Najljepše destinacije u Njemačkoj koje možete istražiti na održivi način

Najljepše destinacije u Njemačkoj koje
možete istražiti na održivi način

Foto: Lookphotos /Günther Bayerl

Održivost, ekologija, očuvanje okolišta i ostale sustainable teme sve više dobivaju na važnosti u mnogim industrijama pa tako i u svijetu putovanja. Putovati održivo tema je koja zanima sve više svjetskih putnika, koji traže razne načine na koje mogu dati svoj doprinos, smanjiti negativan utjecan na okoliš dok putuju i istovremeno učiniti nešto dobro i za sebe.

Kako bi turistima pružili što više mogućnosti da istraže Njemačku na održivi način, Njemačka turistička zajednica pokrenula je kampanju pod nazivom Feel Good. Ukoliko uskoro planirate posjet Njemačkoj, ovdje možete pronaći izbor destinacija i ponude koje zadovoljavaju zahtjeve održivosti, ali i razne savjete za održivi odmor koji će vam pomoći da maksimalno uživate na svom putovanju.

Inovativni koncepti mobilnosti, pionirske zelene ikone arhitekture i prostrani parkovi učinit će vaš city break u Njemačkoj uzbudljivim, ali i opuštenim. Tijekom dana možete istražiti butike i tržnice s neobičnim lokalnim proizvodima, a navečer uživati u raznim ukusnim sezonskim jelima u restoranima.

Neke njemačke gradove i kako ih istražiti na održivi način izdvojili smo u nastavku – možda vam naš vodič pomogne pri planiranju vašeg idućeg putovanja u Njemačku!

Berlin

Foto: Lookphotos /Sabine Lubenow

Osim što je glavni grad Njemačke, Berlin je i predvodnik zelenih trendova. Prva prodavaonica organske hrane u Berlinu postoji još od 1978. godine, a danas ćete naići na obilje zelenih hotspotova diljem grada – od veganskih restorana do raznih urbanih oaza. Trećina urbanog područja je ozelenjena pa za pronalazak takvih mjesta nećete trebati ići daleko. Biciklističke staze, vrtovi, parkovi – sve to možete pronaći u Berlinu.

Održivost je zastupljena i kad govorimo o modi i shoppingu. Second-hand butike i upcycling trgovine pronaći ćete na gotovo svakom koraku. Osim što ga je najljepše razgledavati pješice i na taj način otkrivati njegove skrivene kutke, kad se umorite, Berlin možete istražiti na razne održive načine. Bicikli se mogu unajmiti na svakom uglu, a postoji i vrlo eco-friendly lokalni prijevoz. A kad je toplo i sunčano, iskoristite priliku pa grad istražite – kanuom. U svakom slučaju, mogućnosti je puno.

Hamburg

Foto: Hamburg Tourismus GmbH /Andreas Vallbracht

Svijest o tome kako se ponašati prema ljudima i prirodi u Hamburgu je način života. U ovom gradu na sjeveru Njemačke na razne načine doprinose održivosti pa tako možete odsjesti u ekološki prihvatljivom smještaju, kušati lokalne proizvode ili pijuckati kavu iz reusable šalica. Inovativni urbani projekti pretvorili su krovove parkirališta u povrtnjake s panoramskim pogledom na grad, dok vam tura po novoj HafenCity četvrti pruža uvid u hamburšku eco-friendly arhitekturu. Ako želite kupiti održive proizvode, zelene trgovine u centru grada prodaju sve, od odjeće dok raznih ukrasnih predmeta i dekoracija.

Hamburg se može pohvaliti i odličnom mrežom označenih biciklističkih staza koja je super izbor za kretanje po gradu i njegovo istraživanje. Za ležerniju vožnju možete unajmiti električne bicikle ili odabrati vožnju busom ili vlakom. Luku možete istražiti kanuom ili otići na izlet brodom na solarnu energiju. Opcija je puno, samo se trebate odlučiti!

Freiburg

Foto: GNTB /Francesco Carovillano

Nakon Stuttgarta, Mannheima i Karlsruhea, Freiburg je četvrti grad po veličini savezne pokrajine Baden-Württemberg i najjužniji njemački veliki grad. No, ono što ovdje želimo istaknuti jest da se radi o jednom od najinovativnijih njemačkih gradova. Naime, ovaj idilični sveučilišni grad, smješten između Schwarzwalda i suncem okupanih brda Kaiserstuhl, pravi je lider u istraživanju i korištenju obnovljive energije.

To se može vidjeti po arhitekturi, na primjer sveučilišne knjižnice, koja sadrži futuristički koncept energije i klime. Kvartovi Riesefeld i Vauban poznati su u cijelom svijetu kao pioniri projekta energy plus kuća, odnosno kuća s viškom energije. Ukoliko vas ovakvo nešto zanima, možete otići na turu na kojoj ćete doznati sve o tom konceptu. Uz sve navedeno, Freiburg kao zeleni grad promiče lokalnu i ekološku poljoprivredu, što možete uočiti u malim shopovima u Starom gradu ili na tržnici u blizini katedrale.

Erfurt

Foto: Erfurt Tourismus & Marketing GmbH

Erfurt je glavni grad pokrajine Thüringen koja se nalazi u središnjem dijelu Njemačke. Leži na sjevernom podnožju Tirinške šume, na rijeci Gera i kulturno je središte s visokim školama i muzejima. Njegov stari grad jedan je od najbolje očuvanih srednjovjekovnih gradskih središta u Njemačkoj i zaista je vrijedan istraživanja.

Trgovina u Erfurtu je bogata tradicijom. Naime, još u srednjem vijeku važna europska trgovačka ruta išla je preko poznatog mosta Krämerbrücke u Starom gradu, a u najdužem nizu naseljenih zgrada na bilo kojem mostu u Europi sada se nalaze male galerije i butici. Ovdje ćete pronaći razne lokalne, ručno rađene proizvode poput ručno oslikane keramike, stakla Lauscha, ručno izrađenog nakita, predmeta od drva, ali i vino iz obližnje vinske regije Salle-Unstrut. U gradu se zaista trude podržati društvenu odgovornost i eco-friendly proizvodnju pa se trgovce potiče na razmišljanje o tome kako nastaju proizvodi koje prodaju. Nemojte se začuditi ako šetnju gradom završite dobrim shoppingom – savjest će vam biti čista.

Celle

Foto: GNTB / Francesco Carovillano

Jeste li znali da je Celle, gradić u pokrajini Donjoj Saskoj, 2017. postao certificirana održiva destinacija? Ovaj je grad prepoznatljiv po nešto manje od 500 kuća s nevjerojatnim drvenim fasadama koje su pažljivo obnovljene i zaštićene, zatim po najstarijem baroknom kazalištu u Europi te nekoliko dobro održavanih zgrada Bauhausa.

U istraživanje se možete uputiti električnim vlakom, segwayom, električnim biciklom, pješice, pa čak i kolima koje vuku konji. Upoznajte se s lokalnim dobavljačima, naučite sve o važnosti pčelarstva u Institutu za pčelarstvo ili posjetite riječno ribarstvo. Svakako posjetite i park prirode Südheide, pogovoto u ovo doba kad procvjeta vrijesak.

Koje još gradove možete posjetiti na održivi način, pronađite na web stranicama Njemačke turističke zajednice.

Foto: Lookphotos /Günther Bayerl, Lookphotos /Sabine Lubenow, Hamburg Tourismus GmbH /Andreas Vallbracht, GNTB /Francesco Carovillano, Erfurt Tourismus & Marketing GmbH

Učitati još
Zatvori