erumpirali u posljednjih 10 000 godina oko 10% njih je na području SAD-a. Tijekom tisuća godina vulkanska aktivnost kreirala je neke od najljepših krajolika na svijetu koji ostavljaju bez daha.

Najljepši vulkani svijeta

Bilo da se nalaze na otoku, pod vodom ili u pustinji, rezultati su očaravajući i nestvarni. Ali budite oprezni. Neki su lako dostupni i imaju jednostavne staze, dok neki zahtijevaju dodatnu opremu, vještine penjanja, dobru kondiciju i dovoljno hrabrosti da biste došli do vrha. Iako je većina vulkana aktivna, sigurni su za posjet. No trebali biste uvijek biti svjesni rizika i educirati se o vulkanu koji posjećujete. U nastavku smo izdvojili jedanaest najljepših vulkana na svijetu koji su savršeni za sve avanturiste i zaljubljenike u čuda prirode.

Stromboli, Italija

Smješten na malom otoku sjeverno od Sicilije, Stromboli je jedan je od najaktivnijih vulkana na svijetu s redovitim erupcijama. Doduše nisu to erupcije kakve viđamo u filmovima, ali ipak nešto što ne možete vidjeti svakoga dana. Do vrha vulkana vodi utabana cesta, a opustiti se možete i na jednoj od mnogih crnih plaža. Nakon posjeta vulkanu, možete prošetati obližnjim selom.

Stromboli
Profimedia

Etna, Italija

Etna na Siciliji najveći je i najaktivniji vulkan u Europi. No česte erupcije rijetko predstavljaju opasnost za naseljena područja.

Profimedia
Profimedia

Vezuv, Italija

Vezuv je kultna znamenitost i poznat je po razaranju rimskog grada Pompeja, stoga je sada jedna od najvećih turističkih atrakcija Italije. Kako biste došli do vrha hodat ćete oko 30-40 minuta. Krater još uvijek ispušta plinove, pa treba biti vrlo oprezan.

Vezuv
Profimedia

Fagradalsfjall, poluotok Reykjanes, Island

Vulkan Fagradalsfjall eruptirao je u ožujku 2021., što je bila prva erupcija za to područje nakon snažne seizmičke krize, a ponovo se aktivirao početkom osmog mjeseca ove godine.

Fagradalsfjall

Kilimanjaro, Tanzanija

Ne samo da je najviši vulkan u Africi, Kilimanjaro je ujedno i najviša planina u Africi. Činjenica je to koja privlači velik broj znatiželjnih turista. Ne očekujte da ćete vidjeti bilo kakvu vulkansku aktivnost jer od njegova tri stošca, dva su neaktivna, a drugi je u stanju mirovanja više od sto pedeset tisuća godina. Ipak, zbog krajolika se isplati doživjeti tu prirodnu posebnost.

Kilimanjaro
Kilimangjaro

Nyiragongo, Kongo

Jedan od najljepših i najaktivnijih vulkana na svijetu nalazi se u blizini jezera Kivu na istočnoj granici DR Konga u Nacionalnom parku Virunga koji sadrži najveće jezero lave na svijetu.

Nyiragongo
Profimedia

Kelimutu, otok Flores, Indonezija

S više od 13.000 otoka, Indonezija je vodeća u svijetu s najvećim brojem aktivnih vulkana. Ovaj se vulkan jako razlikuje od ostalih. I dok iz drugih izlazi lava, Kelimutu je ispunjen jezerima koja se mijenjaju iz plave ili čak tamnocrvene ili crne, ovisno o tome što se događa ispod njega. Stoga je najbolje vrijeme da ga posjetite rano ujutro kada možete vidjeti prekrasan izlazak sunca.

vulkan Kelimutu

Popocatépetl, Meksiko

Jedan od najaktivnijih meksičkih vulkana i drugi vulkan u Sjevernoj Americi po visini. Kako biste došli na vrh ovog vulkana trebat će vam otprilike šest sati penjanja po vulkanskom pepelu, snijegu i ledu dok ne dođete do kratera.

Profimedia

Cotopaxi, Ekvador – najviši aktivni vulkan na svijetu

Druga po visini južnoamerička planina (6095 m) ujedno je i najpopularnije planinarsko odredište u Ekvadoru.

Cotopaxi vulkan
Profimedia

Fuji, Japan

Iako je prošlo više od tristo godina od erupcije vulkana Fuji, još uvijek je klasificiran kao aktivni vulkan. Nadvija se nad gradom Tokio i najviši je vrh Japana. Ako bi se bilo koji vulkan mogao klasificirati kao višenamjenski, onda bi to svakako bio Fuji. Njegova oštra formacija kreativno je nadahnula pisce i umjetnike, obožavan je kao svetište, uzletište je za paraglajding, a zimi se koristi i kao skijalište.

Tongariro, Novi Zeland

Na ovom dijelu nacionalnog parka Tongariro možete prošetati nekim od najpopularnijih staza za pješačenje na Novom Zelandu. Crveni krater ili Smaragdna jezera čarobna su mjesta koja ćete rado zabilježiti fotografiranjem. Zbog prirodne ljepote, boje jezera, ali i biljaka jasno je zašto je ovo područje izabrano za scene Mordora u Gospodaru prstenova.

Tongariro vulkan

Foto: Profimedia, Pexels, Unsplash

Učitati još
Zatvori