10 najljepših plaža na Kvarneru i njegovim otocima

10 najljepših plaža na Kvarneru
i njegovim otocima

Vela Plaža na Krku
Foto: Aleksandar Gospić (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Dugo, toplo ljeto donijelo je sezonu godišnjih odmora i uživanje u bezbrižnosti slobodnih dana. Iako su mnogi među nama ove godine morali otkazati putovanja i promijeniti svoje ljetne planove, najbolja lokacija na kojoj se možemo zamisliti još uvijek nam je dostupna. Naravno, riječ je o hrvatskoj obali.

Hrvatska se može pohvaliti predivnom obalom i otocima koji skrivaju na tisuće uvala i uvalica u kojima se nalaze neke od najljepših plaža na Jadranu. Odmor, kupanje i druženja na plažama su scenarij iz snova koji donosi ljeto na hrvatskoj obali, a plaže stvorene za bezbrižan godišnji odmor ili opušteni produženi vikend kriju se na Kvarneru.

Najljepše plaže Kvarnera

Kao kolijevka hrvatskog turizma i jedna od top tri turističke regije u Hrvatskoj, Kvarner je oduvijek privlačio turiste iz cijelog svijeta svojom jedinstvenom kombinacijom primorja, otoka i gorja. Na relativno malom području, Kvarner u jednoj slici donosi tisuću priča ispričanih kroz njegove prirodne ljepote, bogatu kulturu, dugu turističku tradiciju, raskošnu gastronomsku ponudu, brojne sadržaje za aktivan odmor i, naravno, predivne plaže zbog kojih su ga na svoju listu top destinacija u svijetu uvrstili i prestižni Lonely Planet i Condé Nast Traveler.

Što plaže Kvarnera čini toliko posebnima i ističe kao mjesto na kojem ćete poželjeti provesti svaki slobodan dan? Prvi razlog je čisto more. Kvarner krasi ukupno čak 37 Plavih zastava koje simboliziraju čistoću mora i kvalitetu ponude na plažama. Uz kristalno čisto more, na plažama Kvarnera i njegovih otoka uživat ćete i u poznatom Kvarner efektu. Riječ je o zaista posebnom iskustvu aromaterapije na otvorenom koju stvara kombinaciji vjetra, mora, mediteranskog bilja i blage klime.

U nastavku vas vodimo na putovanje kroz deset najljepših plaža koje možete pronaći na Kvarneru i njegovim otocima. Vjerujte nam, poželjet ćete ih posjetiti i doživjeti sve!


Plaža Oprna na Krku

Foto: Boris Kačan (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Baš poput cijelog Kvarnera, otok Krk poznat je po vrlo čistom moru. Naziva se i otokom Plavih zastava jer se od ukupno 37 spomenutih Plavih zastava na području Kvarnera, njih 15 nalazi baš na Krku. Otok ima različite vrste plaža, od pješčanih i šljunčanih do stjenovitih dijelova s betoniranim platoima pa će svatko pronaći nešto za sebe. Neke se nalaze u skrivenim uvalama do kojih se može doći jedino brodom ili pješice prirodnim puteljcima, a jedna od njih je i plaža Oprna.

Oprna se smjestila u predivnom zaljevu u neposrednoj blizini mjesta Stara Baška i jedna je od najljepših, ali i najnepristupačnijih plaža na južnom dijelu otoka. Ipak, kad vidite što vas čeka, uistinu je vrijedna truda. Ova prirodna šljunčana i pješčana plaža s kristalno čistim plavim morem očarat će vas svojom ljepotom.

Do plaže Oprna je najlakše doći brodom. Mnogi izleti iz Krka u svom programu imaju posjet ovoj plaži pa vam je to jedna od opcija. Druga opcija za dolazak morskim putem je taxi boat. Do Oprne možete doći i kopnenim putem. U tom slučaju auto morate ostaviti na glavnoj cesti i zatim se pješice polako spustiti niz liticu po uskim stazicama. Ali, jednom kad se spustite i vidite gdje ste došli, nećete požaliti.


Vela plaža na Krku

Foto: Aleksandar Gospić (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Ako vas put ovog ljeta odvede na Krk, uz plažu Oprna, na listi mjesta koja morate posjetiti obavezno se vam mora naći i plaža Vela. U samom centru grada Baška koji okružuju vinogradi i maslinici smjestila se dvokilometarska Vela plaža čiji pogled seže na Velebit i pučinu. Jedna od njezinih posebnosti je specifičan zlatni odsjaj šljunka zbog kojeg će vaše fotografije s ljetovanja biti uistinu posebne.

Ova plaža definitivno je pravi izbor ako vam je potrebna cjelodnevna zabava. Osim što je jedna od najljepših u Hrvatskoj, na plaži Vela istinski ćete uživati jer je okružena slastičarnicama, restoranima, kafićima i štandovima sa suvenirima. Na plaži su vam dostupne i daske za jedrenje, suncobrani, pedaline i ležaljke. Planirate li provesti dan u Baškoj, pametno je osigurati mjesto za ručnik što ranije.


Plaža Klančac podno Brseča

Dvadesetak kilometara od Opatije, smjestilo se pitoreskno mjesto Brseč u čiji ćete se uske uličice i male kućice sa šareno obojenim drvenim vratima zaljubiti na prvi pogled. Smješten na litici, iz Brseča se pruža pogled na Kvarnerski zaljev i otoke Cres, Susak i Unije, a nedaleko od njega, u podnožju litice, smjestila se plaža Klančac.

Predivna šljunčana plaža Klančac skrivena je u uvali i okružena stijenama. Na plaži nema nikakvih sadržaja poput ugostiteljskih objekata, što je čini idealnom za potpuno uživanje. Bijeli, šljunčani oblutci koji uranjaju u čisto zelenkasto more i predivan pogled čine ovu plažu iznimno popularnom pa nemojte očekivati da ovdje nećete naići na gužvu unatoč tome što je plaža relativno mala (dugačka je oko 40 metara). Ipak, ako se ovog ljeta nađete u blizini, bilo bi šteta da ju ne posjetite. Do nje možete doći iz Brseča, spuštajući se uz usku ulicu dugu malo više od kilometar. Ako dolazite automobilom, možete ga parkirati na početku spomenute ulice te dalje nastaviti pješice. Drugi način je spustiti se s glavne ceste koja ima nekoliko proširenja za parkirati automobil pa ako uspijete naći mjesto, do plaže imate još oko 200 metara spuštanja.

Od Zagreba do Brseča treba vam svega dva sata vožnje zbog čega je odlazak na kupanje na plažu Klančac odlična ideja i za jednodnevni ili vikend izlet u narednim tjednima.


Plaža Sv. Ivan na Cresu

Foto: Mladen Šćerbe (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Na strmoj litici na najvećem hrvatskom otoku Cresu smjestilo se mjestašce Lubenice s kojeg se pruža prekrasan pogled na jednu od najljepših plaža na otoku – plažu sv. Ivan. Smještena u uvali Žanja podno Lubenica, plaža sv.Ivan nije jedno od onih mjesta na kojima ćete susresti puno kupača. Mjesto je to skriveno od pogleda i puteva kojima prolaze horde turista, što ju čini zaista posebnim mjestom i daje joj onu mirnu i spokojnu atmosferu Mediterana.

Usječena u stijene, okružena netaknutom prirodom i s dugačkom linijom sitnog bijelog šljunka, plaža Sv. Ivan tu je za sve one koji su spremni potegnuti ovamo pješice, vrletnim stazama i usjecima kroz borovu šumu i makiju. Do plaže se može stići i morskim putem, a uživanje u sidrenju možete nastaviti i u samoj uvali. S obzirom na to da na plaži nema ugostiteljskih objekata ni zabavnih rekvizita, sve što vam treba ponesite sa sobom – brzo ćete otkriti da vam na ovakvom mjestu jako malo treba za savršeni užitak u mediteranskom ljetu.


Plaža Mali Bok na Cresu

Uz Lubenice kao poznatu cresku oazu, u blizini malog mjesta Orlec krije se i prekrasna uvala Mali Bok s kristalno čistim morem i šljunčanom plažom.

Plaža Mali bok jedno je od onih mjesta koja izgledaju nestvarno idilično. Visoke stijene koje ju okružuju, more u nijansama od zelene preko tirkizne do tamno plave i toplina oblutaka stvaraju zaista impresivan prizor i mjesto stvoreno za relaksaciju. I dok plaža donosi uživanje u miru i tišini ljetnog dana, dolazak do nje prava je avantura. Iz mjesta Orlec do plaže možete stići laganom vožnjom kroz šumovitu unutrašnjost otoka. Automobil možete parkirati uz cestu, ali se na plažu možete spustiti samo pješice, bjeličastom stazom ucrtanom u stijeni. Osim strmom stazicom, do plaže možete doći i brodom.


Rajska plaža na Rabu

Foto: Ivo Biočina (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Uz male i skrivene uvale i plaže kojih na Kvarneru i njegovim otocima ne nedostaje, u mjestu Lopar na otoku Rabu smjestila se i jedna od najpoznatijih i najvećih pješčanih plaža – Rajska plaža.

Duga gotovo dva kilometra, Rajska plaža popularna je turistička destinacija za uživanje kojoj je 2003. dodijeljena Plava zastava, međunarodni simbol kvalitete i čistoće, te sigurnosti kupača. Svojim kupačima, Rajska plaža nudi pregršt različitih sadržaja, od odbojke na pijesku do tobogana, parasailinga i zabava na plaži. Kombinacija čistog mora, pijeska i brojnih sadržaja koje nudi ovoj su plaži osigurale mjesto na CNN-ovoj listi Top 100 svjetskih plaža. Ako imate psa, odvedite ga na južni dio plaže i uživajte u kupanju zajedno.


Plaža Pudarica na Rabu

Prilikom posjeta otoku Rabu, obavezno rezervirajte vrijeme za posjet južnom dijelu otoka i uživanje na plaži Pudarica. Plaža Pudarica ističe se čistim morem tipičnim za Kvarner i finim pijeskom karakterističnim za plaže otoka Raba. Osim uživanja u kupanju i sunčanju, Pudarica donosi i spektakularan pogled na stari dio grada Raba i još spektakularnije zalaske sunca.

Do plaže Pudarica možete doći čamcem ili automobilom koji možete ostaviti na parkiralištu u blizini plaže. Obavezno odvojite i vrijeme za šetnju te istražite obližnje skrivene plaže i uvale.


Plaža Veli žal na Malom Lošinju

Foto: Aleksandar Gospić (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Klima otoka Lošinja poznata je po svojim ljekovitim svojstvima. Omiljena plaža Malog Lošinja je Veli žal, udaljena oko kilometra od jezgre mjesta.

Divna šljunčana plaža posebna je po blagom nagibu spuštanja u more, a s obzirom na to da je okružena gustom borovinom, suncobran vam neće ni trebati. Teren za odbojku na pijesku, igralište za djecu te najam čamaca samo su neke od aktivnosti u kojima možete uživati na plaži Veli žal. Baš poput brojnih kvarnerskih plaža, ponosna je nositeljica Plave zastave, opremljena sanitarnim čvorovima, tuševima i kabinama pod budnim okom spasioca.


Plaža Zabodarski na Malom Lošinju

Plaža Zabodarski je jedna od najljepših lošinjskih divljih plaža, a krase ju stijene koje izranjaju iz mora, kao i prekrasan pogled na otočić. Nalazi se ispod luke Mali Lošinj, a od centra je udaljena osam kilometara. Ako ne volite prenapučene i bučne plaže, ova plaža je idealna baš za vas. Okolne borove šume daju joj hlad, a svojim zelenim granama stvaraju opuštajuću atmosferu. S obzirom na to da je more pri obali dovoljno plitko, plaža Zabodarski odličan je izbor za obitelji s malom djecom.

Do plaže Zabodarski možete doći pješice, biciklom ili autom kojeg možete parkirati u blizini same plaže.


Plaža Sipar u mjestu Mošćenička Draga

Foto: Aleksandar Gospić (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

U priči posvećenoj hrvatskim plažama, Condé Nast Traveller, jedan od najčitanijih i najpriznatijih svjetskih magazina specijaliziranih za putovanja, kao jednu od 15 najljepših istaknuo je plažu Sipar. Smještena u mjestu Mošćenička Draga, šljunčana plaža Sipar koja se proteže duž cijelog mjesta njegov je simbol nagrađen Plavom zastavom.

Pijesak plaže Sipar je taložen stoljećima iz pijeska draškog potoka koji izvire na obroncima planine Učke, a oblutke Sipara oblikuju morski valovi. Njen bijeli, čisti i glatki šljunak i kristalno čisto more mame da se na plaži rashladite i odmorite u vrućim ljetnim danima. Uz obalu plaža je plitka što pogoduje neplivačima i obiteljima koje imaju malu djecu.

Na plaži se nalazi baš sve što vam je potrebno za idealan ljetni dan – ugostiteljski objekti, restorani, slastičarnice i cafe barovi, a tu su i windsurfing i ronilački centar za sve koji vole ostati aktivni i kad su na odmoru. Možete iznajmiti i ležaljku i suncobran, a ako vam zasmetaju velike vrućine hladovinu potražite ispod krošnji borova koji ju okružuju.

Foto: Aleksandar Gospić, Boris Kačan, Mladen Šćerbe, Ivo Biočina (Izvor: Hrvatska turistička zajednica)

Učitati još
Zatvori