Najimpresivniji zoološki vrtovi na svijetu koje morate posjetiti barem jednom u životu
Najimpresivniji zoološki vrtovi na svijetu koje morate posjetiti barem jednom u životu

Najimpresivniji zoološki vrtovi na svijetu koje morate posjetiti barem jednom u životu

Kada putujemo, volimo istražiti zanimljivosti grada u kojem se nalazimo. Kulturni spomenici, gastronomske specijalitete, povijesne znamenitosti svakako su nam na popisu. Međutim, ljubitelji prirode vole istražiti skrivene lokacije, kao i zanimljiva zaštićena područja te životinjske vrste koje se rijetko viđaju.

Zoološki vrtovi i rezervati za životinje izvrstan su način na koji možete provesti svoje vrijeme u razgledavanju nekog grada. Zoološki vrtovi jednako su zanimljivi odraslima kao i djeci, stoga su idealan odabir za dnevni izlet s obitelji. U njima imate priliku vidjeti i naučiti o životinjama iz cijelog svijeta na jednom mjestu. Ako ste se ikada pitali koji su najbolji zoološki vrtovi na svijetu, pripremili smo popis zooloških vrtova koje morate posjetiti barem jednom u svom životu! Teško je bilo izdvojiti najbolje jer čini se da danas gotovo svaki grad ima svoj i svaki nudi neku posebnu atrakciju. Međutim, izdvojili smo nekoliko njih iz svih dijelova svijeta koje možete posjetiti ako se nađete u jednom od spomenutih gradova.

EUROPA

  • Tiergarten Schönbrunn, Beč, Austrija

Ako želite posjetiti najstariji zoološki vrt na svijetu koji je sa svojim radom započeo davne 1752. godine, uputite se u bečki Tiergarten Schönbrunn. Zoološki vrt Schönbrunn je šest puta zaredom proglašen najboljim zoološkim vrtom u Europi. Dio je UNESCO-ve svjetske kulturne baštine s carskom ljetnom rezidencijom – palačom Schönbrunn u središtu. Pruža jedinstvenu mješavinu kulture i prirode, istovremeno promičući očuvanje i biološku raznolikost. Posebna privlačnost zoološkom vrtu daje njegov carski šarm. Osim veličine, zoološki vrt krasi nekoliko elegantnih baroknih zgrada, što ga čini zbilja posebnim zoološkim vrtom koji se isplati posjetiti.

  • Zoologischer Garten, Berlin, Njemačka

Kada je riječ o impresivnim povijesnim zoološkim vrtovima, teško je nadmašiti Zoologischer Garten u Berlinu. Ovaj je zoološki vrt otvoren 1844. godine i najstariji je zoološki vrt u Njemačkoj. Osim toga riječ je ujedno i o najvećem svjetskom zoološkom vrtu ako govorimo o broju životinja koje ovdje možete vidjeti. Ovaj gradski zoološki vrt dom je za preko 20 000 životinja i 1200 različitih vrsta.

  • Praški zoološki vrt, Prag, Češka

Još jedan europski zoološki vrt koji vrijedi imati na umu na vašim putovanjima je impresivni Praški zoološki vrt u Češkoj. Ovaj zoološki vrt otvoren je 1931. godine, iako je tada još bio u izgradnji. Praški zoološki vrt dom je za otprilike preko 5 000 životinja i 676 vrsta.

AMERIKA

  • Bronx Zoo, New York City, SAD

Iako u New Yorku ima dosta zooloških vrtova, nema sumnje da je zoološki vrt u Bronxu na vrhu najboljih zooloških vrtova u New Yorku. Smješten unutar parka Bronx, zoološki vrt jedan je od najvećih u SAD-u. Zoološki vrt u Bronxu otvoren je 1899. godine, a 1916. godine osnovao je prvu modernu bolnicu za životinje u zoološkom vrtu, što ukazuje na njegovu dugogodišnju strast prema dobrobiti i očuvanju životinja. U njemu možete vidjeti preko 10 000 životinja, odnosno preko 700 vrsta.

  • San Diego Zoo, San Diego, SAD

Jedan od najboljih zooloških vrtova u SAD-u i vjerojatno najbolji zoološki vrt na svijetu, ili barem najpoznatiji, je Zoološki vrt u San Diegu, u Kaliforniji. Zoološki je vrt podijeljen na osam različitih izložaka tematski vezanih uz geografiju i stanište.

  • Toronto Zoo, Toronto, Kanada

Zoološki vrt u Torontu najveći je u Kanadi, a dom je životinjama iz cijeloga svijeta. Podijeljen je u sedam različitih zoogeografskih regija koje odražavaju različite kontinente i okoliše koji se nalaze na Zemlji.

AZIJA

  • Singapurski zoološki vrt, Singapur

Singapore Zoo je još jedan međunarodni zoološki vrt koji bi ljubitelji životinja trebali svakako posjetiti ako su u mogućnosti. Smješten među šumama, u središtu ove male države jugoistočne Azije, posjet ovom zoološkom vrtu doživljaj je koji ćete pamtiti.

AFRIKA

  • Nacionalni zoološki vrtovi, Pretoria, Južna Afrika

Najveći i najpoznatiji zoološki vrt na afričkom kontinentu je Nacionalni zoološki vrt Južne Afrike. U Zoološkom vrtu u Pretoriji koji se prostire na 85 hektara nalazi se 3117 primjeraka 209 vrsta sisavaca, 1358 primjeraka 202 vrste ptica, 3871 primjeraka 190 vrsta riba, 388 primjeraka 4 vrste beskralješnjaka, 309 primjeraka 93 vrste gmazova i 44 primjerka 7 vrsta vodozemaca.

Nacionalni zoološki vrt Južne Afrike najveći je zoološki vrt u zemlji i jedini s nacionalnim statusom. Zoološki vrt godišnje posjeti više od 600 000 ljudi. Ukupna duljina šetnica u zoološkom vrtu u Pretoriji je otprilike 6 km stoga nesmetano možete uživati u cjelodnevnom izletu i ljepoti biljaka. Naime, u Zoološkom vrtu nalazi se treća najveća zbirka egzotičnog drveća.

Akvarij i park reptila također su dio Zoološkog vrta u Pretoriji. Isplati se doživjeti ga uživo jer je riječ o najvećem unutarnjem morskom akvariju u zemlji.

AUSTRALIJA

  • Zoološki vrt Taronga, Sydney, Australija

U Australiji postoji nekoliko velikih zooloških vrtova, ali najveći tamošnji zoološki vrt je Zoološki vrt Taronga u Sydneyu. U ovom ćete zoološkom vrtu uživati i u prekrasnom pogledu na grad. Ovdje ćete vidjeti mnoštvo autohtonih australskih divljih životinja, uključujući klokane, koale i emue. Ali u zoološkom vrtu također postoje i neke rijetke životinje iz cijelog svijeta.

Foto: Instagram (@tarongazoo)

Učitati još
Zatvori