5 prijedloga za jesenski izlet za prave outdoor entuzijaste

5 prijedloga za jesenski izlet za
prave outdoor entuzijaste

Foto: Life & Ventures

Ljetne su vrućine lagano iza nas. Plave prizore s omamljujućih morskih destinacija polako će zamijeniti zelena, žuta i smeđa – tipične boje jeseni. Što je na jesen moguće i u čemu ćemo uživati u sljedećem razdoblju, čime ćemo zamijeniti ljetnu kombinaciju kupanja i manijakalne potrage za komadićem hlada u kojem ćemo se osvježiti? Dužim boravcima u prirodi! Jer nema ničeg ljepšeg od trekinga i planinarenja tijekom rujna i listopada, dok još zima ne oteža kretanje i temperature ne spusti prenisko da bismo mogli opušteno uživati.

Švedski brend Fjällräven savršen je partner za upoznavanje čari boravka na otvorenom i povratak prirodi koji nam je toliko potreban u vremenu kojim dominiraju pametni telefoni i automobili, gradske gužve i pandemija užurbanosti. Danas je velika privilegija pronaći svoj kutak prirode u kojem se možete potpuno odmoriti ili pak kvalitetno umoriti. Povratak prirodi nije samo odmor i zabava. U neku je ruku to i obaveza koju imamo prema samima sebi.

Najljepše planinarske staze u Hrvatskoj

U nastavku vam donosimo 5 preporuka za savršen dan u prirodi. Donose vam ih outdoor entuzijasti koji puno svog vremena provode u prirodi, u šetnjama i penjanjima po stazama, brdima i planinama različitih razina izazova.

Neke od lokacija iz preporuka iziskuju veću razinu fizičke spreme i hrabrosti, dok na nekima možete napraviti svoje prve korake kao pravi outdoor entuzijasti. Neke ste možda već prošli, no za neke možda niste ni čuli. No, kako ih vide ljudi koji većinu svojih slobodnih dana koriste za boravak u prirodi?

Premužićeva staza (Velebit)

by Ana Soldo i Petar Dučić, outdoor influenceri

Foto: Ana Soldo i Petar Dučić

Iznimno je teško, a možda i nemoguće odabrati najljepšu treking stazu u Lijepoj našoj. No, ako baš moramo izdvojiti jednu, onda je to Premužićeva staza, biser graditeljstva pješačkih puteva i jedna od najatraktivnijih staza u Hrvatskoj. Prolazi kroz 57 kilometara planinskog puteljka koji spaja Zavižan na Sjevernom Velebitu s Baškim Oštarijama na Srednjem Velebitu. Staza je dobro markirana i odlična za upoznavanje Velebita. Nije tehnički ni kondicijski zahtjevna, što je izvrsna prilika jer prolazite kroz iznimnu divljinu i krš Velebita.

Foto: Ana Soldo i Petar Dučić

Prvi dio staze djelomično prolazi kroz šumu, a drugi dio je više orijentiran prema moru, što daje posebnost ovom izletu. Ako želite provesti ugodno vrijeme u prirodi te se ujedno i zaljubiti u planinarenje, uputite se na Premužićevu stazu. Pogled na more, otoke i obalu nezaboravan je doživljaj. Niti jedna fotografija ne može dočarati divljinu i ljepotu koju ćete naći na ovom dijelu Velebita. Za dodatna pitanja oko treking staza u Hrvatskoj slobodno nas kontaktiraj putem Instagram profila, rado ćemo pomoći: anna_soldo i petar_ducic

Vihoraški put (Gorski kotar)

by Dario Rocco, urednik magazina Outdoors

Foto: Dario Rocco

Odlazak u prirodu danas je postao luksuz uslijed užurbanosti života i kroničnog pomanjkanja slobodnog vremena. Sve je manje onih koji se upuštaju u vlastito planiranje u sklopu outdoor avantura. Kako je stalno neka strka s vremenom, a potreba postoji, traži se brzinski i instant dodir čovjeka i prirode pa se najčešće za one manje uporne sve svede na kratki izlet do obližnjeg parka. Oni već naučeni na fizičku aktivnost izabrat će neki od mnogobrojnih evenata koji nude instant doživljaj boravka u prirodi uz društvo, označene staze i logističku pomoć.

Za one upornije koji vole manje grupe i intenzivnije iskustvo, tu su često skrivene lokacije koje su rjeđe posjećene, ali zato pružaju iskonski doživljaj za outdoor sladokusce. Upravo je takva lokacija područje Bijelih i Samarskih stijena koje su povezane Vihoraškim putom. Kako slovi za jedan od najtežih planinarskih puteva u Hrvatskoj, dobro se prije odlaska malo informirati o vremenu koje možete očekivati, a potrebno se dovesti i u neku fizičku kondiciju kako se sve skupa ne bi pretvorilo u patnju, s obzirom da se stvarno radi o zahtjevnoj rutu.

Foto: Dario Rocco

Ova ruta provest će vas šumama prašumskog tipa i pružiti osjećaj prave iskonske divljine, a na putu ćete povremeno nailaziti na tehnički vrlo zahtjevne dionice zbog kojih ćete osjetiti valove adrenalina. Dodatno uzbuđenje pružit će i sam uspon na vrh Bijelih i Samarskih stijena. Valja napomenuti da se radi o strogom prirodnom rezervatu pa se shodno tome treba i ponašati.

Marin vijenac (planina Žaba u dolini Neretve)

by Andrea i Mario, autori outdoor bloga Life & Ventures

Foto: Life & Ventures

S visinom od samo 507 metara, vrh Marin vijenac često je u sjeni viših vrhova južne Hrvatske pa ga posjećuje neznatan broj planinara. Činjenica je da je ovaj vrh među nepoznatijim i pomalo zaboravljenim planinskim vrhovima Hrvatske. Ipak, Marin vijenac, koji se uzdiže iznad neretvanske doline, pruža pravu avanturu i autentično iskustvo planinarenja koje završava jednim od najboljih panoramskih pogleda na “Hrvatsku Kaliforniju”.

Foto: Life & Ventures

Nama je prirastao srcu zbog krda poludivljih konja koje se često susretne tijekom uspona, što je iskustvo kakvim se može pohvaliti još samo par vrhova u Hrvatskoj. Sam vrh inače pripada zapadnom dijelu planine Žaba, a ime je dobio po specifičnim formacijama stijena koje se nalaze ispod vrha. Uspon na Marin vijenac počinje pokraj crkvice Sv. Liberana u blizini mjesta Vidonje, a do jednog od najboljih pogleda na dolinu Neretve treba oko jednog sata planinarenja dobro obilježenom stazom. Marin vijenac jedan nam je od najdražih uspona južne Hrvatske i savršeno iskustvo za sve koji žele hodati neutabanim planinskim stazama i upoznati manje poznate vrhove Lijepe naše.

Risnjak (Gorski kotar)

by Mija Dropuljić, novinarka i autorica outdoors bloga Under Dreamskies

Foto: Mija Dropuljić

Risnjak se od 1953. godine ubraja u naše, nažalost, manje popularne i manje posjećene nacionalne parkove. Rekla bih posve nezasluženo. Za razliku od drugih razvikanih nacionalnih parkova, Risnjak ne cilja na površne ljubitelje prirode koji su negdje pročitali da je in posjetiti Plitvička jezera i da od tamo obavezno moraš imati pokoju fotografiju za Instagram.

Risnjak se obraća pravim ljubiteljima prirode koji ju vole zbog uživanja, bijega i pronalaska izgubljenog zena i mira… Upravo zbog toga Risnjak većinom posjećuju planinari, no njegove ljepote su prilagođene i za “obične” izletnike. Svatko tko je barem jednom posjetio ovaj nacionalni park, poželi mu se vratiti. Risnjak pruža potpuni bijeg od vreve i gužve, nudi istinski doživljaj prirode, a pri tome od posjetitelja ne traži puno napora.

Foto: Mija Dropuljić

Osobno preporučujem dvije staze do Schlosserovog doma, odnosno do vrha Veliki Risnjak. Moj favorit je definitivno staza koja počinje u Crnom lugu. Za uspon možete odabrati „Horvatovu stazu“ po kojoj je do vrha potrebno oko tri sata hodanja. Pogled s vrha se otvara na sve strane – prema Riječkom zaljevu, Krku, Učki, Ćićariji, Snježniku i slovenskom Snežniku, Lokvarskom jezeru, Bjelolasici pa i Velebitu. Vratiti se možete stazom preko Markova brloga koja vas vodi do početne točke, a za nju je potrebno oko dva do dva i pol sata, ovisno o kondiciji.

Klek (Gorski kotar)

by Vedran Anšak Wec, wildlife & nature fotograf

Foto: Vedran Anšak Wec

Neka vas ne zavara ova visina od samo 1181 metara, moj drugi pokušaj na Klek je bio uspješan, nakon što sam u veljači ove godine zapeo kada sam pokušao najdužom stazom gore. Snijega je bilo skoro do koljena, još neutabana staza na -12°C uz jak vjetar. Falilo mi je dobrih sat i pol do vrha, ali svi ti uvjeti si doveli do odustajanja nakon 4,5 sata hoda. Valja imati na umu da staza nije nimalo lagana pa ju nemojte podcijeniti, čak ni sada u ovo toplo vrijeme…

Najkraća staza vodi iz sela Bjelsko, tu ostavljate auto i krećete na pohod od 5km strme staze. Za dolazak na vrh trebat će vam otprilike sat i pol. Zašto mi je baš ova planina najdraža? Zbog velike brdovite i zelene livade na samom početku iznad koje se uzdiže uspavani div Klek… Mjesto je to s najljepšim pogledom i savršeni kadar za fotkanje – planina u prvom planu, a ispred nje čistina. Savršena fotografija!

Foto: Vedran Anšak Wec

Ako idete na Klek, moj osobni savjet je dobre gojzerice ili planinarske tenisice, dosta tekućine i to je to. Svakako vam preporučujem hike na ovu planinu zbog lijepih pogleda od samog početka do vrha, odakle se pružaju lijepi vidici prema Ogulinu i jezeru Sabljaci, Bjelolasici, a pogled posebno privlače slikovite stijene Klečice na hrptu Kleka.

Stalni suputnici outdoor entuzijasta

Za nesmetan i ugodan boravak u prirodi, tu su Fjällrävenovi proizvodi koji su stalni suputnici outdoor entuzijasta. Bilo da ste početnici ili ste već iskusni zaljubljenici u boravak na otvorenom, Fjällrävenove hlače, jakne, kape i šatori omogućit će vam potpuno uživanje.

Sve proizvode možete naći na web stranici www.fjallraven.com.

Foto: Life & Ventures, Ana Soldo i Petar Dučić, Dario Rocco, Mija Dropuljić, Vedran Anšak Wec

Učitati još
Zatvori