Pronašli smo najljepše robinzonske plaže od Istre do Dubrovnika, na kojima se možete potpuno isključiti
Pronašli smo najljepše robinzonske plaže od Istre do Dubrovnika, na kojima se možete potpuno isključiti

Pronašli smo najljepše robinzonske plaže od Istre do Dubrovnika, na kojima se možete potpuno isključiti

Posljednjih nekoliko godina ljudi se žele na odmoru potpuno isključiti od svakodnevnog stresa i gužve. Robinzonski turizam idealan je za mir i opuštanje, a pritom otkrivate netaknuta i autentična mjesta. Iako pod robinzon na našoj obali spada svašta, od kampiranja u šatoru na stijenama, starih ribarskih kućica do luksuzno uređenih svjetionika, mi smo istražili koje su najljepše robinzonske plaže od Istre do Dubrovnika.

robinzonske plaže

Plaža Stupova

U mjestu Zagore pored Brseča i sa predivnim pogledom na Kvarnerski zaljev, smjestila se plaža Stupova. Šljunčana plaža do koje ćete doći samo brodom ili šumskim putem. Dok se probijate kroz šumu, dočekat će vas skrivena uvalica s tek nekoliko ribarskih kućica. Gužve nema ni u srcu sezone, a more je zbog samog položaja uvale čisto, zaštićeno i toplo.

Plaža Sv. Ivan

45 minuta hoda po strmim liticama ili malom barkom, odmah u blizini Lubenice na Cresu krije se prekrasna šljunčana plaža. Ova skrivena uvalica privlači brojne nautičare koji tamo, poput vas, traže mir od gužve. Zalasci sunca na plaži su predivni, tako da kad svi odu ostanite još malo i uživajte.

robinzonske plaže

Plaža Beritnica

Da paški krajolik liči na Mjesec nije tajna. Priroda se na ovom pustom krajoliku još jednom poigrala, pa je u plitkom moru posložila tri velike stijene koje na prvu izgledaju kao umjetnička instalacija. Iako ova plaža nije potpuno robizonska, već je polako otkrivaju turisti, sama činjenica da nije dostupna autom već samo pješice ili barkom, daje joj poseban mir i čar. Zbog manjka prirodnog hlada, idealno je posjetiti u pred ili postsezoni, kada sunce već malo padne pa da možete uživati u svim čarima ovog neobičnog krajolika.

Kornati

Dostupni isključivo brodom, kornatski otoci kriju bezbroj skrivenih luka i uvala u kojima ćete naći pravi robinzonski odmor. Mir, tišina i bistro more. Barkom, brodom ili jedrilicom, nađite neki od skrivenih otočića i uplovite u zabačene uvale. Na tren će vam se činiti da ste sami na svijetu, a to je ono što trebate.

robinzonske plaže

Uvala Pokriven

Skrivena luka na sjevernoj strani Hvara mjesto je gdje ćete uživati uz stare ribarske kućice i šljunčane plaže. Nekoliko skrivenih luka uz glavni dio, dodatan su zgoditak za avanturiste željne odmora, ali se do njih dolazi isključivo morskim putem. Tišina i zvuk cvrčaka sve je što ćete čuti ako se ovo ljeto nađete na Hvaru.

Uvala Orlanduša i Bratinja Luka

Na južnoj strani otoka, pola sata od grada Korčule naći ćete pravu malu oazu. Red asfalta, red makadama i red šetnje kroz šumu odvest će vas do kutka u kojem nema turista, nema ni sadržaja, ali nudi poseban mir i uživanje. Kristalno čisto more, hladovina borova i možete tu provesti cijeli dan.

S druge strane uvale i par sto metara dalje nalazi se Bratinja Luka. Plaža je šljunčana, a kristalno čisto. Uvala je sa zapadne strane zaštićena brdom, pa je najbolje posjetiti u jutarnjim satima ili ranije poslijepodne.

Plaža Veli Žal, Palagruža

Naš najudaljeniji otok, na pola puta do Italije krije dvije prekrasne plaže. Zaputiti se tamo je izazov samo po sebi, zato ćete i sresti eventualno avanturiste koji su poput vas hrabro zaplovili na pučinu. Veli žal podsjeća na egzotične destinacije. Nataknuta šljunčana plaža i čisto plavo more na ovom rajskom otoku će vas oduševiti. Obavezno prošetajte otokom, posjetite svjetionik i doživite fascinantne priče o životu svjetioničara.

Grdni do

Pelješke plaže odavno su poznate kao mali biseri Jadrana. Do ovog skrivenog kutka namučit ćete se kopnenim putem, ali zato s mora samo stanete u skrivenu luku između Trstenika i Žuljane. Jako malo prolaznika ima hrabrosti spustiti se po užetu do plaže, ali kada preživite sve to, čeka vas kristalno čisto more, ribice i hlad borova, i više ništa ne trebate.

Betina špilja

Predivni Dubrovnik skriva i jedan od najljepših kutaka na Jadranu. Betina špilja dostupna je brodom, kajakom ili plivajući s obližnje plaže Gijvovići. Bijeli šljunak i tirkizno more obiđite u jutarnjim satima, jer popodne se sunce sakrije pa će vam i u sred ljeta biti zima.

Foto: Unsplash

Učitati još
Zatvori