5 predivnih najstarijih gradova na svijetu

Fascinacija drevnim civilizacijama vjerojatno će zauvijek biti nepresušni izvor inspiracije i motivacija za putovanja ljudima iz cijelog svijeta. Ne samo da njihova bogata kultura i povijest nudi bezbroj sadržaja kojima je teško odoljeti, mjesta na kojima su nastale utjecajne kulture, obavijena su posebnom energijom i snagom te pružaju materijal za proučavanje i istraživanje, kako znanstvenicima, tako i pustolovima. Riječ je o onim lokalitetima gdje ćete se uvijek osjećati poput djeteta – znatiželjno i entuzijastično.

Prvi gradovi na svijetu razvili su se tijekom neolitika u drevnoj Mezopotamiji. Iako mnogi od tih gradova više ne postoje, postoji nekoliko onih koji su se razvili u moderne gradove. U jednom trenutku, ti su drevni gradovi bili središta velikih civilizacija, a nekoliko ih i danas ima tu značajnu ulogu. Svi ovi gradovi imaju bogatu povijest, a mnoge ruševine i spomenici nastavljaju privlačiti tisuće turista.

U nastavku donosimo najstarije gradove koji ne prestaju oduševljavati turiste iz cijelog svijeta.

Luxor, Egipat

Ovaj egipatski biser star je približno 3000 godina. Često  je nazivan “najvećim svjetskim muzejem na otvorenom”. Prekrasno očuvani hramovi Luxora  privlače tisuće posjetitelja iz cijelog svijeta. Dolina kraljeva, gdje je otkriven Tutankamonov grob, nalazi se na maloj udaljenosti od rijeke Nil.

Atena, Grčka

Atena je jedan od najstarijih i najvažnijih gradova u kojoj je rođena zapadna civilizacija. Grad je bio naseljen još u vrijeme neolitika, oko kraja 4. tisućljeća prije Krista. Do prvog tisućljeća prije Krista, Atena je postala vodeći grad stare Grčke.

Prema grčkoj mitologiji, Atena je dobila ime po svojoj zaštitnici Ateni nakon što je pobijedila Posejdona te je darovala gradu maslinovo stablo, koje simbolizira mir i prosperitet. Atena je dosegla svoj vrhunac u petom stoljeću kada je razvila nekoliko kulturnih dostignuća koji su postavili temelje zapadne civilizacije, a ovo razdoblje postalo je poznato kao zlatno doba grčke demokracije.

Byblos, Libanon

Prema arheološkim istraživanjima, Byblos je grad utemeljen prije čak 7000 godina. Legenda kaže da je Byblos izgradio Cronus kao prvi grad Fenicije. Tijekom drevnog razdoblja Egpytia, Byblos je postao glavno trgovačko središte jer je grad bio glavni izvoznik cedra i vrijednog drveta u Egipat. Feničanska abeceda je razvijena upravo u ovom gradu i gotovo svi poznati rani feničanski natpisi dolaze iz tog područja. Byblos je otkrio Pierre Montet 1921. te proglašen je UNESCO-vim mjestom svjetske baštine 1984. godine.

Aleppo, Sirija

U novijoj povijesti, grad Aleppo je postao poznat kao središte sirijskog građanskog rata. Grad je doživio ogromna razaranja i najgore je pogođen ratom. Unatoč sadašnjim okolnostima, Aleppo je grad antičkog značaja s bogatom baštinom, a uvršten je na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine 1986. godine. Iako je točna starost grada nepoznata, područje je bilo naseljeno još od 5000. godine prije Krista zbog neprekidne okupacije grada, arheolozima je bilo teško istražiti regiju. Prvi zabilježeni spomen Aleppa potječe od Ebla, koje datiraju iz 3000. godine prije Krista.

Plovdiv, Bugarska

Plovdiv, koji se često navodi kao jedan od najstarijih gradova u Europi, prvi put je naseljen tijekom neolitika oko 6000. godine prije Krista. Kroz dugu povijest grada, osvajali su ga različiti narodi, uključujući Tračane, Makedonce, Rimljane, Bizantince, Bugare i Osmanlije, a sva ta osvajanja dovela su do raznolike kulturne i povijesne baštine grada.

Grad je oduvijek služio kao važno središte. Bio je to grčki i trakijski polis, ponos Filipa II. Makedonskog, kulturni centar Bizantskog carstva, glavni grad Trakije pod Rimljanima i bugarsko uporište.

Foto: Instagram, Unsplash, Pixabay

0