Najšarenije europske ulice koje ćete odmah poželjeti posjetiti

Od najljepših gradova i udaljenih sela do neobičnih zgrada i ribarskih kuća, Europa je riznica šarenih lokacija koje samo čekaju da budu otkrivene. Sa svojim moćnim glavnim gradovima, živopisnim obalnim mjestima i selima koja su toliko šarmantna da ih treba vidjeti uživo kako bi se moglo povjerovati u tu istinsku ljepotu, Europa je šarena u svakom mogućem smislu te riječi.

Na ovom predivnom kontinentu ima mnogo posebnih mjesta, od savršenih otoka i srednjovjekovnih zamkova, maestralnih spomenika kulture, do hotela, cvjetnih vrtova i bujnih tržnica.

Ovdje su samo neke od naših omiljenih ulica koje pune boja. Upoznajte šarene ulice koje su proslavile neke od najljepših europskih gradova.

Colmar, Francuska

Colmar  je na glasu kao jedan od najljepših gradova u Europi. Svaka ulica u nevjerojatno slikovitom, srednjovjekovnom gradu pokrajine Alsace je eksplozija boja. Ovo pitoreskno mjesto ima i šarmantni nadimak – “Mala Venecija”, a posebno je uzbudljiva mješavina dobro očuvane germanske i francuske arhitekture koja daje gradu jedinstven pečat stila koji i dalje očarava posjetitelje.

Happy Rizzi Haus, Braunschweig, Njemačka

Ulica koju je oslikao američki umjetnik James Rizzi u svom prepoznatljivom grafičko ilustracijskom stilu. Happy Rizzi Haus izaziva podijeljena mišljenja kod mladih i zrelijih generacija stanovnika Braunschweiga, ali zasigurno je donio boju i živopisnost Ackerhofu. Dizajniran od strane Konrada Klostera, uredski kompleks sadrži neobične prozore nepravilnih oblika i reljefe koji oponašaju Rizzijev stil crtanja.

La Muralla Roja, Španjolska

Ružičasto-bijelo španjolsko stambeno naselje moglo bi podsjećati na sliku M. C. Eschera, ali zapravo je bilo inspirirano tradicijom kasba i pri nastajanju se se arhitekti poigrali uporabom javnog i privatnog prostora. Djelo arhitekta Ricarda Bofilla izgrađeno je 1973., “Crveni zid” ima odjeke meksičkog arhitekta Luis Barragana, koji je inspirirao mlade arhitekte da vizualiziraju Trumpov granični zid kao ružičastu strukturu.

Burano, Italija

Nikoga ne ostavljaju ravnodušnim živopisn ribarske kuće na otoku Burano, smještenom u venecijanskoj laguni. Držeći se stroge sheme boja, koja je na snazi ​​od osnivanja otoka, stanovnici ne mogu obojiti svoje kuće u jednoj od duginih boja bez prethodnog odobrenja vlade.

Nyhavn, Kopenhagen

Vjerojatno nikada ne dosadi pogled na šarene, vedre i divne zgrade iz 17. stoljeća koje se nalaze na sjevernoj strani stare luke Kopenhagena u Nyhvnu. Upravo je na ovom mjestu nekada živio pisac Hans Christian Andersen pa ne čudi toliko razigrana mašta koju samo ovakvo mjesto može potaknuti i oživjeti.

Stortorget, Stockholm, Švedska

Stortorget, najstariji gradski trg u Stockholmu, poznat je po dvjema stvarima: poznatom božićnom sajmu i živopisnim kućama trgovaca iz 17. stoljeća. Hrabri crveni, žuti i zeleni objekti u srcu starog grada Gamla Stan posebno su popularna lokacija u najhladnijim skandinavskim danima i savršena su kulisa za vaš  (zimski)odmor.

Nova do Carvalho, Lisabon

Poznat po svojim jedinstveno popločanim zgradama, Lisabon je vrelo živopisnih ulica, od kojih se mnoge nalaze u starom središtu grada. Jedna od takvih jedinstvenih ulica je Pink Street koja će vas osvojiti starinom i vedrinom koje se prepliću na svakom centrimentru ovog lijepog mjesta. Riječ je o projektu arhitekata Joséa Adriãoa i gradskog vijeća čija je ideja i želja bila stvoriti pozitivnu regeneraciju ulice.

Foto: Pexels

0