Virtualno putovanje do najljepših željezničkih postaja na svijetu

Virtualno putovanje do najljepših
željezničkih postaja na svijetu

Svjetske željeznice i postaje često su prvo i zadnje što ugledamo u novom gradu koji posjećujemo, no one danas više nisu samo mjesto kroz koje prolazimo trčeći na vlak, već su i turistička odredišta na kojima možemo naučiti mnogo o povijesti i kulturi destinacije, arhitekturi i dizajnu, ali i uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi, umjetničkim instalacijama te brojnim trgovinama. Ovo su neke od najljepših građevina na svijetu u kojima se danonoćno odvija željeznički promet, a koje godišnje oduševljavaju milijune posjetitelja. Ne bismo se žalile kada bismo mogle provesti i po cijeli dan na svakoj od ovih prekrasnih, užurbanih ali čarobnih, destinacija.

Atocha Station, Madrid

Glavna željeznička postaja u Madridu zove se Atocha. Dok vlakovi dolaze i odlaze s brojnih terminala, prolaznici mogu uživati u tropskom vrtu s preko 4000 stabala, biljaka, riba i gmazova, pa se ponekad čini kao da ste u botaničkom vrtu, a ne na željezničkoj postaji. Tu su naravno i brojne trgovine, kafići i restorani. Ova, najveća postaja u Madridu otvorena je još 1851. godine kao jednostavno stajalište, a kasnije je nadograđivana i proširivana. Elegantnu fasadu od kovanog željeza dizajnirao je Alberto de Palacio Elissagne, uz malu pomoć hvaljenog arhitekta Gustava Eiffela. Novi dio Atoche koristi se za željeznički promet, vlakove koji voze na velike udaljenosti te na lokalne usluge, dok je stari dio namijenjen uredima te trgovačkom i rekreativnom kompleksu.

Grand Central Terminal, New York City

Dovršen 1913. godine, predivan Grand Central Terminal danas je jedna od najposjećenijih atrakcija na svijetu, te drugo najposjećenije odredište u New Yorku, odmah nakon Times Square-a . Ovo je jedan od najljepših američkih primjera Beaux-Arts arhitekture, a neka od glavnih obilježja su mu veličanstveni, nebeski stropni murali, prekrasni masivni lusteri, brojni prolazi, sat s četiri lica koji se nalazi u središtu glavne prostorije, odmah iznad informativne kabine te je glavno mjesto susreta posjetitelja. Ovo arhitektonsko čudo danas je, osim željezničke postaje, i turističko odredište na kojemu se uživa u restoranima, coffee shopovima i kupovini, a naravno, tu su snimljeni i brojni poznati filmovi.

St. Pancras International, London

St. Pancras International, najveća londonska željeznička postaja, jedna je od najljepših i najelegantnijih na svijetu. Otvorena je 1868. godine te predstavlja vrhunac viktorijanske gotičke arhitekture i dizajna. Krov od kovanog željeza bio je najveći takav izgrađen, a poslužio je kao inspiracija za Grand Central Terminal u New Yorku. Ova postaja izgrađena je s ciljem povezivanja Londona s nekim od većih engleskih gradova, a danas uz putne usluge nudi i sve potrebno za dobru zabavu, od restorana, kafića, luksuznih dućana do glazbenih i umjetničkih evenata. Uz sve to možete uživati i u najdužem baru za šampanjac u Europi!

Amsterdam Centraal Station

Centraal Station u Amsterdamu dizajnirao je nizozemski arhitekt Pierre Cuypers, poznat i po projektiranju amsterdamskog Rijksmuseuma. Ova postaja locirana je u samom srcu Amsterdama, pa je lako dostupna za pješačke ture i turistička razgledavanja. Otvorena je 1889. godine, glavno je međunarodno željezničko čvorište a koristi ju 192.000 putnika dnevno. Amsterdamski Centraal Station obilježio je prijelaz grada iz pomorske luke u kopneno gospodarsko središte. Zanimljivo je da se pored zgrade nalazi podzemni parking za 7000 bicikala, glavnog prijevoznog sredstva u gradu, a ispred nalaze se i trajekti koji voze u vodeni razgled grada.

Učitati još
Zatvori