Od kraljeva i careva do holivudskih glumaca, tko je sve odsjeo u najstarijim jadranskim hotelima?
Od kraljeva i careva do holivudskih glumaca, tko je sve odsjeo u najstarijim jadranskim hotelima?

Od kraljeva i careva do holivudskih glumaca, tko je sve odsjeo u najstarijim jadranskim hotelima?

Prije gotovo 140 godina, u tada malom obalnom gradiću Opatiji, otvara se prvi hotel na ovoj strani Jadrana. 140 godina kasnije, turizam je napravio svoje, a danas u Hrvatskoj imamo preko 800 hotela. Gotovo sve se promijenilo u to vremenu, ali je jedno ostalo isto, kvaliteta i klasa su vječni.

Hoteli koji neprekidno rade više od stotinu godina zadovoljit će gotovo svačiju znatiželju i želju za istraživanjem. Nostalgično je posjetiti hotel, odmorište ili sobu koja je svjedok nekog prošlog vremena, a neki hoteli na Jadranu su upravo to. Bez obzira na to koliko vremena i trendova prođe, ništa ne može izbrisati povijest. Najstariji jadranski hoteli kriju mnoge priče, a tko je sve gostovao u njima, pročitajte u nastavku.

Hotel Kvarner, Opatija

Austrijski aristokrati obožavali su Kvarner. Baš zbog njih, Villa Angiolina izgrađena je 1844., a Hotel Kvarner četrdeset godina kasnije, 1884. godine i vode se kao prvi hoteli na Jadranu.

Hotel Kvarner, tada Hotel Quarnero, bio je predviđen za sanatorij za plućne bolesti, a veliki trud je uložen i u imidž Opatije kao lječilišta. Nekoliko godina kasnije, Opatija je i dobila status lječilišta te se u počecima turizam svodio na zimske mjesece.

najstariji hrvatski hoteli

U hotelu je nekad dolazila crem de la crem Europe. Posebno je bila tražena Villa Amalia, jedna od ljetnikovaca u sklopu hotela koja i danas plijeni poglede. Od samog cara Franje Josipa I. do balerine Isadore Duncan, danas u hotelu možete i zaviriti u šarenu povijest.

najstariji hrvatski hoteli
Hotel Kvarner

Kroz godine je hotel nekoliko puta mijenjao ime, ali je duh ostao isti. Hotel Kvarner i dalje utjelovljuje duh glamura na opatijskoj rivijeri. Nedavno je renoviran tako da će veliku 140. obljetnicu dočekati u punom sjaju.

Grand Hotel Imperial, Dubrovnik

Najstariji dubrovački hotel svoja vrata otvorio je na zimu 1897. godine – uoči svetkovine svetog Vlaha, zaštitnika Grada. Grand Hotel Imperial radio je također samo u zimskim mjesecima, dok bi ljeti zatvorili zbog neisplativosti.

Teško je danas zamisliti da su u Dubrovnik navraćali samo rijetki gosti, ali zbog udaljenosti, pa zatim zbog neadekvatnih smještaja, Dubrovnik nije bio zanimljiv. Imperial je gostima nudio sve što su imali i na dvoru, centralno parno grijanje, luksuzno opremljene sobe, električno dizalo, salone za čitanje i igranje, restorane i kavane. Na predivnoj terasi Imperiala plesali su i britanski kralj Edward VIII sa svojom Wallis Simpson. A u posljednjih stotinjak godina posjetili su ga gotovo pa svi bitni dubrovački gosti, od dužnosnika do holivudskih zvijezda.

S vremenom je hotel renoviran nekoliko puta, promijenio je i vlasnike, ali duh omiljenog gradskog hotela, ali i gradskog okupljališta je ostao.

Hotel carice Elizabete, Hvar

Danas jedna od naših najpoznatijih party destinacija, naš najsunčaniji otok, nekada je nudio iznimne zdravstvene benefite, koje je koristila i sama carica Elizabeta. Prvi hvarski hotel bio je u sklopu Higijeničkog društva, smješten u iznajmljenoj kući na hvarskoj pjaci. Danas je na tom mjestu samo spomen ploča za uspomenu, ali u prostoru starog kneževog dvora i danas je uređen hotel u spomen samoj carici Elizabeti.

Blage zime, pitka voda kišnica, agrumi, aromatično bilje, sve je to privlačilo aristokrate iz Austrije, Češke i Mađarske da nekoliko mjeseci godišnje provode na otoku. U luksuznom Cru-salonu bila je čitaonica s domaćim i stranim novinama, biljarski stol, a na terasi su se održavali koncerti.

Danas je hotel renoviran i osim austrijske povijest, priča priču o venecijanskom kneževom dvoru u kojem je smješten. Grad i otok Hvar danas posjećuju drugi gosti, ali i dalje odlaze oduševljeni prirodom i povješću koju dožive.

Hotel Korčula, Korčula

Na rubu starog grada, 1912. godine izgrađen je prvi korčulanski hotel. Hotelska kavana postala je središte društvenog života Korčulana, a novi hotel ponudio je smještaj slučajnim i namjernim prolaznicima.

Hotel Korčula

Šarmantni hotel na korčulanskoj rivi posjetila je čak i Jackie Kennedy, ljeto nakon atentata na J.F. Kennedya, ali i kultna Sofia Loren. Danas renovirani hotel zadržao je duh starog grada, a na hodnicima ćete vidjeti fotografije i naslovnice magazina iz njegovih zlatnih vremena, 30-ih godina prošlog stoljeća.

Foto: Sunčani Hvar, Aminess

Učitati još
Zatvori