Istražite čudesnu prirodu u općini Jasenice i odmorite na najljepšoj zimskoj klupi na obali

Istražite čudesnu prirodu u općini Jasenice i odmorite na najljepšoj zimskoj klupi na obali

Tulove grede, Foto: Ivan Ćorić

Kraj koji obiluje prirodnim ljepotama i specifičnostima, ovog je Adventa bogatiji za još jednu fotogeničnu lokaciju. Uz dobro oko i malo vještine, smjestite se u romantičan okvir s ‘nečim crvenim’ u pozadini. Mislimo naravno na ‘stari’ maslenički most. Nalazite se u općini Jasenice, koja ime nosi po najstarijem i najpitoresknijem od svih naselja u sastavu, iako svako od njih skriva poneku od prirodnih ili graditeljskih znamenitosti. 

Modrič špilja, Modrič

Geomorfološki spomenik prirode, bez betonskih staza i reflektora, za doživljaj podzemnog svijeta u potpuno netaknutom obliku. Dočekat će vas stupovi maštovitih oblika, nalik meduzi, sipi, crvenoj kraljici. Turu vodi stručni vodič, a trebat ćete i adekvatnu opremu. 

Špilja Modrič

Crkvica sv. Jure i zalazak sunca u Rovanjskoj, Rovanjska

Crkvica se nalazi u Rovanjskoj i smještena je uz samu morsku obalu. Sačuvana je u svom prvotnom obliku polukriža sa karakterističnom kupolom u obliku elipse i bačvastim svodom. Sv. Jure je pravi biser starohrvatske sakralne arhitekture i zamišljena je kao veliki Sunčani sat i kalendar. Podignuta je između 9. i 11. stoljeća i svrstava se u red srodnih ljepotica kao što su Sv. Križ u Ninu i Sv. Pelegrin u Savru. Zaštićeni spomenik nulte kategorije i kulturna baština RH. Kad dođete, pričekajte zalazak sunca u Rovanjskoj. Uranjanje Velebita u more u sumrak, slika je koju nećete brzo zaboraviti. 

Crkvica sv. Jure u Rovanjskoj
Zalazak sunca u Rovanjskoj

Majstorska cesta s Tulovim gredama i crkvom sv. Frane, Jasenice

Najromantičniji put na more vodi preko velebitskog prijevoja Mali Alan, nadmorske visine od 1045 metara, Majstorskom cestom. Izgrađena u prvoj polovici 19. stoljeća, po nalogu bečkog dvora, kao najsuvremenija cesta tog vremena u ovom dijelu Europe. Prema legendi, zbog težine iskopa radnici su dobivali mjeru zlata za istu težinu kamena. Danas ta 41 kilometar duga prometnica, pod zaštitom Ministarstva kulture kao povijesna cesta i kulturno dobro, privlači avanturiste i zaljubljenike u prirodu i sport. Oni koji se ipak ne vide kao avanturisti, dionicu mogu proći i automobilom, ali jamčimo da će ih ova ljepotica ipak natjerati na parkiranje. 

Majstorska cesta, Foto: Ivan Ćorić
Majstorska cesta, Foto: Ivan Ćorić
Crkva sv. Frane

Jedno od odmorišta sigurno će biti Tulove grede. Stijene o kojima se nekad priča kao o zmajevu gnijezdu, nekad kao o domu velebitskih vila ili o dvorima Crne Kraljice. I u mitovima i u naravi, ovaj krški fenomen izaziva strahopoštovanje zbog surove ljepote strmog sivog kamena koji ga oblikuje. U podnožju greda oduševit će vas i debeli Zid, koji je putnike štitio od bure koja se po predaji, rađa upravo u Tulovim gredama, a sigurno ćete se zaustaviti i uz crkvicu sv. Frane. Sagradio ju je austrijski car Franjo I. 1832. godine u spomen na tada novoizgrađenu cestu.

Kanjon Zrmanje i Pariževačka glavica

Zrmanja, iako mjestimično nestalna toka, po mnogima je naša najljepša rijeka. Svojom snagom i snagom svojih pritoka, tisućljećima je probijala put prema moru, dubila tvrdu karbonatnu podlogu i stvorila je jedan od najimpresivnijih kanjona u ovom dijelu hrvatskog krša. Zaštićena je kao geomorfološki spomenik prirode. Nabujalu rijeku avanturisti obožavaju zbog raftinga, a kad se smiri, očarava svojom iznimnom ljepotom, u kojoj je najbolje uživati s vidikovca Pariževačka glavica. 

Kanjon Zrmanje
Kanjon Zrmanje, Foto: Ivan Ćorić

Crkva sv. Jeronima, Jasenice

Crkva sv. Jeronima sagrađena je 1874. godine. Bila je sazidana od sivoga klesanog kamena. Imala je dva oltara. Na pročelju se dizao zvonik-preslica. Na sam blagdan sv. Jeronima, 30. listopada 1991. crkva je do temelja srušena. Od nje je ostao samo ogradni zid i gomila kamenja. Obnovljena je metodom faksimila 2000.godine. Kad joj dođete u posjet, sjednite pod stoljetne kostele i osjetite duh mjesta, miran, jednostavan, iskonski, kakav može imati samo kameno selo dalmatinskog zaleđa.

Crkva sv. Jeronima

Maslenički mostovi i plaže Novigradskog mora, Maslenica

Masleničke mostove ste do danas sigurno već dotakli. Možda ste se na starom, crvenom, kojeg smo spomenuli na početku ove priče i koji dijeli svoju faksimilsku priču s crkvom sv. Jeronima, i zaustavili. Idući put kad se na njemu zaustavite, spustite se u Maslenicu i nađite svoje mjesto negdje duž kilometar i pol dugačkih masleničkih plaža – pod suncem ili u hladu.

Maslenički mostovi, Foto: Ivan Ćorić
Plaža u Maslenici
Maslenički most

Foto: PR

Preporuka

Zatvori