Ultimativni vodič po europskim božićnim sajmovima
Ultimativni vodič po europskim božićnim sajmovima

Ultimativni vodič po europskim
božićnim sajmovima

Još malo i ulazimo u najljepše doba u godini – Advent. Najhladnije vrijeme u godini koje je zapravo najtoplije u srcu. Lampice, šljokice, ukrasi, kobase, kolačići… nastavite slobodno niz. U vrijeme Adventa volimo se družiti po ulicama i na kućicama koje unose veselje u gradove. Samim time i u naše slobodne vrijeme. U iščekivanju početka božićnih sajmova koji samo što nisu počeli, odlučili smo istražiti ponudu van Lijepe naše. Najljepši europski božićni sajmovi za koje možda niste znali i koje niste posjetili donosimo vam u nastavku.

Najljepši europski božićni sajmovi

Za Advent smo već naviknuli ići u Beč i Budimpeštu, ali što je s ostalim europskim gradovima koji nude sajmove kao iz bajke? Ne biste vjerovali, ali zaista ima prekrasnih pitoresknih mjesta u kojima vlada čarolija i blagdanski kič. Naravno, kič s pozitivnim predznakom. Iako nismo mogli preskočiti ikonična mjesta – Beč i Budimpeštu, danas vas vodimo na manje poznate lokacije božićnih sajmova. Prva destinacija na koju putujemo je Francuska koja nas je ostavila bez daha. Ništa manje nismo oduševljeni i božićnim sajmovima u Njemačkoj. Gdje sve možete otputovati ovog Adventa pogledajte u nastavku.

1. Strasbourg, Francuska

Prvo odlazimo u Strasbourg – središte pokrajine Alsace koji ima veliku tradiciju božićnih sajmova. Ovaj je sajam najstariji u Francuskoj i datira još od 1570. godine, a ambijent tokom ovog razdoblja zaista je jedinstven. Kada dođete u Strasbourg, morate vidjeti njihovo 30 metarsko božićno drvce! Nalazi se na Place Kléber, trgu gdje su se povijesno okupljali mnogi prodavači jelki. Jedan je od najviše okićenih prirodnih božićnih drvaca u Europi.

Pročelja i ulice prekrasno su ukrašeni, izlozi svjetlucaju, miris cimeta i začina širi se zrakom te nas vraćaju u djetinjstvo, a iz crkava odzvanjaju božićne pjesme. Tijekom prosinca Strasbourg je jedan od najosvjetljenijih gradova u Europi. Stotine trgovaca i obrtnika zauzimaju 300 kućica na božićnom sajmu koji su postavljeni gotovo posvuda u centru. Ovdje možete kupiti prekrasne ukrase za bor te uživati u delicijama i kuhanom vinu.

2. Colmar, Francuska

Francuski gradić Colmar smješten nedaleko od Strasbourga u pokrajini Alasce naš je favorit. Do njega možete stići autom iz Strasbourga za samo 45 minuta ili vlakom iz Parisa koji vozi manje od dva i pol sata. Iz Colmara se ne smijete vratiti bez fotografije u Rue des Marchands. Na Gourmet Marketu se nalazi 9 kućica s 9 kuhara koja pripremaju božanstvena francuska jela. Od predjela do deserta, od kamenica do alzaških specijaliteta. Osim toga Francuska je poznata po vinima pa vinarije u Colmaru organiziraju božićna kušanja domaćih vina koja ne smijete propustiti. Alzaške vinograde i njihove vinarije možete otkriti tokom adventskih vikenda jer postoji božićni shuttle koji neprekidno vozi na ove lokacije. Još jedan lijepi prizor nudi se u pitoresknoj četvrti Mala Venecija gdje možete čuti tradicionalne božićne pjesme u izvedbi dječjih zborova na osvijetljenim brodovima.

3. Frankfurt, Njemačka

Njemački grad koji nije toliko popularan kao turistička odrednica, ali koji definitivno ima prekrasan ugođaj tokom Adventa je Frankfurt. U blagdanskom duhu možete uživati u čitavom gradu, a božićne sajmove s njemačkim kobasicama i ostalim specijalitetima možete pronaći na nekoliko lokacija. Te lokacije su: Romberger, Paulsplatz, Mainkai, Hauptwache i Friedrich-Stoltze-Platz. Tu je i zabava za klince – genijalni vrtuljak koji nas je oduševio.

 

4. Budimpešta, Mađarska

Jedan od najboljih sajmova u Europi za koji se čak pretpostavlja da će ove godine osvojiti nagradu najboljeg nalazi se u Budimpešti. Iako ima veliki broj malih sajmova, dva najveća su na Trgu svetog Stjepana te božićni sajam na trgu Vörösmarty.

Božićni sajam na trgu Vörösmarty često se smatra jedinim božićnim sajmom u gradu Budimpešti, što nije točno. Istina je da je božićni sajam na trgu Vörösmarty najstariji, najbogatiji i najspektakularniji od svih božićnih sajmova u Budimpešti. Drugi sajam, onaj na Trgu svetog Stjepana, nalazi se točno ispred istoimene bazilike koja je jedna od najviših zgrada na peštanskoj strani Budimpešte. Ispred Bazilike možete klizati uz društvo velikog božićnog drvca. Također na štandovima sajma članovi Nacionalne udruge narodnih umjetnika prodaju svoje jedinstvene i visokokvalitetne tradicionalne rukotvorine. Najveće klizalište ipak je trgu Junaka ispred dvorca Vajdahunyad gdje možete klizati u prizoru kao iz bajke.

Od blagdanskih specijaliteta svakako ne smijete propustiti trdelnik – autentičnu slasticu od lisnatog tijesta punjenu različitim namazima i dodacima. Iako se trdelnik najviše jede u Češkoj, ova slastica svoje podrijetlo zapravo vuče iz Mađarske.

5. Beč, Austrija

Blještave božićne dekoracije, pregršt kreativnih ideja za blagdanske darove, kuhano vino, punč i gastronomske delicije ove godine ponovno vas očekuju u Beču. Austrijska prijestolnica nadaleko je poznata po svojim božićnim sajmovima.

6. Salzburg, Austrija

Salzburški Christkindlmarkt, kako je danas poznat diljem svijeta, postoji još od 1974. Božićni sajam na trgu kod katedrale u Salzburgu pružit će vam sve što možete poželjeti. Od lokalnih narodni običaji i tradicijski ukrasi za božićno drvce preko darova za velike i male, tamjana za dočaravanje blagdanskog ugođaja pa sve do ukusnih poslastica u obliku austrijskih specijaliteta, kuhanog vina i toplog punča. Christkindlmarkt nije samo mjesto za oko 100 kućica koji će nuditi ukrase, darove, hranu i piće, već ćete moći uživati i u šarolikom programu događanja. Od čitanja božićnih priča za djecu preko povorka krampusa sve do božićnih obilazaka s vodičima i zborskih koncerata.

Foto: Tourismus Salzburg
Foto: Tourismus Salzburg
Učitati još
Zatvori