Ovaj francuski grad je proglašen najboljom europskom destinacijom za 2020. godinu

Popularni portal za putovanja European Best Destinations, koji je ujedno i istoimena organizacija sa sjedištem u Bruxellesu nastala s ciljem promicanja kulture i turizma u Europi, i ove je godine od svojih čitatelja zatražila da odaberu najbolju europsku destinaciju. Čitatelji su svoje glasove za 15 nominiranih destinacija mogli dati do 5. veljače, a sada su stigli i rezultati. U anketi je sudjelovalo više od 600.000 ljudi koji su odlučili da je francuski grad Colmar najbolja europska destinacija za 2020. godinu.

Bajkoviti grad koji osvaja na prvu

O Colmaru smo baš nedavno pisali, kad smo ga uvrstili na popis najljepših francuskih gradića idealnih za proljetno putovanje. Colmar se nalazi u bajkovitoj francuskoj regiji Alsace i smatra se jednim od najljepših i najromantičnijih gradova na svijetu. Idealna je destinacija za sve zaljubljene parove, ljubitelje povijesti, foodieje, obožavatelje glazbe i zaljubljenike u kulturu.

Ovaj gradić od 65.000 stanovnika možete posjetiti u bilo koje doba godine jer je jednako lijep u sva četiri godišnja doba iako će mnogi reći da je ipak najljepši za vrijeme Božića. Pet božićnih sajmova postanu mini naselja usred grada koji stvarno izgleda čarobno. Mnogi kažu da je upravo Advent u Colmaru jedan od najljepših u Europi, a tome svakako doprinosi i povijesna arhitektura starog gradića koji se pretvori u pravu božićnu bajku.

Osim zimi, Colmar je predivan i u proljeće, kad sunce osvjetljava njegove šarene kućice, slastičarnice su ukrašene čokoladnim jajima spremajući se za Uskrs, a vrhunski kuhari spremni su izložiti svoje najbolje jelovnike i najbolja vina. U proljeće se sve budi pa tako procvjeta i cvijeće koje ukrašava ionako dovoljno slikovite fasade kuća s prepoznatljivim drvenim gredama po kojima je ovaj grad prepoznatljiv u cijelom svijetu. Inače, Colmar je najsunčaniji grad u Francuskoj s 300 sunčanih dana u godini pa ga svakako stavite na vrh vaše wish liste.

Rijeka u top 10

Drugo mjesto na popisu najboljih europskih destinacija za 2020. godinu zauzela je Atena, a nju slijede glavni grad Gruzije, Tbilisi, Beč i portugalski Cascais. Na šestom mjestu našao se rumunjski grad Sibiu, belgijski Namur smjestio se na sedmo mjesto, a naša Rijeka, ovogodišnja europska prijestolnica kulture, zauzela je osmo mjesto. Pariz i Bydgoszcz u Poljskoj zaokružuju top 10 najpopularnijih europskih destinacija koje se isplati posjetiti ove godine.

Foto: Unsplash, Pixabay

0